Het thema van het afgelopen jaar hier bij reviews, is meestal dat het iets te maken heeft met mijn piepkleine homeoffice waar ik nu al een jaar veel uren aan het doorbrengen ben. Wie had gedacht dat de kleinste kamer in ons huis, zo belangrijk zou worden? 🤷‍♂️

1 van de nieuwe gadgets/toestellen die ik daarom wel eens wilde testen om mijn werkleven aangenamer te maken is een een reviewexemplaar van de Ikea Förnuftig.

De IKEA wat?!?

De Förnuftig is een eerste luchtreiniger van Ikea, een zogenaamde HEPA filter en deze komt natuurlijk aan als een echt IKEA bouwpakket, al is de inspanning hier gelukkig minder zwaar dan het ineenzetten van een pax kast… 😅

Enkele stappen verder en je heb een “draagbare” luchtfilter, die je zowel op zijn staander, als vastgeschroefd aan de muur kan gebruiken. Het design is trouwens gelijkaardig aan die Symfonisk producten van slimmer speakers in de vorm van een boekenrek enzo.

 

Hoe werkt deze luchtfilter technisch?

Technisch werkt dit super eenvoudig en is het echt geen rocket science apparaat: je zuigt lucht op vooraan en blaast deze achteraan aan de bovenkant er terug uit en in de tussentijd jaag de de lucht door 3 filters:

  1. Prefilter: filtering (dieren)haar en stof
  2. HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air):  filtert fijnstof/pollen tot 2,5 μm (micrometer)
  3. Koolstoffilter die ook geuren bijvoorbeeld gaat wegfilteren (optioneel)

Hier zie je de standaard HEPA-filter, waarachter een ventilator zit die lucht gaat aanzuigen en bovenaan aan de achterkant terug gaat uitblazen.

Optioneel kan je er dus ook nog een extra koolstoffilter bij aanschaffen. Deze gaat je kamerlucht extra filteren van verschillende gasvormige verontreinigingen, zoals stikstofdioxiden en formaldehyde EN gaat ook onaangename geuren wegfilteren zoals die van roken en koken (deze had handig geweest in die kleine studentenstudio’s waarin ik woonde tijdens mijn studententijd of die studio van 50m2 waar we de eerste 2 jaar hebben samengewoond 🤷‍♂️).

Via een LED-lichtje krijg je trouwens een signaal dat je de filter moet nakijken of vervangen (om de 4-6 maanden).

 

Kan ik het verschil dan meten?

Euhm neen. Ik heb wel een CO2 Netatmo meter in mijn bureau staan en daar zie je perfect wanneer is langer tijd in mijn bureau aan het werken ben. Hier de eerste week van de paaspauze, waarbij ik dus een langere avondshift maandagavond deed en vooral in de voormiddag heb gewerkt. Vanaf 1600ppm CO2 is het trouwens een slechte luchtkwaliteit, wat ik dus soms al eens bereik. 🙈

Op de laagste stand (die ik heb gebruikt) was hij onhoorbaar stil in mijn homeoffice. IKEA spreekt zelf over 28dB(a) en een verbruik van 1.5W op de laagste stand (25 m3/u – CADR – Clean Air Delivery Rate). Hij heeft enkele weken 24/24 gedraaid, dus dan kom ik op een verbruik van 1kWh (dus 0,26EUR/maand aan elektriciteitsverbruik). In stand 3 zit je al snel aan een zeer hoorbare 60dB(a) met ook 16W verbruik (met 120 m3/u – CADR – Clean Air Delivery Rate).

Zou ik deze zelf nu aanschaffen?

We hebben in het gezin geen last van allergieën, hebben een afgesloten keuken met goede dampkap, zijn geen rokers, wonen niet midden in een stad of naast industrie, onze katten hun haarverlies valt goed mee en een bosbrand komt gelukkig niet veel voor bij ons.

Dus de standaard filter gaat niet veel verschil maken hier en zeker in onze slaapkamer staat het hele jaar de dakraam open.

Als je deze zelf toch aanschaft (om 1 van de redenen hierboven), schaf dan zeker die optionele koolstoffilter er ook bij aan. Dit is toch echt wel een meerwaarde voor die kleine meerprijs. De prijszetting is trouwens (zoals we Ikea kennen) echt scherp tov. zijn concurrenten op de markt.

Belangrijk om mee te nemen is dat IKEA zelf spreekt van ruimtes van 8-10m2. Dus goed voor in een kleine bureau of slaapkamer, maar een open woonkamer zal dus moeilijker worden.

Ahja en een echte tegenvaller (voor mij dan) is dat er niets smart connected inzit. Je kan het dus niet remote gaan bedienen (of je moet hem in een slim stopcontact steken en zo bijvoorbeeld via je Home Assistant installatie gaan bedienen).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments