Ahhhh kerstvakantie. Eindelijk werk maken van wat todo’s en vooral mezelf wat knutselplezier gunnen. Soms is dat een Lego set bouwen, maar nu heb ik nog eens in mijn homeoffice mijn serverkastje onder handen genomen.

Super onnozel en totaal overengineered, maar zelf blijf ik fan van alles wat met serveradmin, datacenters,… te maken heeft (altijd grote fan als Linus Techtips op hun YouTube kanaal weer behind the scenes gaat in hun eigen serverhok, netwerk,…🔥 ).

De afgelopen weken heb ik hier een extra Raspberry Pi mini-computer in gebruik genomen voor mijn ads-B vliegtuig receiver (lokale flightradar die vliegtuigen ongecensureerd oppikt). Wat maakt dat ik nu 2 Raspberry Pi’s los in mijn serverkast had liggen. Het lag er allemaal maar wat bij, en dat kon dus wel wat netter. 🤷‍♂️

1 van de technische Blogger/YouTube creators die ik graag volg is Jeff Geerling, daar hij zeer veel content maakt over Raspberry Pi’s en hier heel ver in gaat. Via een blogpost van hem ben ik dan ook op het spoor gekomen van het Nederlandse myelectronics.nl dat specifieke 19 inch serverracks verkoopt specifiek voor het ophangen van Raspberry Pi’s.

Een 19 inch rak met 4 uitsparingen voor Raspberry Pi’s, waarbij je de Pi’s kan vastmaken op de juiste plaatsen (en eventueel I/O uitbreidingen ernaast kan voorzien).

Momenteel heb ik er 2, dus heb ik 2 uitsparingen eruit gehaald en alles mooi vastgezet. Daar de Raspberry Pi’s nu zonder behuizing in het rack hangen, zal dit ook voor de warmteontwikkeling een goede zaak zijn.

Het 19inch rack tussen is nu tussen het patchpaneel en de switch geplaatst, zodat de kabels mooi kunnen lopen. Alle kabels terug mooi gepatched en kijk eens zoveel properder. 🤗 🤓

Doordat ik de 2 Raspberry Pi’s nu duidelijk zie hangen en de statusleds zie van de netwerkpoorten heb ik een beter visueel zicht of ze allebei actief zijn.

Wat je dus hier ziet:

 

Raspberry PI stroom voorziening?

Bij het mooi installeren en verhangen van alles, heb ik opgemerkt dat mijn 2de Raspberry Pi (die van de Flighttracker) met een simpele GSM lader zijn stroom krijgt (via micro-USB). Met onderstaand commando (weer iets geleerd) even via SSH gechecked en er is momenteel geen probleem met de hoeveelheid stroom die geleverd wordt.

Het antwoord 0x0 geeft aan dat er geen enkel probleem is met de stroomvoorziening. Voor de zekerheid heb ik toch nog even een beter stroomoplossing besteld (een 2.5 A micro USB voeding).

 

 

Next steps met mijn Raspberry Pi’s?

Ik heb het nog eens nagekeken en blijkbaar heb ik hier nu 2 oudere Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2 toestellen uit 2015 in gebruik.

Ze kunnen nog goed mee, maar daar Home Assistant 2023 het jaar van voice heeft gemaakt (als in lokaal je huis kunnen uitsturen met lokale voice commando’s en dus niet via Google of Amazon), ga ik 1 van deze Pi’s misschien toch eens upgraden naar een nieuwere Raspberry Pi 4. 

Nog iets wat ik wil doen is remote monitoring van Raspberry Pi 2 in mijn Home Assistant op Raspberry Pi1. Hallooo krokusvakantie todo… 😅

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments