(PS: momenteel kan je voor amper 49EUR al deze Sodastream online kopen met een hoop extra’s erbij.)

“Water? Da’s drinken voor de vissen” hoor je al eens vallen. Met de afgelopen zomer nog vers in het geheugen kan ik alvast vertellen, dat er bij ons waanzinnig veel water is gedronken in het gezin. Maar ook gewoon doorheen het jaar is dit het geval.

Om de 5-6 weken ga ik dan ook een volle koffer waterbakken halen (16*6 L), zodat we weer even voort kunnen (water op 2km van ons huis wordt opgepompt, dus niet met de vrachtwagen uit de Ardennen is gekomen).

Het kiezen voor glazen flessen is daarbij ook reeds bewust om niet nog meer plastic binnen te halen. In ons gezin drinken vrouw en kinderen daarbij plat water, maar ik ben meer een bruiswater drinker.

 

Sodastream om zelf spuitwater te maken?

Wanneer de mensen van SodaStream dan vragen of ik geen interesse heb in het zelf omzetten van plat kraantjeswater in bruiswater, dan ga ik graag de uitdaging aan.

Het is nu ook wel duidelijk, dat de nieuwe consument meer en meer gevoelig aan het worden is voor gezondere dranken en ook minder plastic en toevallig is vorige week het nieuws dan ook gekomen, dat Pepsico (Pepsi, Lipton, Lay’s,…) voor 2,8 miljard EUR Sodastream gaat inlijven.

Ook VRTNWS bracht vorige week nog het nieuws hoe “water met een smaakje” nu aan een opmars bezig is tov. de traditionele frisdranken.

Tot hiertoe kende ik het merk SodaStream trouwens enkel van hun viral recruitment video, die echt het bekijken waard is.

De SodaStream One touch is een mooi designapparaat voor in de keuken, waarbij je met de speciale SodaStream flessen CO2 gas in plat water gaat injecteren. De bediening is kinderspel met 3 verschillende knoppen (om de sterke van het bruiswater te kiezen).
sodastream one touch review

Via de speciale SodaStream flessen kan je eenvoudig een fles gevuld in het apparaat “hangen”, waarna een swish-swoosh gaat plaatsvinden en je het gas ziet geïnjecteerd worden in het water. Nadien schoefdop op de fles en je heb een fles bruiswater.

Hier heb ik al wel direct een lifehack moeten toepassen (met een alcoholstift), daar het vullen van de SodaStream fles zeer gevoelig is. Te weinig water geeft co2 gas dat verloren gaat, iets teveel water en het water spuit uit de fles bij het injecteren van het gas. Net boven de vullijn zit er een naad in de fles, die je zeker enkele keren gaat liggen hebben.

SodaStream positioneert zich al vele jaren tegen de grote frisdrankmerken, die met veel marketing hun dure frisdranken in de markt zetten, waarbij  ze ook tegen de plastic fles lobby tekeer gaan (met velen rechtszaken in elkaars richting).

Door een groot aanbod aan smaken, mocktail siropen en smaakversterkers (met maar 0,8kcal/100ml verdunde drank) gaat SodaStream dan ook recht in op de traditionele frisdranken (wat de strategische aankoop door Pepsico verklaart).

 

Hoe werkt dit technisch?

Voor het injecteren van het koolzuurgas is er achteraan een gascilinder, die in het apparaat worden bevestigd.

Deze met een 425 gram CO2 gascilinders geven je tot 60L gashoudend water en kan je als leeggoed bij aankoop inruilen.

Zelf drink ik graag sterk bruisend water, maar de lichtste stand van de One Touch is meer dan perfect voor mij.

Is dit echt goedkoper?

Is dit nu echt zoveel goedkoper zelf bruiswater maken? Ik heb eens mijn laatste aankoopticketje bijgehouden van de drankenhandelaar om de vergelijking te kunnen maken.

