De smartphone, op enkele jaren tijd is het bijna onze persoonlijke ring uit Lord of the Rings geworden: My precious, My precious! Of durf jij je smartphone unlocken en aan iemand anders toevertrouwen? Het blijft verbazen hoe snel dit gegaan is en mijn gsm-verzameling koester ik dan ook.

smartphone_zombies

(credits)

 

De keuze van een nieuwe smartphone is dan ook de moeilijkste keuze, die we als consument bijna jaarlijks maken. Ik zie wekelijks wel iemand op Facebook in een post twijfelen en raad vragen en ook al in 2009 vroeg ik jullie hulp voor mijn keuze... 😉

Na mijn testperiode met de Sony Xperia Z is er voor mij echter een groot deel van dat beslissingsmoment al weggevallen. De introductie van de Z3 was dan ook meer dan genoeg om die te bestellen. Daar Karlien ondertussen ook een Z3 Compact in haar bezit heeft, de ideale moment om die 2 modellen eens te vergelijken.

De tussenliggende updates van Z1 en Z2 vond ik persoonlijk trouwens veel te dicht op elkaar liggen en vind ik een slechte zaak in smartphone-wereld. Liever 1 keer per jaar een echte update ipv. die minor updates zonder veel meerwaarde.

  • Releasedatum Xperia Z: 02/2013
  • Releasedatum Xperia Z1: 09/2013
  • Releasedatum Xperia Z2: 04/2014
  • Releasedatum Xperia Z2: 09/2014

sony-xperia-z3-17
(credits)

 

Xperia Z versus Z3 versus Z3 compact

Een technische vergelijking van de modellen, die we hier in huis hebben liggen. De originele Z en de nieuwe Z3 en Z3 compact geeft volgende tabel.

Eigenschap Xperia Z Xperia Z3 Xperia Z3 Compact
Gewicht 150 gr 160 gr 130 gr
IP certifiëring IP57 IP68 IP68
Formaat 7,1cm x 13,9cm x 0,79cm 7,2cm x 14,6cm x 0,74cm 6,49cm x 12,73cm x 0,86cm
Scherm 5 inch – 1080 x 1920 pixels 5,2 inch – 1080 x 1920 pixels 4,6 inch – 720 x 1280 pixels
Kloksnelheid 1500 MHz 2500 MHz 2500 MHz
RAM geheugen 2 GB 3 GB 2 GB
Batterij 2300 mAH 3100 mAH 2600 mAH
Sim micro nano nano
Prijs? 579€ bij introductie 649,99€ 499,99€

De opvallendste zaken zijn vooral de grotere batterijen, de betere IP certificering (IP68 = volledig stofvrij en drukwaterdicht) en snellere processor. Daarnaast is ook opvallend, dat beide modellen nu een nano simkaartje nodig hebben en geen micro sim meer dus.

De Z3 compact is dus de dikste van de drie, waarbij de Z3 weer iets langer is dan de originele Z (maar wel dunner).

xperia Z - Z3 - Z3 compact

Als extra voordeel is dat de Z3 veel ronder is afgewerkt dan de vierkante blok, die de eerste Xperia Z was.

Ik snap trouwens nog altijd niet, waarom niet alle high-end smartphones waterdicht zijn. Geloof me, dat is echt een killeroptie.

Smartphone stoffig van het verbouwen? Gewoon onder de kraan afspoelen! Mega-onweer op TML? gewoon bovenhalen en filmpjes maken! De onderwater unboxing video’s van de Xperia Z3 zijn dus een leuk idee om dit nog meer in de verf te zetten.

 

Verschillen tussen Z3 en Z3 compact?

De verschillen in gebruik tussen onze Z3 en Z3 compact zijn minimaal. Wel zijn de batterijprestaties van de Z3 compact nog waanzinniger, dan die van zijn grote broer. Blij om te zien dat Sony heeft begrepen dat batterijduur aandacht verdiend! Dit is ook de vermoedelijke reden dat de Z3 Compact zelfs iets dikker is dan de Z3.

In de besparende Stamina stand, kan je daarnaast nog eens zelf gaan aangeven welke apps toch batterij mogen verbruiken, wanneer je scherm afstaat. Ideaal om enkel message-apps te laten draaien en al de rest uit het lijstje te halen.

stamina xperia z3
Zie ook de resultaten van onderstaande batterijtest van phonearea.com.
Sony_Xperia_Z3_Compact_battery_life_test_results__the_new_champ_welcomes_us_to_the_era_of__two-day__battery_life

Zelf zou ik niet meer kunnen wennen aan het “kleine” scherm van de Z3 compact, omdat ik totaal verwend ben geraakt door mijn vorige Z.Wat direct opvalt bij Karlien, is dat ze ook veel meer haar Z3 compact gebruikt (ze komt van een S4 mini) ipv. onze oude iPad2 (waar ze normaal ’s avonds altijd op te vinden was).

 

Doordat de Z3 perfect in ons smartphonebudget past bij mijn werkgever, wordt er daar momenteel massaal overgestapt naar de Z3 (compact). Het mag dan ook duidelijk zijn, dat de Z3 echt mee in de top-league van de smartphones aan het strijden is.

Spijtig dat het grote publiek, dit nog niet door heeft. Sony slikt namelijk dit fiscaal jaar maar liefst 2,1 miljard $ verlies op zijn smartphone-afdeling… Autch!

Kostprijs

Met een kostprijs van 500€ en 650€ zijn deze smartphones zeker bij de duurdere. Al valt dit nog goed mee als je ziet at iPhone fanboys over hebben voor de nieuwe iPhone 6 toestellen. Momenteel beginnen de accessoires voor de Xperia Z3  en ook nieuwe accessoires voor de Xperia Z3 compact in de webshops te verschijnen. We hebben beiden dan ook reeds een goede case gekocht om volledig beschermd te zijn.

Sony_Xperia_Z3_Zwart_-_PDAshop_be

Sony_Xperia_Z3_Compact_Zwart_-_PDAshop_be

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bart Vyvey
9 jaren geleden

Herman,
Hoe zit het met het scherm? Is een screenprotector aangeraden?
Of is dat niet nodig?
Dank bij voorbaat.

Reply to  Bart Vyvey
9 jaren geleden

Heb zelf geen screenprotector en bij vorige Z ook nooit gehad. Gorilla glass bijna onkrasbaar.