Update 31 december 2020: Het je een Vaillant gasketel, dan kan je hier een blogpost vinden over hoe je de aansturing toch modulerend kan maken via een extra printplaatje.

Update 7 januari 2021: Ondertussen hangt deze Netatmo thermostaat nu ook mee mooi in mijn Home Assistant dashboard.

Update 16 december 2021: Ondertussen is er ook een Netatmo radiatorkraan toegevoegd hier thuis, die samenwerkt met deze thermostaat.


Smarthomes… Neen zo grote fan ben ik er (nog niet van). We hebben hier geen domotica systeem of home assistant setup (zie bvb de zotte blogpost reeks van Troy Hunt).

Mijn Google Home staat ongebruikt in de kast stof te vergaren 🤷‍♂️. Een Amazon Ring komt hier niet binnen (vanuit privacy aspect en vooral doordat Ring toch wel de grenzen steeds aan het verleggen is) en reviewvoorstelllen voor slimme deurknoppen heb ik al enkele keren afgeslagen (het concept sleutel werkt nog steeds voor ons).

Natuurlijk heb ik wel veel IoT zaken draaien hier thuis. Van een grasrobot, Sonos speakers, zonnepanelen  over een wifi weegschaal tot vooral een uitgebreide collectie Netatmo apparaten.

Netatmo?

Netatmo is een Franse bedrijf van IoT producten, dat eind november 2018 is overgenomen door de gekende Franse speler Legrand. Eerst kwam er hier een weerstation van Netatmo, wat steeds verder werd uitgebreid (momenteel hebben we 3 binnenmodules, de windmeter en neerslagmeter). Daarna kwam er dan een slimme rookmelder in mijn homeoffice (wat er ondertussen 6 in huis zijn geworden 🔥😉).

Waarom heb ik voor Netatmo gekozen?

  • Frans bedrijf met dus alle data in een Azure datacenter in Nederland (de backups bij OVH in Frankrijk). Waar ik bij andere IoT spelers hier me toch soms vragen stel (*kuch* Nest van Google of Ring van Amazon *kuch).
  • Het draait bij hen rond het verkopen van goede hardware en niet het verkopen van data. 😅🤷‍♂️

Enja ook de Google woordvoerder voor Search heeft trouwens thuis een Netatmo weerstation. 😅

Review Netatmo slimme Opentherm thermostaat?

Iets wat er al wel langer op ons verlanglijstje stond was een slimme thermostaat, waardoor we ons gasketel vanop afstand kunnen aanzetten, beter programmeren en vooral aanzetten vanuit bed of vanuit mijn bureau op de aankomende thuiswerk winterdagen.

We hadden hier zo een typisch Vaillantbakje aan de muur hangen, maar ik kreeg onlangs de vraag/mogelijkheid om mijn Netatmo collectie verder uit te breiden met de nieuwe modulerende thermostaat (compatibel met Opentherm gasketels). Daar diende ik niet lang over na te denken.

Modulerend betekent dat de vlam kan aangepast worden en dat het dus niet enkel aan/uit is. Opentherm is daarbij de standaard om vanuit een thermostaat signalen te kunnen doorgeven aan een modulerende gasketel.

Unboxing

De doos en het pakket zit strak ingepakt en heeft dus aan de ene kant de installatie met relais voor aan je gasketel en daarnaast de thermostaat (op batterijen), die draadloos in je huis mee kan worden genomen.

 

Installatie van Netatmo slimme thermostaat?

De installatie moet ik toch wel zelf kunnen (kijkt naar dat papiertje van ind. ing. Electronica dat ik op 2 jaar in verkort leertraject haalde en eigenlijk niets meer van weet 🤷‍♂️), nietwaar?

Als je voor het eerst je gastketel open gaat leggen, dan is het altijd schrikken, maar gelukkig was het met onze Vaillant ketel best logisch.

Gelukkig is er een mooie installatievideo voorzien door Netatmo en kon er weinig mislopen hiermee.

Onze condens gasketel in de kelder dus daar maar eens aan de slag gegaan en daar de relay gemonteerd (deze is dus geconnecteerd met het internet). Met dank aan mijn top wifi netwerk, zodat ik zelfs in de kelder nog wifi heb. Logisch niet? 🤷‍♂️

Volg trouwens best de YouTube video van Netatmo, die hielp me beter dan de bijgeleverde installatiegids (deze vond ik niet echt geweldig). Het was even wat prullen voor me, dat we ook nog een aparte condensatiepomp hebben (onder de gastketel), die natuurlijk mee in de aansluitingen zat, waar ik de thermostaat mee diende aan te sluiten.

