2024 status van mijn home serverrack


 

2020 heb ik meer tijd doorgebracht in mijn kleine homeoffice, dan op kantoor bij Intracto, dus ik heb er an ook stevig in geïnvesteerd. Maar met het einde van het jaar in zicht heb ik de 2 grootste projecten aangevat:

 1. Het trekken van een UTP kabel van aan de Telenet modem tot in mijn bureau.
 2. Plaatsing en inrichting van een serverkast voor al het speelgoed.

Daar ik weken en weken allerhande blogposten (12), Tweakers netwerking forum en YouTube kanalen (Linus Techtips 👌🥳) heb doorgelezen, ga ik deze blogpost ook eens gebruiken om wat zaken bij elkaar te brengen.

In mijn bachelor/master begin jaren 2000 was ik veel bezig met deze zaken, zo waren de lessen netwerken in de grote Cisco labo’s altijd super leuk (zelfs op vrijdagochtend was ik aanwezig) en in mijn eerste job in 2005 was ik als schoolverlater het hulpje van dienst om enkele dagen in een datacenter te kamperen (zoals je al kon lezen in mijn Interxion datacenter visit blogpost). Ook bij mijn ouders thuis had ik een thuisnetwerk met oude pentium computer als linux server om zaken te leren en uit te testen.

V0.1 situatie van thuisnetwerk?

Met dank aan deze blogpost uit 2014 zie ik mijn kale homeoffice nog eens met dus een miezerig wifi-repeatertje in de homeoffice, die probeerde het wifisignaal van beneden wat te versterken. Ik werkte amper van thuis uit en er was niet echt veel nood aan een meer uitgeruste bureau.

 

V1 situatie van thuisnetwerk?

Dit is zoals het thuisnetwerk hier is gegroeid doorheen de laatste jaren (zie blogpost over de topology map van Amplifi en de Devolo Powerline backbone). In mijn bureau was ik daarbij al blij met 40Mbit/sec downloadspeed (terwijl we in de woonkamer Telenet Gigabit speedboost lijn hebben en je daar op wifi zelfs al 400 Mbit/s hebt).

In de homeoffice staat mijn Macbook en iMac (met geheugen/SSD upgrade) en daarnaast dus ook 2 Synology NAS bakjes (zie upgrade van mij DS218+) in een overschot nachtkastje (dat we 10 jaar geleden bij het huis hadden gekregen). Het werkte, maar dat was het dan ook wel…

Op deze foto zie je onder de printer dat nachtkastje staan dat als DIY serverkastje doorging.

De Devolo Powerline (Devolo Magic 2) werkt echt wel goed, maar niet bij ons, daar er maar liefst 3 zekeringkasten tussen de 2 kanten zaten. Daardoor had deze het soms wat moeilijk, zeker als de kinderen bezig waren op de iPads, er nog een Chromecast bezig was op tv en mijn vrouw wifi op smartphone had opstaan. Dus stabiel voor 95% van de tijd, maar die 5% altijd op het verkeerde moment. Ik ga deze nu trouwens voor een lage prijs verkopen, wie interesse heeft…

Op echt perfecte momenten (zonder dat de Synology iets deed en zonder kinderen in huis) haalde ik maximaal deze snelheden.

 

V2 situatie van thuisnetwerk/homeoffice?

UTP Cat6 kabel

Met onze vaste verbouwaannemer (die ook een online verf webshop heeft) eerst rustig ons strijdplan opgesteld en daarna de nodige gaten geboord (woonkamer naar kruipkelder, kruipkelder naar kelder, kelder naar washok, technische schacht naar boven, gat tot aan aan mijn bureau).

Nadien een flexibele buis getrokken met trekdraad en een Belden UTP CAT6 kabel (op Tweakers forum algemeen aangeraden als beste koop) tot aan mijn bureau getrokken. Aan beide kanten mooi afgewerkt met een CAT6 wandcontactdoosje. Dit werkje maar liefst 10 jaar uitgesteld en nu blijkt het geen halve dag werk met 2. 🙄😅

Waarom CAT6? CAT6A heeft meer bandbreedte, maar daar het hier een klein thuisnetwerk is en alle netwerkkaarten begrensd zijn op 1Gbit/s van snelheid ben ik gewoon voor CAT6 gegaan (die ook tot 10Gigabit per seconde aankan). Ik heb natuurlijk wel de juiste stugge kabel als backbone doorheen het huis genomen (dus geen slappe kabel die je voor patchkabels gebruikt).

