Opvallend nieuws vorige week met de mededeling dat Telenet ervoor zorgde dat de nationale ombudsdienst voor telecommunicatie 4 FTE’s had moeten aannemen om de klachtenregen van Telenet klant te baas te kunnen in 2023. Uit de berichtgeving bleek ook dat Telenet maar liefst 25.500 Internetklanten had verloren in 2023.

Zelf nog een tevreden klant, maar…

Ik ben al jaren tevreden klant van Telenet voor mijn vast internet. De 4G backup optie die ik als business klant heb, heeft wel wat technische problemen voor een correcte automatische failover (zie mijn blogpost over die 4G backup in combinatie met MAC bridging), maar met een kleine manuele interventie werkt deze steeds bij een uitval van het vast internet.

Ik betaal hierbij al bijna 4 jaar voor de extra Giga Speedboost EN zakelijke verbinding, zodat ik de maximale Telenetsnelheden kan halen (1Gbps down en 50 Mbps upload). Dit wordt elk uur automatisch getest en van mijn downloadsnelheden heb ik niet te klagen (alles boven 400Mbps is gewoon meer dan snel genoeg voor mij). Dat maakt dat ik meer dan comfortabel over wifi overal in huis en in de tuin mijn werk kan doen (en deze blogpost even afwerken).

Maar dus die upload… Want jawel 50Mbps is het maximum wat je momenteel kan halen op het Telenet netwerk (als particulier zelfs maar 40Mbps).

Al is de Google featured snippet in de Google zoekresultaten wel wat misleidend als je het daar gaat opzoeken (die 65Mbps is voor mobiele 4G abonnementen).

Daarbij komt ook nog eens dat die Blauwe fiberkabel ondertussen tot op de juiste plaats in de kelder is gebracht. En ik lees geregeld blogposten zoals bijvoorbeeld deze van Tim over zijn nieuwe thuisnetwerk (weg van Telenet).

Je voelt dat er stilaan een probleem is aan het groeien in het internetaanbod van Telenet (en dat ik hier zelf las klant ook tegenloop).

PS: 2 weken geleden heeft de FTC in de VS de minimale kenmerken van breedbandinternet verhoogd naar 100Mbps download en 20 Mbps upload. Onder die Amerikaanse regels is het Easy internet abonnement van Telenet dus geen breedbandinternet meer… 🙈

 

Het gaat niet over de download maar wel de upload

Mijn probleem is niet zozeer, dat ik een snellere downloadsnelheid dan 1Gbps wil halen (zie deze blogpost over hoe je thuisnetwerk meestal gewoon niet klaar is voor snellere downloadsnelheden). Maar het probleem is wel dat ik tegen de limieten van die lage uploadsnelheid aan het aanlopen ben.

Er zijn weinig internetgebruikers die zelf daadwerkelijk een verschil gaan merken als hun downloadsnelheid thuis nu 500Mbps of 2500Mbps is. Zelfs bij het bekijken van meerdere 4K Netflixstreams ga je het verschil nog niet eens merken bij je thuis.

Maar die tragere upload…

Een concreet voorbeeld is mijn wekelijkse offsite-backup.

(Elk weekend gaat mijn lokale Synology NAS een versleutelde offsite backup in de cloud wegschrijven voor het geval er iets gebeurd in huis van diefstal, brand,…)

Er was afgelopen maand een nieuwe Timemachine backup vanaf 0 gemaakt van mijn laptop, dus er was een grote incrementele backup die naar offsite backuplocatie Synology C2 (zie mijn C2 blogpost) diende te gaan vrijdagnacht. Normaal loopt die taak van 2u tot ongeveer 3-4u, maar nu liep die backuptaak maar liefst bijna 15 uur. 😬

Een trage nachtelijke upload dus van deze backup tegen die maximale snelheid van 50Mbps.

Die had als concrete impact, dat die zaterdag het wifi internet veel trager was (zeker als er ook nog wat andere activiteit van gamen enzo bezig is), daar die backuptaak nog aan het lopen was en de upload volpompte.

Deze asymmetrische internetconnectie (1000Mbps down + 50 Mbps up) is dus een groot verschil met de symmetrische glasvezelverbindingen, waarbij je bijvoorbeeld 500Mbps download gaat combineren met maar liefst 500Mbps upload.

 

Kan het dan niet sneller van uploadsnelheid bij Telenet?

Technisch heb ik niet alle details en inzichten (wie dat wel heeft, comment of contacteer me gerust), maar ik kijk geregeld naar Ziggo in Nederland, dat ook voor 50% van het Amerikaanse Liberty is en een gelijkaardige infrastructuur heeft.

Ik heb een Telenet Eurodocsis 3.1 modem (die technisch gezien veel hogere uploadsnelheden aankan) en ook in NL bij Ziggo wordt deze gebruikt. Daar heeft Ziggo al enkele maanden geleden de maximale uploadsnelheid naar 100Mbps gebracht (voor zakelijke internetproducten zelfs naar 120Mbps).

