Noorderlicht fotograferen met GoPro Hero 4

Noorderlicht of Aurora Borealis filmen of fotograferen is geen sinecure. Een smartphone gaat zo weinig tonen en vooral zorgen voor zwarte foto’s.

Een spiegelreflexcamera is dan ook aangeraden om die natuurfenomeen zo mooi mogelijk te kunnen fotograferen (zie onderaan deze pagina voor alle tips en tricks). Maar naast een dure spiegelreflexcamera is ook een GoPro perfect geschikt voor de nodige beelden.

Bij onze reis naar Lapland hadden we 4 nachten op 1 week alle tijd om eens te kijken hoe we best dit natuurfenomeen op beeld konden vastleggen. Hieronder dan ook even onze tips en beelden die we maakten met een eenvoudige Gopro hero 4 Silver (met dank aan deze blogpost).

 • Voor je afreist best alles al goed leren instellen. Ik kan je verzekeren dat dit bij -30gr met bevroren vingers in het donker niet goed gaat.
 • Aurora Alert smartphone app geeft je alle info of je kans hebt.
 • Ga je Gopro hero 4 liefst vooraf binnen al volledig juist instellen (zie hieronder).
 • De koude temperaturen doen niet goed aan je batterij. Ik haalde tijdens de koudste avonden max 25-30min met een volle batterij. Reserverbatterij ook zo dicht mogelijk op je warme lichaam bewaren om deze warm te houden.
 • Zoek voor een interessant beeld. Gewoon wat lucht met Noorderlicht is ook maar saai.
 • Zorg voor een tripod/statief. Het voordeel is dat je de nodige sneeuw hebt om je Gopro met statief in te kunnen prikken. Zelf heb ik een super draagbare kit met tripod en selfiestick, die ik op de Tripod kan schroeven.

GoPro timelapse settings

Volgende settings kan je eenvoudig via het schermpje op de achterkant van de Gopro hero 4 instellen bij de Timelapse mode.

Mode: Night Lapse

 • Shutter = 30 sec
 • Interval = Continuous
 • MP = 12MP Wide
 • Spot Meter = OFF
 • Protune = ON
 • White Balance = 3000K
 • ISO Limit = 800
 • Sharpness = High

Hieronder kan je enkele foto’s vinden met deze instellingen, waarbij je ook het effect van een niet-helder of zeer helder maan ziet.

 

Hieronder een timelapse als resultaat op 1 van onze avondjes (tijdens de sneeuwscooter wildernisexpeditie), waarbij het saunahuisje voor het juiste decor zorgde.

Grappig weetje: Tijdens deze uitbarsting van Aurora Borealis waren we met zijn allen in de wildernishut aan het opwarmen en stond enkel mijn GoPro buiten te genieten van het spektakel.

Welke Gopro kopen?

Ikzelf heb een 5tal verschillende versie’s van de GoPro in mijn bezit gehad (en heb dan ook een uitgebreide GoPro set), maar de laatste jaren raad ik nu iedereen (die een eenvoudige GoPro wilt kopen) de GoPro Hero 4 Silver aan.

Koop deze 2dehands voor een prikje (rond de 100-200EUR) en je hebt een perfecte instapmodel met als grote voordeel het LCD-scherm op de achterkant.

Of ga ineens voor de Hero 5 Black, die momenteel ook zwaar in de afslag online te vinden is (bij Coolblue 290EUR). De 4K beelden van de laatste versies heb je echt niet nodig voor modaal gebruik.

Nu maar eens kijken of we een fotoboek gaan maken van onze reis. Al zijn de beelden ook top voor een grote poster voor in de homeoffice of wat fotocadeaus?

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.