Gisterenavond waren we met Intracto host voor de 8ste meetup van VLCM (de Vlaamse Community Managers). Het thema van deze meetup (met mensen die dus allen professioneel met social bezig zijn) was ditmaal video & animatie.

De ideale gelegenheid om dus iedereen in onze huiscinema uit te nodigen en de 5 sprekers een groot scherm te geven voor hun presentaties over dit thema.
vlcm8 Cinema

Voor mij ook de ideale gelegenheid om als host eens even wat met social video te experimenteren. Met de recente opkomst van Periscope en Meerkat voor iOS devices is social video nu een opgang aan het kennen. Hierbij ga je eenvoudig een livestreaming doen van een event, waarbij je bestaande community op Twitter mee kan kijken en commentaar kan geven.

De afgelopen dagen was het effect dan ook te zien tijdens de zogenaamde “fight of the century”, waarbij velen zelf de dure betaaltv uitzending gingen streamen en beschikbaar maken voor al wie geen 100$ op tafel wilde leggen voor het bekijken van deze boksmatch.

Meerkat op Android

Beide social video app’s zijn reeds enige tijd voor iOS beschikbaar en Merkat heeft afgelopen week dan de strijd gewonnen om als eerste ook op het Android platform te verschijnen. Ideaal voor deze VLCM avond dus om snel de Meerkat app te downloaden en eens te kijken wat nu de meerwaarde kan zijn door het streamen van de VLCM presentaties.

Meerkat draait dus volledig rond HIER en NU. Geen replay mogelijkheid en ook het lokaal opslagen in de app werkte niet. In totaal had ik 3 streams gedaan en zag ik in totaal een 50 verschillende mensen even mee komen kijken.
meerkat vlcm meetup

Natuurlijk ook enkele fails gedaan, daar ik de app nog nooit had gebruikt. Ook al toont het scherm de video in landscape, je dient dus echt vertikaal te filmen

De Meerkat Android versie is ook 2maal gestopt bij mij, daar ik vermoedelijk teveel notificaties binnen aan het krijgen was en vanaf je de notificatiebalk openklapt stopt de applicatie met streamen.

Ook bij andere Android gebruikers was het niet mogelijk om mijn stream mee te bekijken, terwijl de IOS volgens geen enkel probleem hadden (vuistje aan die 10 moedigen die heel mijn stream hebben uitgekeken! 😉 ).

De reden dat ik trouwens geen Snapchat of andere video app gebruikte, was het handige social aspect aan deze social video app’s. Direct stroomden de volgers via Twitter binnen. Een groot verschil met het afgesloten Snapchat platform, waarbij je al bedelende/spammend mensen naar je account moet proberen te krijgen.

Meerkat 5 lessons learned

Enkele lessen die ik voor mezelf heb geleerd:

  • 1. Wil je dergelijk event streamen gebruik dan een tripod om je smartphone op vast te zetten.
  • 2. Vraag sprekers luid en duidelijk te spreken. Sommige sprekers waren onhoorbaar voor de volgers thuis.
  • 3. Gebruik een 2de device om ondertussen je notificaties te gaan beheren en de stream verder te pushen. Dus volgende keer een tripod en mijn ipad mini mee.
  • 4. Ik ga nog eens wat experimenteren op welke manier ik best lokaal die stream toch kan gaan opslaan.
  • 5. Meerkat kills your battery! Zelfs mijn Xperia Z3 (waar ik normaal 2 dagen meer toekom) verloor 70% van zijn batterij tijdens deze streaming van ik schat 1,5u.

Sinds gisteren kan je in de IOS versie ook naar Facebook livestreamen. Dit lijkt me wel een heel bizarre move, daar Facebook momenteel totaal géén live platform is. Welke meerwaarde heeft het om je stream op Facebook te gaan publishen en tegen dat 5% van je Facebook fans je stream heeft mogen zien, is je stream al gedaan?!?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ilse
9 jaren geleden

Was leuk om toch kunnen mee te volgen vanop afstand. Nog een klein leerpuntje: hou je smartphone/tablet ver genoeg van jezelf. Ademhaling komt namelijk héél luid door via de stream 🙂

Zoekmachine Marketing SEO SNEL
8 jaren geleden

Optimalisatie Diensten

Onze zoekmachine optimalisatie (SEO) diensten zijn ontworpen om de zichtbaarheid te verhogen binnen de algoritmische (“natuurlijke”, “organisch” of “vrije”) zoekresultaten om kwalitief en gericht verkeer te leveren naar uw website. We zijn een full-service internet marketing bureau en specialist in SEO optimalisatie en de #1 op het gebied van internet marketing in Nederland. Het optimaliseren van uw website is ons dagelijks werk. Zoekmachine optimalisatie bureau SEO SNEL.
Website Optimalisatie Diensten
https://seo-snel.nl