In deze tijden van social media heeft het recente succes van @politie_rupel tijdens Tomorrowland ook andere politiezones mee aangezet om de directe twitter-communicatie aan te gaan.

Vorige week was er een juridische uitspraak waarbij een bestuurder werd vrijgesproken van een snelheidsovertreding omwille van het feit dat hij vooraan was geflitst (ipv. achteraan). Via twitter spraken verschillende twitter-gebruikers de Politie Mechelen hierop aan, omdat velen al hebben kunnen ondervonden,d at dit ook in Mechelen reeds jaren gebeurd (zelf heb ik het ook meegemaakt een 5tal jaar geleden op een zondagmorgen om 6u. tijdens het wegbrengen van zatte vrienden na een galabal waar ik BOB was).

@PolitieMechelen reageerde dan ook op onze vragen:

Hieronder kan je de mail lezen die ik heb ontvangen van hen:

Bij onbemande snelheidscontroles worden er steeds twee foto’s genomen (met een interval van een halve seconde) om de snelheidsovertreding rechtsgeldig te kunnen vaststellen. Daarom worden onbemande snelheidscontroles steeds op de achterzijde van de voertuigen uitgevoerd.

Bij bemande snelheidscontroles moet er slechts één foto genomen worden om de snelheidsovertreding rechtsgeldig vast te stellen.

Sommige snelheidsdetectiecamera’s zijn speciaal uitgerust en (belangrijk !) geijkt om zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het voertuig te flitsen. Of een bepaalde politiezone ook vooraan voertuigen mag flitsen is dus afhankelijk van het type toestel waarover men beschikt. Maar er is dus absoluut geen wettelijk beletsel om vooraan te flitsen.

Vermits de wetgever bepaald heeft dat de voorste kentekenplaat een reproductie moet zijn van de originele kentekenplaat (die achteraan bevestigd wordt) is er geen enkel probleem m.b.t. het identificeren van de overtreder.

Zonder de inhoud van het vonnis (dat de betrokken bestuurder vrij sprak) te kennen, kan ik nog wel vermelden dat de wetgeving m.b.t. de nummerplaten in 2010 geactualiseerd werd. Vermoedelijk dateerde de snelheidsovertreding van voor de nieuwe wetgeving en werd betrokkene daarom vrijgesproken.

Indien een overtreder weigert de onmiddellijke inning te betalen omdat hij de vaststellingen betwist, zal het steeds de politierechter zijn die een oordeel velt op basis van alle beschikbare elementen.

Conclusie: vooraan flitsen kan dus wel degelijk en wordt door verschillende politiezones ook toegepast.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
7 jaren geleden

Voor- of achteraan geflitst? Het maakt niet uit! Wie een snelheidsovertreding beging, mag een boete in de bus verwachten…