Na het aansluiten een speedtest uitgevoerd en hoppa dat ziet er al beter uit (theoretische maxima voor mijn Giga Speedboost abonnement zijn trouwens 1000 Mbps down en 50 Mbps up). 🚀

 

De volgende stap was dat oude nachtkastje eens vervangen door iets leuker. Ik zit hier genoeg in die veredelde bezemkast, dus dan wil ik het hier “wat gezellig” maken. 🤓😉

Lijstje van wat je hier ziet:

 • 9U 19 Inch serverkast met glazen voordeur – (BxDxH) 600x600x500mm
 • 19″ PDU met schakelaar voor de stroomvoorziening (heb ik op toppositie aan achterkant gehangen)
 • Patchpaneel (24-poorten) met RJ45 – RJ45 Keystones
 • TP-Link TL-SG2216 managed switch met 16 Gigabit poorten. Ik heb nog geen PoE (Power over Ethernet) materiaal, dus ik ben dan ook voor deze switch gegaan, die dit niet heeft en daardoor ook fanless is (weinig lawaai dus).
 • Alle patchkabels ook in mijn bureau zijn nu allemaal CAT6 (bleek dat ik in huis best nog wat trage CAT5 patchkabels gebruikte 🙄🙈).

Ik kan me nu ook volledig uitleven met die managed switch om terug wat netwerk skills op te bouwen 🤩 (nu al even paswoorden, static routing, ipadres en NTP servers aangepast).

 

Nog onderweg (ondertussen aangekomen):

 • Vast legbord om de Synology’s op te zetten (staan nu gewoon op de vloer van de kast)
 • 19 inch design LED Verlichting – Multicolor (als sfeerverlichting  of wanneer ik iets wil aanpassen)
 • 1U 19 inch afdekpaneel in zwart (om het properder te maken)
 • Afdekplaatje voor bovenaan met borstels zodat het stof wordt tegengehouden (heeft het geluidsniveau, dat al minimaal was, trouwens echt hard naar beneden geholpen).

 

Hoe zit dat nu met de snelheid van het thuisnetwerk?

Dat willen we natuurlijk helemaal doortesten en kijken of mijn intern netwerk nu sneller is (om dus meer vanop de NAS te werken met bestanden en ook hoe het ervoor staat met netwerksnelheden naar buiten.

 

 1. Speedtest vanop de Synology NAS naar het internet

Via de docker container roest/docker-speedtest-analyser zie mijn blogpost hierover. Voorheen haalde ik 20-40Mbps download op de Synology en nu zit dit rond 500-590Mbps download. 🥳 (De grillige pieken en dalen is door wat testjes en spelen met de switch instellingen.)

 

2. Schrijf/lees test vanop mijn macbook Pro naar een Synology Share

Op MacOS kan je met Blackmagicdesign Disk Speed Test ook een netwerkshare testen en kom ik dus op 872Mbit/sec (8 keer 109MB/s) schrijven en 688Mbit/s lezen.

 

3. Speedtest Macbook pro naar Synology NAS

Je kan via weer een docker container ook de Openspeedtest tool op je Synology NAS zetten en vanop een netwerkcomputer uitvoeren. OK…. Niet slecht dit resultaat op mijn intern netwerk (hoger kan ook niet daar de netwerkinterfaces maar 1000Mbps aankunnen 😉 ).

 

4. Wifisnelheid op 1ste en 2de verdieping

Alle wifi apparaten op 1ste en 2de verdieping liepen voorheen via de Amplifi op mijn bureau. Daar deze nu plots een veel snellere basisverbinding heeft is de wifisnelheid boven en ook in de tuin gevoelig verhoogd. 👌

V3 plannen en ideeën?

Dromen, plannen en researchen mag altijd, niet?

Wat zaken die ik nog aan het bekijken ben:

 • Raspberry Pi (ik heb er hier nog enkele liggen) inzetten -> Intussen draait hier Home Assistant op.
 • 4G internet modem met data-only simkaartje als backup internetconnectie (Ik kijk met veel interesse naar deze startup hiervoor enja met deze referral code krijg je alvast extra data voor wanneer ze effectief lanceren: “j5N-5WK-aN5”).
 • Bij Telenet om een modem-only modem zagen en dus niet NAT-na-NAT moeten doen, zoals nu het geval is (Telenet netwerk – Telenet modem met ipadres 192.168.0.1 – Amplifi modem met ipadres 192.168.175.1 – netwerk).
 • UPS om alles nog even mooi te laten afsluiten bij een stroomstoring (Synology NAS ondersteunt dat mooi).

 

Nog leesvoer nodig?

Enja ik ben goed op weg. 😅

Internet redundant

Met dank aan de nieuwe Telenet Internet Backup optie heb ik nu een redundante internetoplossing in huis. 🥳

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Raspberry Pi als temperatuursensor is zware overkill. Koop gewoon een ESP8266 of ESP32 microcontroller voor 5 euro op Ali, hang er een DHT22 aan van 1 euro en flash ESPHome erop. En gebruik die Pi dan om HomeAssistant te draaien.

3 jaren geleden

En voor die modem only, contacteer Telenet via Whatsapp en zeg dat je problemen hebt met VPN. Deden er hier totaal niet moeilijk over.

Yentel
Reply to  Tim Broddin
3 jaren geleden

Telenet plaatst geen modem only devices meer.
Heeft te maken met de data speeds (coax channels) die ze op hun POPs kunnen halen… (Lang technisch verhaal).
Vroeger was dat nog mogelijk na veel zagen maar sinds de speedboosts (1Gbps) moeten ze de maximale speed gebruiken op hun POPs. Een modem/router heeft op coax een aantal kanalen om te communiceren met de andere kant (downstream & upstream channels). Een modem only is (nog) niet beschikbaar in die hoeveelheid channels waardoor je de kast ‘vertraagt’. Ze zijn immers gebonden aan de laagste hoeveelheid kanalen van de subscribers op die POP. Dat willen ze natuurlijk zo hoog mogelijk houden.
Voor full spec zijn er elle lange docsis manuals 😀

De laatste versie van hun zogenaamde HGW (home gateway) router doet nu MAC passthrough waardoor je je public ip adres kunt doorgeven aan een device. Wanneer het apparaat met dat mac adres een DHCP ip opvraagt zal die een public ipv een private krijgen.

Nadeel hiervan is dat je maar 1 device kunt voorzien van een public ip adres waarbij je vroeger via een vlan je modem only kon doortrekken en zo meerdere devices een public ip geven (max 4-5).

Je beste optie is dus om te kijken om die mac passthrough te laten activeren.

Zo kun je je digicorder wel nog steeds op je telenet router zelf laten zitten en heb je nog de interactiviteit.

Met een modem only dient die gebridged te worden met telenet zelf via een vlan omdat die 2 ip adressen opvragen. 1 lan en 1 intern telenet adres voor interactiviteit / tvgids / …
Vandaar dat dit niet werkt als je deze op je eigen infra zou steken 😉

Last edited 3 jaren geleden by Yentel
Tom
Reply to  Yentel
2 jaren geleden

Dat is interessante informatie. Wij hebben net een nieuwe woning gekocht en daar stelde de technieker zelf voor of we een modem only nodig hadden of zo’n HGW. Vermits ik sowieso van plan ben om achter die modem een boel Ubiquiti gear te steken zijn we dus voor de modem only gegaan en werd er een apart (tijdelijk) AP voorzien.

Ik had hier thuis, waar al wat Ubiquiti steekt achter de HGW, al getest hoe ik dat zou oplossen met VLANs want zoals je al aangaf, heeft de digicorder een rechtstreeks Telenet modem IP nodig. Dat was gelukt, maar dat belooft dan precies challenging te worden in de nieuwe setup.

Gelukkig heb ik wat tijd om dit eerst uit te zoeken, voor we daadwerkelijk verhuizen.

David
2 jaren geleden

Interessante blog. Voor mij allemaal nieuw. Heb je een link naar het patchpanel dat je bestelde ?