Noorderlicht of Aurora Borealis filmen of fotograferen is geen sinecure. Een smartphone gaat zo te weinig tonen en vooral zorgen voor zwarte foto’s.

Een spiegelreflexcamera is dan ook aangeraden om die natuurfenomeen zo mooi mogelijk te kunnen fotograferen. Maar naast een dure spiegelreflexcamera is ook een GoPro perfect geschikt voor de nodige beelden.

Na een eerdere vruchteloze zoektocht doorheen IJsland stond het Noorderlicht dan ook nog steeds hoog op onze bucketlist te blinken met een reis naar Lapland tot gevolg. 😉

Lapland ligt boven de zogenaamde poolcirkel van 66½° NB, waardoor de zon natuurlijk een speciale rol speelt in deze streek. Zo komt in december de zon niet boven de horizon en in de zomer gaat deze niet onder. Een ideale locatie dus om je kans op Noorderlicht zo groot mogelijk te maken.

reisverhaal lapland winter

Bij onze reis naar Lapland hebben we het geluk gehad om maar liefst 4 nachten op 1 week Noorderlicht te kunnen aanschouwd. We hadden dan ook alle tijd om eens te kijken hoe we best dit natuurfenomeen op beeld konden vastleggen. Hieronder dan ook onze tips en beelden die we maakten met een eenvoudige Gopro hero 4 Silver (met dank aan deze blogpost).

 • Voor je afreist best alles al goed leren instellen. Ik kan je verzekeren dat dit bij -30gr met bevroren vingers in het donker niet goed gaat.
 • Aurora Alert smartphone app geeft je alle info rond de kans op noorderlicht en vooral de real-time info is van goud waarde.
 • Ga je Gopro hero 4 liefst vooraf binnen al volledig juist instellen (zie hieronder).
 • De koude temperaturen zijn geen vriend voor de batterij. Ik haalde tijdens de koudste avonden max 25-30min met een volle batterij. Een reservebatterij kan je dan ook best zo dicht mogelijk op je warme lichaam bewaren om deze warm te houden.
 • Zoek voor een interessant beeld. Gewoon wat open hemel met Noorderlicht is ook maar saai. Ga hier voordien overdag reeds naar op zoek naar een achtergrond met bergen, bomen, huizen,…!
 • Zorg voor een tripod/statief. Het voordeel is dat je de nodige sneeuw hebt om je Gopro met statief in te kunnen prikken. Zelf heb ik een super draagbare kit met tripod en selfiestick, die ik op de Tripod kan schroeven.
 • Ga weg van elk achtergrondlicht. Trek dus het donkere bos in met een mooie kijk op de noordelijke hemel.

GoPro timelapse settings

Voor je aan de slag kan gaan, dien je natuurlijk wel even enkele settings goed te gaan zetten. Volgende settings kan je eenvoudig via het schermpje op de achterkant van de Gopro Hero 4 instellen bij de Timelapse mode.

Mode: Night Lapse

 • Shutter = 30 sec
 • Interval = Continuous
 • MP = 12MP Wide
 • Spot Meter = OFF
 • Protune = ON
 • White Balance = 3000K
 • ISO Limit = 800
 • Sharpness = High

Hieronder kan je enkele foto’s vinden met deze instellingen, waarbij je ook het effect van een nacht zonder maan en een nacht met een zeer helder maan kan zien.

reisverhaal lapland aurora borealis

Hieronder kan je een timelapse vinden als resultaat op 1 van onze avondjes (tijdens de sneeuwscooter wildernisexpeditie), waarbij het saunahuisje voor het juiste decor zorgde.

Grappig weetje: Tijdens deze uitbarsting van Aurora Borealis waren we met zijn allen in de wildernishut aan het opwarmen en stond enkel mijn GoPro buiten te genieten van het spektakel.

Welke Gopro moet ik kopen?

Ikzelf heb een 5tal verschillende versie’s van de GoPro in mijn bezit gehad (en heb dan ook een uitgebreide GoPro set), maar de laatste jaren raad ik nu iedereen (die een eenvoudige GoPro wilt kopen) de GoPro Hero 4 Silver aan.

Koop deze 2dehands voor een prikje (rond de 100-200EUR) en je hebt een perfecte instapmodel met als grote voordeel het LCD-scherm op de achterkant.

Of ga ineens voor de Hero 5 Black, die momenteel ook zwaar in de afslag online te vinden is. De 4K beelden, image stabilisatie,… van de laatste versies heb je echt niet nodig voor modaal gebruik.

Bereid je echt goed voor, voordat je naar buiten gaat. Hoe minder wolken, hoe beter, maar ook hoe kouder. Een uurtje bij -30° buitenstaan, komt hard aan voor mens en GoPro.

Weet ook dat alle foto’s van noorderlicht een veel spectaculairder beeld van de kleuren van het noorderlicht laten zien, dan we met onze eigen ogen kunnen waarnemen. 😉

Dat we er 48u voor de wildernis zijn ingetrokken op een sneeuwscooter, was natuurlijk ook een extra bonus op deze beelden.

reisverhaal lapland sneeuwscooter

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
P Kop
2 jaren geleden

Mijn vraag is of je met een GOPRO (3/4/5/….10 ook het noorderlicht kunt filmen.
Kan iemand mij hier antwoord op geven .