Doorheen de jaren zijn we ons 66 jaar oude huis stukje voor stukje wat slimmer aan het maken. Hier komt geen Google Nest gedoe in huis, maar doorheen de jaren ben ik in het ecosysteem van Netatmo terecht gekomen.

Dit merk is ondertussen onderdeel van de gekende electro groep Legrand en met al hun Netatmo data in een Azure datacenter in Nederland (met de backups bij OVH in Frankrijk).

Ondertussen heb ik hier best al wat van hen hangen:

  • Netatmo weerstation
  • Extra Netatmo regenmeter
  • Extra Netatmo windmeter (maar hangt schreefgezakt en niet in gebruik momenteel ๐Ÿ™ˆ)
  • Enkele extra binnenmodules (die ook als co2 meters fungeren)
  • Een 6tal rookmelders (ook in mijn homeoffice waar mijn serverkastje staat)
  • Slimme modulerende thermostaat (zie blogpost)

Leuk hierbij is dat ik zogoed als alles mooi in mijn Homeassistent dashboard heb kunnen hangen (behalve dan de rookmelders die hebben geen lokale API ๐Ÿ˜ข).

Ondertussen is er trouwens ook een Blackfriday security/sensor pakket aangekomen, daar we dat weekend van Black Friday ongevraagd bezoek kregen in huis en ik dit bezoek live heb betrapt met enkel schade tot gevolg gelukkig.

Maar Netatmo wilde ook wel eens horen wat ik denk van hun slimme radiatorkranen, waardoor we bepaalde kamers een andere temperatuur kunnen geven via hun thermostaat en app. Ok perfect, stuur maar op… euhm wacht…

We hebben een huis van 1955 met oudere radiatoren, dus buiten de badkamer en onze veranda hebben we nog manuele radiatorkranen. Na wat intern overleg welke ruimte we apart willen regelen en dan komt die veranda toch op de eerste plaats. Deze wordt weinig gebruikt in de winter en staat op de toplijst om over enkele jaren in een verbouwing te sneuvelen.

Netatmo slimme radiatorkraan de set

Zoals steeds een verzorgde verpakking met alles mooi en duidelijk verpakt en vormgegeven.

Wat opvalt is het zakje rechts onderaan om de radiatorkraan op verschillende radiatoraansluitingen te kunnen koppelen. Standaard kan je zelf op een minuut tijd de slimme radiatorkraan installeren indien je radiator beschikt over een instelbare kraan. Heb je nog een oudere radiator met een fysieke draaiknop, dan kan je de aanpassing niet eenvoudig even snel uitvoeren.

 

 

Installatie

Zoals steeds heb je een papieren instructieboekje, maar zelf vind ik het wat lastig, dat alle talen door elkaar gebruikt worden op elke pagina.

Wat Netatmo wel super goed doet zijn de installatievideo’s op YouTube. Ideaal om deze er even bij te nemen en alles stap voor stap mee te volgen.

In de slimme radiatorkraan gaan 2 AA-batterijen, waarna een connectie kan gemaakt worden met de juiste Netatmo app (zie verder). De radiatorkraan communiceert met de thermostaat via een eigen radio frequentie (868MHz) en dus niet via wifi.

Na het weghalen van de bestaande radiatorkraan, is het niet meer dan het opschroeven van de nieuwe radiatorkraan. Via het scherm kan je de huidige temperatuur en de ingestelde temperatuur aflezen.

 

Netatmo app

Een minpuntje in het Netatmo ecosysteem (maar later daarover meer) is wel de verschillende apps die er zijn en die je nodig hebt. ๐Ÿคทโ€โ™‚๏ธ

Hier kan je de 3 apps zien die ik op mijn Android smartphone heb staan voor de verschillende Netatmo producten te kunnen beheren en configureren. Enja de slimme thermostaat zit in de nieuwere Home+ Control app van Legrand, dus ook mijn radiatorkraan diende ik daarin toe te voegen.

 

Goed om weten trouwens is de native ondersteuning voor Apple Homekit en Google home!

In de app zie ik nu dus de thermostaat (en huidig programma en status hiervan) en ook de nieuwe slimme radiatorkraan.

Doorklikken op de slimme radiatorkraan in de veranda geeft de mogelijkheid om realtime een manuele temperatuur te gaan instellen.

Ook in je eigen temperatuurprogramma kan je dus voor zowel de thermostaat (die in de woonkamer staat) als elke slimme radiatorkraan een aangepaste temperatuur gaan instellen. Indien we dus ooit de radiatoren laten aanpassen naar een thermostatische kraan, dan kan ik daar ook wat beter de temperatuur gaan instellen. Ooit… ๐Ÿ™ˆ

 

Een leuke optie in de app is trouwens de “open raamdetectie” feature, waardoor de slimme radiatorkraan een snelle temperatuurdaling kan detecteren en daarop automatisch de verwarming gaat pauzeren (zodat je niet stookt om te stoken). ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘

 

 

HomeAssistant ๐Ÿค—

Sinds begin 2021 (hoera voor vorige kerstvakantie) bestuur en bedien ik ons huis nu via een lokale Homeassistant dashboardje. De reden waarom ik zo fan ben van de slimme producten van Netatmo is dan ook tweeledig:

  • Perfecte ondersteuning in Homeassistant (even de integratie reload doen en de Homeassistant server herstarten en deze slimme radiatorkraan wordt opgepikt en is direct bruikbaar in de dashboards).
  • De Netatmo producten hebben lokale api’s, waardoor zelfs zonder internetverbinding, alles in Homeassistant lokaal kan worden bediend. Dus ook als Telenet eruit ligt, kan ik onze verwarming instellen en bedienen.

Ik kan dus mooi nu in de app alles afzonderlijk bedienen en zie in mijn batterij-tabje nu ook hoe het zit met de batterijen (2 AA) van die slimme radiatorkraan. Wel grappig om dan vast te stellen dat de batterijen, maar 90% gevuld zijn na installatie. ๐Ÿคทโ€โ™‚๏ธ๐Ÿ”‹

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De conclusie?

In deze tijden van belachelijk dure gasprijzen en veel thuiswerken, is het goed instellen van de centrale verwarming op gas toch wel een belangrijk.

Je hebt trouwens 2 manieren om deze slimme radiatorkraan te gaan gebruiken. Ofwel koppel je deze met een Netatmo slimme thermostaat (zoals ik heb gedaan) en dan kan je voor 78EUR een slimme radiatorkraan aankopen.

Heb je geen Netatmo thermostaat, dan kan je ook voor een apart startpakket gaan met een losse receiver en 2 slimme radiatorkranen. Dit pakket tik je voor 164EUR af.

 

 

 

En dat ik duidelijk niet alleen fan ben van Netatmo is wel duidelijk. ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Š

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joachim
2 jaren geleden

Herman,
een vraagje bij dit product (waarvan ik trouwens het antwoord niet direct kan afleiden op de site van de fabrikant). Wanneer je een verwarming van slaapkamer voorziet met een dergelijke ‘domotica’ kraan en je stelt deze in op bv. 20ยฐ, dan zal het volledige circuit (dus ook verwarmingen bv. in de living die geen dergelijke kraan hebben) opwarmen tot zo lang het in de kamer 20ยฐ is? Dus als je echt kamer per kamer wil temparatuur regelen dien je dan vermoedelijk overal zo’n ‘domotica’ kranen te installeren?
Alvast bedankt voor je professioneel advies ๐Ÿ˜‰
Groete
Joachim