In al mijn presentaties (en tijdens mijn werk als marketing freelancer) waarschuw ik de afgelopen maanden nu reeds dat digitale marketing in de komende maanden/jaar voorgoed gaat veranderen. 1 van die veranderingen zet zich nu verder in bij Apple (naast o.a. aankomende privacy boetes, de finale uitspraak over de FB pixel in BE en de cookieless future).

De laatste jaren is Apple daarnaast duidelijk (web)privacy als een USP aan het gebruiken voor zijn hardwareverkopen (toch als je geen Chinees bent).

 • Eerst was er ITP (Intelligent Tracking Prevention) waarmee Apple binnen hun browser Safari al vele jaren strenger is gaan optreden tegen 3th party cookies.
 • Dan kwam die App tracking update in iOS14.5 waar Facebook hard is gaan wenen dat het oneerlijk was (doordat ze eigenlijk nog amper waardevolle trackingdata krijgen van iPhone gebruikers).
 • En nu bij iOS15 is het de beurt aan email marketing tools om te gaan wenen, want met Mail privacy protection en hide my email gaat Apple daar aan de boom schudden.

 

Mail Privacy Protection en Hide My Email?!?

Ja als je een nieuwsbrief ontvangt van een bedrijf, dan gaat dit bedrijf in hun email marketingtool perfect de openrate, clickrate,… van die nieuwsbrief kunnen volgen. Ideaal om te gaan kijken hoe goed de nieuwsbrief werkt en ook op individuele basis in een B2B wereld ga je die metrics gebruiken voor zogenaamde lead scoring.

Dat hier ooit een einde aan zou gaan komen was wel te verwachten en Apple brengt hier nu verandering in met enkele nieuwe features in iOS15:

 1. Mail Privacy Protection (MPP)

Openrates van emails via email platformen worden gemeten door het meesturen van een onzichtbare trackingpixel, die bij het opendoen van de email in je emailclient het openrate event gaat doorgeven.

Bij het activeren (ja dit staat niet default op) van de nieuwe Mail Privacy Protection in Apple Mail gaat dit dus veranderen.

 

Emailtool Litmus heeft de nieuwe werking even uitgeschreven en momenteel blijkt dit dus enkel te werken wanneer de iphone met een wifi-netwerk is verbonden.

Het effect gaat dus zijn dat je openrates gaan stijgen voor wie Apple mail gebruikt en je zo dus geen betrouwbare data meer krijgt. Marketeers die deze blogpost dus niet lezen, gaan super blij zijn met hun hogere open rates binnenkort… 😅🤷‍♂️

Bij Dailybits ligt dit cijfer op een 28% van Apple Mail iOS15 gebruikers (in de VS is het door de veel hogere adoptierate van de iPhone zelfs een nog hoger cijfer!). Hoe zit dit trouwens bij jullie van cijfers in je emailtool?

 

2. Hide My Email

Dit is een nieuwe feature in het iCloud+ abonnement (vanaf 0,99EUR/maand) en kan je best benoemen als een email cloaking feature. Hiermee kan je je dus inschrijven op een nieuwsbrief met een fake emailadres, wat achterliggend door Apple wel naar je echt emailadres wordt doorgestuurd.

De Apple website 9to5mac.com heeft een mooie tutorial hoe dat alles juist werkt. Dit heeft bijvoorbeeld een impact binnen B2B, waar aan de hand van je emailadres verbanden wordt gelegd of gekeken wordt vanuit welk bedrijfs emaildomein je je inschrijft.

 

Hoe kan ik me hier als marketeer op voorbereiden?

De impact die ik zie gebeuren:

 1. Openrates gaan stijgen (zeker daar nieuwe iOS versie’s zich zeer snel doorzetten bij iPhone gebruikers als je ziet dat iOS15 beschikbaar is voor toestellen vanaf de iPhone 6S uit 2015!). Al is de iOS15 adoptie rate na een week nu ongeveer 16%.
 2. Openrates gebruiken in B2B leadscoring gaat dus geen juiste metric meer zijn.
 3. Op Clickrates van je emails gaat dit trouwens geen impact hebben.
 4. Je gaat gekke @icloud.com emailadressen in je marketingdatabase zien opduiken, die eigenlijk aan 1 persoon zouden gelinkt kunnen worden.
 5.  Het zal moeilijker worden om databases te gaan opkuisen met personen die je emails nooit hebben gelezen (zie oude mailchimp blogpost).
 6. Weet dat iOS15 er nu is, maar dat dus ook macOS Monterey eraan komt met dezelfde feature. Dan komt het dus op 38% van de lezers van mijn nieuwsbrief…
 7. Die tijdelijke fake icloud emailadressen kunnen door de gebruikers eenvoudig disabled worden met een hard bounce tot gevolg.

Ik ga zeker over enkele weken een Dailybits nieuwsbrief uitsturen om eens te kijken of ik het effect zelf kan meten. Keep you posted!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments