Reeds enkele jaren heb ik een Mailchimp mailinglijst, waarmee ik wat experimenteer, de vaste Dailybits fans voorzie van gratis boeken/gadgets en in mijn mails geregeld wat meer prijsgeef, dan ik nog in mijn blogposten doe.

Ik ben nooit agressief geweest in het uitbouwen van die mailinglijst, daar ik liever een kleine, kwalitatieve lijst heb, dan een spammy lijst vol met wedstrijdhunters.

In de statistieken van de Dailybits lijst zie je dan ook al lang een stabiele openrate van boven de 50%, wat ikzelf toch best mooi blijf vinden.

mailchimp openrate

Maar heel mijn Dailybits platform van sites en alles wat errond hangt is natuurlijk ook 1 groot experimenteerplatform voor me. ZO ook mijn Mailchimp lijstjes.

Verwijderen van inactieve subscribers uit Mailchimp

1 van die experimenten die ik dit weekend eens heb gestart is een ware lente schoonmaak van de Dailybits mailinglijst wegens volgende redenen:

  • Inactieve subscribers op mijn lijst, die nog nooit een mail hebben gelezen, zijn niet echt kwaliteitsvol voor mij (en kosten me alleen maar geld).
  • Eens testen hoe correct die openrate statistieken van Mailchimp wel echt zijn.

Dit experiment komt er trouwens na het lezen van deze blogpost over e-mail marketing hacks.

Stap 1: Aanmaken van segment met inactieve subscribers

Natuurlijk moet je eerst in je bestaande mailinglijst eens gaan kijken welke inactieve subscribers Mailchimp zo detecteert.

Hiervoor dien je best een nieuw segment te maken op je lijst.

mMilchimp segment inactieve subscribers

Bij het maken van een nieuw segment geeft Mailchimp verschillende mogelijkheden om je lijst met emailadressen te gaan onderverdelen. Je kan dus eenvoudig een segment gaan aanmaken met alle subscribers, die nog nooit een recente mail hebben geopend (volgende de Mailchimp statistieken).
mailchimp segment inactieve subscribers 2

mailchimp segment inactieve subscribers 3

Stap 2: Clickbait mailtje

Ik koos ervoor om op zaterdagmorgen mijn (controle)mailtje uit te sturen, zodat ik niet tussen de gewone werkmails zou belanden tijdens de werkweek.

Daarnaast was het belangrijk om zeker een bepaalde trigger te hebben voorde ontvangers, dus daarom koost ik voor een clickbait mailtitel. In de mail stond er ook een duidelijke link naar de laatste mailing (wat de clickrate hieronder verklaart).

Campaign_Overview___MailChimp

Stap 3: Watch/report/ontvang reply’s

De statistieken van de mailingcampagne geven een mooi beeld van dit experiment:

Groep Aantal
Verzonden mails 61
Openrate (volgens Mailchimp) 38,3%
Clickrate (volgens Mailchimp) 15%
Unsubscribes 4
Bounced 1
Antwoorden op mijn mail 4

Zoals je kan zien hebben 4 subscribers dus even een mailtje terug gestuurd:

  • 1 iemand opent al mijn mails, maar dit is dus niet getracked door Mailchimp. Deze mailing is wel geopend door haar adres. Vreemd!
  • 1 collega klaagde dat hij nog nooit een mail van me had ontvangen. Dom van mij, ik had nieuwe subscribers moeten uitsluiten. 😉
  • 1 iemand verontschuldigde zich mooi en gaat vanaf nu mijn mails wel lezen (nadat ze die vorige editie eens had bekeken).
  • 1 iemand (expat) staat al sinds het begin op de lijst, maar dit was de eerste mailing die hij ooit zag. Hij heeft wel een hele (bedrijfs)routing voor zijn mails en ik vermoed dat mijn HTML-mailings dus ergens door een spamfilter worden tegengehouden.

Search_results_-_herman_maes_gmail_com_-_Gmail

Stap 4: Verwijderen of segmenteren

De personen die deze mail niet hebben geopend (36) geef ik nu nog enkele dagen de kans om de mail toch te openen (of zichzelf uit te schrijven), nadien haal ik ze uit mijn Mailchimp lijst.

Op deze manier kuis is dus mijn lijst op, gaan de nummers naar beneden, maar de openrate naar boven. Eens kijken wat mijn volgende Mailchimp experiment gaat worden (vermoedelijk nog meer werken met marketing automation).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Ik ben er vrij trots op dat mijn gemiddelde openrate ook nog steeds boven de 50% ligt 🙂 Ik doe ook regelmatig eens een opkuis zoals jij aanbeveelt, werkt goed!

Wat ik ook heb staan is een persoonlijk welkomstmailtje voor alle nieuwe subscribers, met de belofte dat ze mij AL hun vragen over Paleo mogen stellen. Leuk voor een eerste contact, en het levert mij nog bloginspiratie op ook! Sinds ik dat mailtje heb (in plaats van de gratis cursus die ik eerst had) is mijn openrate van gloednieuwe lezers behoorlijk wat hoger!