60L bruiswater (glazen flessen bij drankenhandelaar) 60L bruiswater van grootmerk in supermarkt 60L Sodastream bruiswater
10 bakken van 6 flessen = 10*2,39EUR  = 23,9 EUR 10 bakken van 6 plastic flessen = 10*5,9EUR  = 59 EUR 1 gascilinder + 60L kraantjeswater + beetje elektriciteit = 12,5EUR + ? + ? 
+ naar winkel/drankenhandelaar rijden en alles versleuren + naar winkel/drankenhandelaar rijden en alles versleuren
0,40 EUR/liter 0,98 EUR/liter 0,22 EUR/liter

Bij de SodaStream berekening moet je ook nog je SodaStream apparaat meetellen. De Sodastream Spirit koste voorheen 130EUR (dat was dus de prijs 3 jaar geleden, nu kost deze nog amper 49 EUR!!).

Natuurlijk wordt het een totaal ander verhaal, wanneer je de siropen en smaakjes gaan gebruiken ipv. het aankopen van (dure) frisdranken, dan wordt de besparing veel groter en de terugverdientijd veel kleiner. Zo zijn er bruiswaters met een smaakje op de markt, waar je al snel aan +85EUR zit voor 60L, waardoor je de aankoop op 1 zomer met een gezin kan terugverdienen.

OF je gaat knutselen en je koopt een speciale aansluitingskabel om grote CO2 flessen te kunnen aansluiten, waardoor je rendement nog veel hoger zal liggen. 😉

Rond de milieuvriendelijkheid is er een natuurlijk een wereld van verschil met het aankopen van bruiswater (met/zonder smaakje) in plastic flessen.

Enja we kunnen plat water van de kraan drinken en dit doen we ook, maar de smaak is toch anders.

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
David
5 jaren geleden

Als je sodastream gaat vergelijken met bvb Boni bruiswater kom je nooit uit de kosten 🙂 (19 cent/liter), natuurlijk wel PMD en plastiek…
Het is een gemak (we hebben hem zelf al 4j ongeveer), maar vooral de gasprijs is relatief hoog voor wat het maar is, en gelukkig hebben ze nu glazen karaffen :-).

David
Reply to  Herman
5 jaren geleden

Inderdaad. staat zelfs zo uitgestald bij VandenBorre 🙂

M.
5 jaren geleden

Je bent de Palestijnse kwestie vergeten te vermelden (laat het debat beginnen)

Gi
5 jaren geleden

Ik heb de ouwe nog van het begin die uitkwam en die werkt nog altijd, altijd tevreden van geweest! En ik moet niet zeulen met flessen.. Alhoewel ik enkel water drink, mijn kind dronk wel es cola en toen de 1ste uitkwamen was dit schitterend.. Ik heb nog altijd de 1 ste die uitkwam, das nu al 10 jaar…

Wim Goossens
5 jaren geleden

Dag Herman, uit mijn kraan komt drinkwater en maak eigen siropen met seizoensfruit. Dat laatste is pure luxe ( een hobby ) met echte suiker uit lokale bieten :-*

Braminfunland
5 jaren geleden
Braminfunland
Reply to  Braminfunland
5 jaren geleden

NEVERMIND ! =)

Vera Bryssinck
5 jaren geleden

Ik heb met de sodastream one touch op de middelste stand maar 38 flessen kunnen
maken. Dat komt neer op 38 x 0,83liter/fles 31,54 liter per gascilinders. Dit is
heel wat minder dan de beloofde 60 liter.
Ik ben hier dus helemaal niet tevreden over en kan het aan niemand aanreden!!

monique van den kerkhove
Reply to  Vera Bryssinck
3 jaren geleden

Mijn sodastream geen succes! Bij de eerste liep het water ten allen kanten uit het toestel. Vervanging gekregen. Met eerste cilinder heel veel minder spuitwater kunnen maken dan vermeld. Tweede cilinder: er is geen “bruis” in het water te zien. Rommel!

Christophe
3 jaren geleden

Gisteren – in factcheckers op één – gezien dat er nauwelijks tot geen verschil zit in kraantjeswater of water uit de fles. Flessenwater kost ook heel veel meer dan kraantjeswater. Wij maken al lange tijd onze ‘spa’ met kraantjeswater en een soda stream. Graag zouden we een kraan ((cfr aqualex) installeren waaruit onmiddellijk spa getapt kan worden maar dat is ons vooralsnog te duur.