Dat 2023 geen zonnig jaar was, heeft iedereen wel kunnen vaststellen. Natuurlijk wilde ik dit ook via cijfers vaststellen en via de opbrengst van mijn zonnepanelen (zie mijn blogpost van begin 2020 over het eerste jaren met onze zonnepanelen) kan dit ook.

De groene vakken geven aan dat het het beste maandresultaat van opbrengst was (sinds 2019) voor ons. De oranje vakken zijn de laagste maandopbrengst voor die periode.

Je ziet dan ook direct dat 2023 enkele uitschieters van maanden had (maar de uitschieter in juni zorgde ervoor dat het totaal resultaat nog dit van 2021 heeft kunnen benaderen).

Het KMI weer jaaroverzicht geeft dit ook mee: “Juni 2023 was ook de zonnigste junimaand ooit (307u 50min).

Met de evoluties voor de toekomst denk ik trouwens over enkele zaken:

  • Over 5 jaar die te kleine omvormer upgraden (capped nu op 3,6 kVa terwijl er op zonnige dagen veel meer potentieel is).
  • Nieuw dak op de tuingarage leggen en daar dan ook panelen op plaatsen.
  • Over enkele jaren een thuisbatterij plaatsen met de nodige slimme sturing en dan richting uurcontract van elektriciteit overstappen (zeker in combinatie met de EV die dan op slimmere momenten traag kan gaan laden).
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
stephane
5 maanden geleden

Top, zelfde resultaat hier ! 🙂
Zo zijn we weeral gerustgesteld dat er niet per se een technisch issue was met m’n zonnepanelen…