Nog eens een leuk gadget dat ik al lang zelf wilde testen en gebruiken is een wildcamera. De laatste jaren komen die beelden best veel in het nieuws zelfs, door de herintroductie van wolven, bevers en zelfs een Lynx in ons landje.

Ook bij ons in de bossen en straten in het dorp worden er nu waarnemingen gedaan van steenmarters, boommarters, vossen,… en dan is het leuk als je ook beelden hebt (zoals deze super beelden van de zeldzame boommarter).

We hebben hier al wel even een goedkope wildcamera liggen, maar wilde een upgrade met vooral een langere batterijduur en wifi-mogelijkheden.

Het probleem bij een goedkope wildcamera is namelijk, dat je dan steeds het sd-kaartje eruit dient te halen en op je computer de beelden moet gaan analyseren.

Via een zogenaamde wifi-feature kan je naast de wildcamera gaan staan, verbinding maken over wifi met de camera en alle beelden eenvoudig overzetten naar je smartphone. Veel handiger om zo dagelijks even te gaan kijken welke dieren er voorbij kwamen.

Ik ben dan ook (na een tip van een buurman) uitgekomen op de Camouflage EZ45 Pro wildcamera. Met een prijs onder de 200EUR valt deze nog mee en met de IP66 rating (volledig stofvrij en kan tegen zware stortregen) ideaal om eens overal in de tuin te gaan monteren.

Belangrijkste features:

  • 0,2 seconden reactie tijd na detectie voor foto / 0,4 sec voor starten van een video
  • 1920 x 1080p Full-HD (de duurdere EZ60 heeft 4K = 3840 x 2160 pixel)
  • 36 leds voor nachtzicht
  • 0.18mA ultralage reservestroom, 6 maanden reservetijd (8 st. batterijen)
  • Wifi-feature (met bereik tot een 20tal meter)

Montage doe je eenvoudig met de spanbanden (meer dan lang genoeg om rond een boom te geraken) of meegeleverde statiefje.

Door de wifi feature kan je via de Trail Camera Pro app de beelden overzetten naar je smartphone. Hierbij moet je wel eerst gewoon aan de hand van 1 screenshot beslissen welke beelden je overzet naar je smartphone (dit kan van ux zeker beter). Zeker na een hoop opnames kan dit wel even tijd in beslag nemen (reken dan op bijna 10minuten synchroniseren).

Indien je binnen bereik (20m) bent, kan je trouwens zelfs live meekijken via de app.

 

Wat leeft er zoal in onze tuin?

We wisten al wel dat we een koppeltje steenmarters in de wijk hadden. Schade bij auto’s, kippen die onbeschermd slapen worden al eens de keel overgebeten, beelden van wildcamera’s bij de buren, hun gekrijs ’s nachts in de wijk… En hier zijn ze dan mooi in beeld (met ons metalen kippenluikje met lichtdetectie op de achtergrond).

Dat ze zo actief zijn wisten we dus ook niet. Al vanaf de eerste nacht dat de camera ophing bij ons kippenhoek hadden we prijs en elke nacht komen ze daar nu meermaals kijken of er iets te eten valt. Gelukkig werkt het kippenluikje goed met deze 2 sluipmoordenaars in de buurt. Een kleine compilatie van de videobeelden na de eerste nachten.

Dat ze geen egels eten, weten we dan ook weer na het bekijken van de beelden. Ze scharrelen mooi naast elkaar op onze composthoop. Maar dat ze ratten eten is daarnaast dan wel weer mooi meegenomen, daar overal in Vlaanderen de ratten fel in opmars zijn. Met deze jagers in de wijk zal die populatie wel onder controle zijn.

Het viel ons wel op wat waanzinnig mooie en vooral grote dieren dit zijn (ongeveer even groot als onze katten). Enja ze zorgen voor wat ongemakken voor ons als mens, maar met een goed kippenluikje bijvoorbeeld bescherm je reeds je kippen. De wagens in de wijk hebben ondertussen ook al marterschade gehad, maar ook daar zijn er oplossingen voor (een goedkoop, smerig stinkend wc-blokje onder je motorkap is de eenvoudigste oplossing blijkbaar).

Vanaf nu gaan we dus op een natuurvakantie met een gopro, wildcamera,… 😅🤷‍♂️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 maanden geleden

Herman, hoe lang gaat de batterij mee?

Erwin Achten
3 maanden geleden

Hoe stel ik de nacht functie in want ik krijg alleen maar dag beelden….