Hier was het dus te doen voor het aansluiten van de kabels (enja ik heb ervoor gezorgd dat mijn kabelmanagement even net was).

Na het aankoppelen van de relais (die ik dus nadien met de app op het IoT wifinetwerk hier heb gehangen), was alles snel up-and-running. 👏

Nadien heb ik dan ook dit nieuwe IoT toestel op mijn netwerk correct voorzien van benaming en icoontje (met dank aan de Amplifi topology map). En ook ineens even nagekeken dat er geen te gekke poorten openstaan op dit apparaat (enkel poort 5001). 🤷‍♂️🤓

 

Bedienen van Netatmo thermostaat?

Voor mij van groot belang is ook het feit, dat ik ook zonder internetconnectiviteit nog steeds mijn thermostaat wil kunnen bedienen (zie de grote AWS storing van afgelopen woensdag 25/11 waardoor veel IoT apparaten wereldwijd onbruikbaar waren). Via de relay kan je altijd manueel de gasketel af of aanzetten en ook via de thermostaat zelf kan je steeds de temperatuur doen stijgen of dalen (links of rechts op het bakje drukken).

Momenteel heb ik de voelende thermostaat even los in de woonkamer staan (zodat ik hem eventueel mee kan nemen naar mijn bureau tijdens koude thuiswerkdagen), maar ik kijk al uit naar wekelijkse zoektocht naar die thermostaat. 🤔🙈

Het kan dus goed zijn, dat het bakje over een paar weken toch gewoon vast wordt aan de muur gehangen in de woonkamer. Je kan dan verschillende stickers gebruiken om deze een kleurtje te geven, maar tot hiertoe zie ik daar geen reden toe.

Enkele meter verder op dezelfde kast staat trouwens een binnenmodule van ons Netatmo weerstation. En jawel de afwijking van temperatuur is minder dan 0,3gr tussen die meting en deze thermostaat.  👌

 

1ste Netatmo product op de Home+ app

Netatmo heeft 4 aparte apps voor hun producten, waarbij je dan op desktop naar my.netatmo.com kan surfen en je alle producten kan zien. We hebben dan ook op onze smartphone de Weather app en Security app reeds staan en ik had dan ook reeds de Energy app geïnstalleerd.

Zoals je trouwens kan zien moet ik dit weekend mijn regenmeter en windmeter nog eens wat aandacht (en nieuwe batterijen) geven. 🙈

MAAR LET OP deze nieuwe modulerende thermostaat is het eerste product dat in de Home+ app van de Legrand groep zit, waardoor je zal kunnen connecteren met zowel Netatmo als Bticino EN slimme Legrand producten. Dus een andere app , die gelukkig wel werkt met mijn Netatmo account.

Ahja deze Thermostaat is ook integreerbaar in Apple Homekit voor de gebruikers hiervan. Hoeveel meerwaarde zou dit voor ons hebben (we hebben geen iPhones, maar wel macbooks)? 🍏

Als je ziet dat ik nooit deftig me ertoe heb gebracht om die gekke UX van onze Vaillant thermostaat te doorgronden, ben ik blij met deze stap voorwaarts. Geen gekke ux, geen gekke features, gewoon wat hij moet doen (zowel het bakje als de app).

 

Vaillant modulerende ketels en Opentherm in België

Met dank aan een reactie op mijn FB pagina heb ik moeten vaststellen dat voor de Vaillant ketel in België mooi te laten moduleren (wat hij nu dus niet doet), dat ik nog een extra printplaatje moet gaan bijstellen en monteren. In ons land heeft Vaillant er namelijk voor gekozen enkel hun eigen eBus te ondersteunen. 🙈

Gelukkig is er nog Tweakers met ook een link naar een technisch bulletin voor installateurs van Vaillant.

Ik weet weer wat ik moet gaan nakijken en uitzoeken. De VR33 printplaat is voor 70EUR in Nederland te koop en zou ook in een Belgische ketel gekoppeld moeten kunnen worden (here we go…).  🙈🤷‍♂️

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments