Bitcoin, allerhande Cryptocoins, NFT’s,… Altijd een gevoelig onderwerp en ik heb het meeste laten passeren (zeker de NFT-hype van de afgelopen jaren).

Dat is weg ben gebleven van NFT’s, klopt niet helemaal. Ooit heb ik op Tomorrowland bij hun sponsor FTX wel eens een accountje aangemaakt in ruil voor een gratis NFT. Deze actie heeft me nadien deze legendarische brief, uit Chicago, opgeleverd. De curator van de omvergevallen crypto-beurs FTX gaf me als klant de kans een claim in te dienen. πŸ˜…

Maar een klein bedrag in Bitcoins heb ik altijd wel gehad (als percentage diversificatie van de beleggingen of zoiets πŸ€·β€β™‚οΈ).

In 2017 heb ik toen reeds een Ledger Nano S hardwarewallet gekocht (juli 2017 toen de Bitcoins koers nog maar op een 2500$ stond 🀯) om deze lokaal op te kunnen bewaren. Een soort klein USB-stickje, waar je lokaal offline je private key op hebt staan die bewijst welke bitcoins van jou zijn. Dus een kleiner gevaar dat al je bitcoins weg zijn (zoals al wel eens gebeurd als een vage crypto exchange plots omvalt of een reus zoals FTX) en alles in eigen beheer.

Ik wilde deze maand nog eens even kijken of alles wel werkt en dan was er natuurlijk ook lichte paniek, toen ik het scherm van Mijn Ledger Nano s niet meer zag oplichten… 😱😳 Is deze dood?!?

 

Ledger Nano S schermhelderheid issue

Het scherm van de oude Ledger Nano S toestellen heeft blijkbaar een schermhelderheid probleem, waardoor het OLED scherm amper nog zichtbaar is na enig gebruik.

Zoals wel vaker bij goedkope OLED schermen is dit meestal bij veelvuldig gebruik of blootstelling aan veel UV (zon)licht. Maar dit was zeker niet het geval bij mij, daar ik deze misschien 5-6 keer op 7 jaar heb gebruikt.

Op hun website hebben ze een stappenplan om de schermhelderheid aan te passen (in mijn geval stond deze reeds op de hoogste zichtbaarheid):

  1. Connect and unlock your Ledger Nano by entering your PIN code.
  2. Hold both buttons for 3 seconds to open the Control Center.
  3. Navigate to Settings and press both buttons to enter.
  4. Select the General menu option by pressing both buttons.
  5. Navigate to Brightness and press both buttons to enter. 
  6. Choose either Low, Medium, or High and press both buttons to validate.

Een ander truc werkte gelukkig wel en dit is het gebruiken van je smartphone camera om op die manier toch te kunnen zien wat er op het scherm staat. πŸ‘Œ Je smartphone camera kan veel beter met low-light omstandigheden om.

Trouwen mooi om te zien dat het blijkbaar niet al te moeilijk is om zelf het scherm te gaan vervangen (wat blijkbaar niet meer dan 2minuten in beslag neemt). Je kan voor een 10EUR een vervangscherm aankopen online, waarna je zelf aan de slag kan. Check wel even goed welke versie van scherm je nodig hebt (de meeste blijkbaar een 12-pins variant).

 

Nieuwe Ledger Nano S Plus besteld

Dat scherm vervangen ga ik nu ook eens zelf proberen, maar ik ben niet de grootste fan van zoiets op een hardware wallet te doen, waar toch een financieel risico aan verbonden is (al kan je steeds een restore doen met je offline secret woorden).

Ik heb zelf dan maar ineens een nieuwe Ledger Nano S Plus besteld (gebruik deze link en jij en ik krijgen allebei 10$ aan BitcoinsπŸ˜‰), die na enkele dagen reeds geleverd werd.

Hier zie je onderaan mijn oude Nano S en bovenaan de nieuwe Nano S Plus (USB-C, groter kwalitatiever scherm en meer intern geheugen).

Het overzetten van mijn accounts naar die nieuwe Ledger ging super vlot met het ingeven van mijn passphrase bestaande uit 24 woorden, die ik had moeten noteren op papier bij de installatie van mijn vorige Ledger. Nadien verschenen al mijn Bitcoins terug mooi op deze nieuwe Ledger Nano S. Oef… Dit blijft steeds spannend.

PS: Ik wist dat er vroeger promocodes waren, maar nu is er enkel het referral-programma bij de aankoop, waarbij je een code krijgt om 10$ aan Bitcoins te claimen en op je rekening te laten bijschrijven (dit is dus de referral link waar je 10$ aan Bitcoins krijgt enja ik krijg die dan ook πŸ’°).

Na het ingeven van deze code in de Ledger Live software zal je zien dat dit bedrag eerst nog 15dagen  “In progress” staat, daar ze eerst de wettelijke bedenktermijn van e-commerce aankopen willen afwachten (anders kan je een bestelling doen, de Bitcoins claimen en de Ledger nog terugsturen πŸ˜…).

Let steeds op met Ledger mails (als je ex-klant bent)

Een belangrijke waarschuwing die ik steeds meegeef is dat niets onfeilbaar is en security problemen in een klein hoekje kunnen zitten. Zo werd in 2020 de ecommerce database van ledger gestolen.

Dit datalek zorgt er nog steeds voor dat ik alle mails rond Ledger zeer argwanende bekijk, daar er veel phishing pogingen zijn geweest op hun gestolen klantendatabase de afgelopen jaren (logisch daar de bijna 10.000 emailadressen op die lijst waarschijnlijk Bitcoins hebben op een Ledger wallet).

Het Franse Ledger heeft toen wel de juiste notificatie gedaan naar alle getroffenen en ook de CNIL in Frankrijk gewaarschuwd van dit datalek.

 

 

Natuurlijk ga ik dat scherm vervangen

En natuurlijk heb ik al even die oude Nano S opengemaakt (met mijn iFixit setje) en het juiste scherm besteld (16EUR inclusief shipping), zodat ik dat scherm eens kan vervangen.  πŸ€“

Dus wie er dan interesse heeft in een goedkope refurbished wallet? Anders heb ik ineens een fancy mirrored backup van mijn klein bedrag aan Bitcoins. πŸ˜…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2 maanden geleden

Software of hardware wallets hebben beide wel hun voor- en nadelen. Eigenlijk wel benieuwd naar de functies van zo’n hardware wallet. Moet me daar eens in gaan verdiepen. Nog iets om op mijn ’to-do’ lijstje te zetten dus van dit jaar πŸ˜‰