Deze te lage uploadsnelheid is dus 1 van de zaken die zeker bij de groeiende groep thuiswerkers en zakelijke klanten zal gaan zorgen voor een verdere uitstroom van klanten (zoals al een jaar bezig is).

Enja nu dat er hier glasvezelmogelijkheden zijn, dan ga ik toch beginnen nadenken zonder zicht op een toekomstige snellere upload (of de eigen glasvezel van Telenet die eraankomt de komende jaren ooit?).

Vanuit de marketing bij Telenet zullen ze snel moeten komen met een zoektool waarmee je bijvoorbeeld kan zien wanneer er glasvezel tot aan je huis (Fiber-to-the-home) in je gemeente/straat komt.

In februari kwam de Tijd met een bericht dat Telenet zijn oorlogskas wilt gaan gebruiken (nu het van de beurs is gehaald) om de strijdbijl terug aan te gaan met Proximus en Orange. Ik heb al een kleine tip voor hen in deze blogpost… 😅

 

En het zal snel moeten gaan. Die glasvezel (die eerst 4 maanden in de tuin als wachtkabel lag te liggen) is vorige maand plots door een team vriendelijke werkmannen tot in onze oude kolenkotje in de kelder gebracht (daar wil ik de netwerk van het huis na onze verbouwing gaan organiseren). Dus het alternatief is in het huis aanwezig…🤪

Dus Telenet geef een indicatie wanneer de maximale uploadsnelheid naar bijvoorbeeld 80-100Mbps zou kunnen gaan op het huidige kabelnetwerk (al is het maar voor de gebruikers die maandelijks bijbetalen voor die “Gigaspeed”), wat al kan zorgen voor een competitievere marktpositie voor powerusers. Anders gaan jullie ook in 2024 een verdere uitstroom zien van klanten richting die blauwe kabel die nu overal tot in de huis wordt geïnstalleerd.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anoniempje
2 maanden geleden

Coaxkabel is een gedeeld medium, het frequentiespectrum wordt gedeeld met honderden kabelmodems in jouw buurt. Voor de uploadsnelheid is het spectrum 15-85 MHz momenteel beschikbaar, dat komt overeen met 200 Mbps upstreamcapaciteit die gedeeld wordt met gemiddeld een paar honderd klanten. Vandaar dat de uploadsnelheden van de meest verkochte abonnementen onder de 20 Mbps liggen. Als iedereen in je buurt tegelijk begint te uploaden zou de uploadsnelheid als een pudding in elkaar zakken.

Het is niet omdat jij een Eurodocsis 3.1-modem hebt dat opeens alle andere klanten ook zo’n modem hebben. Daarom kan slechts een klein deel van het uploadspectrum naar Eurodocsis 3.1-technologie geüpgraded worden. De rest van het spectrum moet compatibel blijven met Eurodocsis 3.0-technologie tot de laatste Eurodocsis 3.0-modem in jouw wijk is vervangen.

Bij een volledige upgrade naar Eurodocsis 3.1 kan de uploadsnelheid verdubbelen. Van 40 Mbps naar 80 Mbps bijvoorbeeld.
Maar dat is een proces van jaren, modems bij alle klanten thuis vervangen gaat niet zo snel. Bovendien heeft Telenet nog niet aangekondigd wanneer Eurodocsis 3.0-technologie wordt uitgeschakeld.

De conclusie is dat de zware investeringen van Fiberklaar en Proximus de komende jaren Telenet heel erg veel pijn gaan doen.
De coaxkabel van Telenet kan niet meer volgen en ook de upgrade naar Eurodocsis 4.0 zal “too little too late” zijn.

Het glasvezeltijdperk is definitief doorgebroken en de coaxkabel van Telenet kan daar weinig tegen inbrengen.

De eigenaar van Telenet, Liberty Global, zal nu ook versneld in glasvezel moeten investeren, maar heeft dat veel te laat ingezien en staat voor de uitdaging om een achterstand van een klein decennium in te halen op Proximus dat ondertussen potentieel al 1,7 miljoen huishoudens op glasvezel kan aansluiten.

Wie de komende jaren snelheid en kwaliteit wil, zal naar Proximus of een andere provider op het Fiberklaar-netwerk moeten overstappen.

Hoe groot de schade van het fiberoffensief van de concurrentie voor Telenet zal zijn, valt af te wachten.
De domme en luie Belg blijft misschien graag betalen voor een inferieur en duur product op coaxkabel omdat hij dat gewoon is en niet beter weet.

Last edited 2 maanden geleden by Anoniempje
Tim
2 maanden geleden

Ja, die upload en die mega lage latency (2ms naar Google) zijn echt redenen dat ik nooit nog terugga naar coax. De download is leuk, maar geraak je heel snel aan gewend