De Belgische startup Tablebooker (@tablebooker) volg ik de afgelopen maanden reeds van dichtbij, daar ik 1 van de oprichters,@kristofbossuyt, nog ken van de middelbare school periode en daarnaast als oprichter van de super geslaagde after-work apereau-events in Antwerpen en Hasselt in de zomermaanden.

De opening van de nieuwe Brasserie Wouter van voormalig sterrenchef Wouter Van Tichelen was het ideale kader voor de lancering van de Tablebooker iOs ap..

Tablebooker is een 2-ledig platform voor de restaurantwereld, die gestart is vanuit de noden vanuit de 2 betrokken partijen. Enerzijds heb je de klantzijde “Tablebooker“, waarmee je als klant eenvoudig een tafeltje kan reserveren bij de deelnemende restaurants. Anderzijds heb je het restaurantgedeelte “Tablemanager“, waarmee de restaurants hun volledige tafelplanning kunnen gaan beheren (en dit voor een beperkt maandelijks tarief tussen de 9.99€-59.9€/maand).
tablebooker
Tablebooker is in 2012 gestart door 5 jonge Antwerpse ondernemerstalenten (een mooie mix van 2 business personen, een restauranthouder en 2 it’ers) onder de hoede van de incubator Common. Toch wel mooi om te zien, is dat de volledige ontwikkeling in house is gebeurd. Zo is er het volledige responsive tablebooker-platform opgebouwd in php op basis van het bootstap framework en de nodige api’s voor de iOs app. De juridische kant is trouwens met Mylex nagekeken, zodat er privacygewijs niets fout zit.

Ondertussen zijn er een 100tal aangesloten restaurants (gaande van Wasbar Gent en Antwerpen, over Appelmans in Antwerpen en vele andere restaurants en brasseries). Daar de homebase Antwerpen is, is er met de expansie gestart vanuit Antwerpen en Leuven, maar de komende weken zullen vele nieuwe restaurants gaan volgen. Het is wel niet de bedoeling om elke pitazaak of brasserie te gaan aansluiten of enkel sterrenrestaurants te gaan vermelden. Tablebooker wilt vooral de goede middenrestaurants gaan aanbieden, waar ze je zonder twijfelen zo naartoe durven laten gaan.

Enkele weken geleden is trouwens de magische kaap van 100.000 reservaties in het tablebooker/tablemanager systeem overschreden.

De Tablebooker website

Via het systeem van Tablebooker is het super eenvoudig om een geschikt tafeltje in de toekomst of zelfs last-minute te vinden in de aangesloten restaurants. Je ontvangt daarnaast de nodige remindermails hierover, zodat je het direct in je kalender kan toevoegen (en je kan deze ook naar je tafelgenoten versturen, zodat zij het ook in hun agenda hebben staan).
tablebooker
Het grote voordeel tov. bijvoorbeeld reserveren per email of een formulier op de restaurantwebsite is dat je direct de bevestiging hebt dat je plaats daadwerkelijk gereserveerd is. Zo kan je ook perfect tijdens de wekelijkse sluitingsdag van het restaurant alvast een tafel reserveren voor 1 van de volgende dagen.

Tablebooker nu ook via een app

Het grote nieuwe van deze maand is de lancering van een Tablebooker iOS app (geoptimaliseerd voor iOs7), waardoor het reserveren van een tafeltje op restaurant nu met enkele klikken kunnen gebeuren ipv. een vervelend telefoontje te moeten doen.
tablebooker app

De vraag over het ontbreken van een Android app is mooi gecountered door hun statsanalyse. Het blijkt dat het overgrote merendeel van de bezoekers van de responsive website iPhone/iPad bezoekers zijn (ook op dailybits.be kan ik dit trouwens bevestigen dat afgelopen maand nog bijna 70% van de mobiele trafiek van iOs devices komt). De Android app komt er dus zeker aan, maar doordat alles inhouse wordt gedaan, dienen de juiste developmentkeuzes gemaakt te worden.

Tablemanager

Zelf ben ik vooral onder de indruk van het tablemanager platform aan de achterkant. De voorkant voor het maken van reservaties is nog redelijk beperkt van mogelijke actoren en acties. De achterkant voor de restaurants is echter tot in de kleinste details uitgewerkt. Reservaties worden automatisch aan de tafels toegewezen, je kan via drag-en-drop reservaties gaan verplaatsen, je kan mailings versturen naar je klanten,…

1 van de leuke kleine details is een ingebouwde weersvoorspelling en buienradar, waardoor je direct vanuit tablemanager kan kijken of je ook je terras gaat openstellen voor reservaties of niet.

Best indrukwekkend om te zien hoe het team tot de kleinste details nu al juist heeft zitten (na amper 1.5jaar bezig te zijn). Dit bewijst dat de juiste mix in het team van restauranthouder, businesspeople en IT’ers goed werkt.

Ook mooi om te zien dat deze “startup” een echt probleem van 2 doelgroepen probeert op te lossen. Als je dan ziet dat een fun-app zoals frontback van onze Belg Frederic Della Faille (waarmee je op Dailybits een interview kan lezen over zijn vorige startup checkthis) vandaag alweer 3 miljoen $ heeft kunnen ophalen?!?

Goede tip, probeer de website eens of installeer de iOs app Tablebooker (voor IPhone, iPad en iPod touch).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dries huybrechts
10 jaren geleden

En opentable.com is eindelijk geboren in Belgie 🙂

Reply to  dries huybrechts
10 jaren geleden

Ik had het er met het tablebooker-team ook over, maar ze proberen toch een grote stap verder te gaan dan opentable, door het hele tablemanager concept aan de achterkant.

Maar inderdaad in vele US-steden kan je enkel nog via opentable een tafeltje ergens reserveren, waar wij in belgië nog gewoon zijn van een telefoontje te doen.