Sonos is zowat de Apple onder de geluidsproducenten voor in je woning. Super stijlvolle,  it-just-works producten en daarnaast een sterke fan-base door de hoge geluidskwaliteit.

Voor de 3de match van onze Rode Duivels tegen Zuid-Korea, met als inzet groepswinst in groep H van de poulefase op het WK in Brazilië, is er een samenwerking opgezet met Sonos om zo mijn vrienden en trouwe Dailybits-fans eindelijk eens te bedanken. Niets leuker om eens een avondje te kunnen organiseren met alles erop en eraan voor hen.
10383118_10153013586798266_7343327023972763557_n

De match Zuid-Korea – België

De omkadering in onze tuin was een mooie surround-setup van Sonos met daarnaast de nodige catering, drank, pizza’s en vooral een komen en gaan van vrienden, (schoon)broers en – zussen en ook heel wat buren (al dan niet met babyfoon). Tijdens de burendag enkele weken geleden, was er namelijk laat op de avond al een vaag plan gesmeed, over samen kijken op groot scherm.

Geen betere manier om goede punten te scoren bij je buren met gratis pizza, bier en voetbal op groot scherm in het bereik van hun babyfoons. Onze wijk is in sneltempo een generatieswitch aan het ondergaan. De eerste bewoners van onze huizen uit de jaren ’50 verdwijnen en worden ingenomen door jonge koppels, waarmee ik in de kleuterschool, lage school of scouts zat. Niets te klagen dus! 😉

Voor het signaal had ik een coax-kabel op maat gemaakt (heb ik toch nog iets gehad aan mijn diploma ind. ing. Electronica 😉 ). De Telenet digicorder is namelijk best wel kritisch op signaalverlies, want 13m coax werkte niet, maar 12m coax werkte perfect. De Telenet digicorder in de tuin geplaatst en via hdmi aan mijn beamer  gehangen met de surround set in de tuin opgesteld. Omdat het altijd wel leuk is om te zien, hoe ik het had geregeld, hierbij de setup.
sonos setup

De match zelf werd pas leuk in de 2de helft, waarin de duivels met 10 eindelijk echte wilskracht toonden door gezamenlijk te verdedigen en dan ook snel met zijn alleen op te rukken. Geen topvoetbal, maar resultaatsvoetbal, wat op een WK zo belangrijk is. Benieuwd wat het nu verder zal brengen met de match tegen de VS.

Korte timelapse over hoe de timing met een match om 22u perfect was voor een steeds beter beeld naarmate de match vorderde.

Sonos review: Playbar, SUB, Bridge en Play:1

Speciaal voor deze match had ik reeds een week lang de beschikking over een volledig surround-set van Sonos geluidsproducten in een ideale configuratie. Zelf was ik nog een totale sonos-maagd, maar vrienden en twitter-connecties zijn al lang lovend en probeerden me al langer te overtuigen van de Sonos-producten.

Een testweek en voetbal op groot scherm waren dan ook ideaal om me eens in die Sonos-wereld onder te dompelen.

Sonos Bridge

De Sonos Bridge (49€ bij Coolblue) is een wireless router, specifiek voor de Sonos producten (een nadeel aan Sonos is dat het een closed ecosysteem is enkel bruikbaar met Sonos-producten). De installatie was niet meer dan deze verbinden met onze Telenet router met een ethernet kabel en hij was direct detecteerbaar in de verschillende Sonos app’s, om zo alle sonos-producten te kunnen koppelen met elkaar.

Sonos Playbar

Het centrale gedeelte in mijn Sonos setup (en waar ikzelf in de toekomst grote fan van ga blijven) is toch wel de Sonos Playbar (699€ bij Coolblue). de centrale spelverdeler in een Sonos surround omgeving, waarbij je in de Sonos-app de koppeling gaat maken met de bijkomende producten, die door de Playbar gaan worden aangestuurd.

Helder en goed geluid ook standalone en dit wordt alvast ons nieuw tv-systeem (ipv. de huidige versterker en losse speakers die aan de tv gekoppeld zijn).

Sonos Sub

Nood aan wat Bas? Persoonlijk ben ik volledig omvergeblazen door die Sonos SUB (699€ bij Coolblue). De prijs mag er echt wel zijn van dit product en de 15kg zware uitstraling al helemaal. Na een tijdje heb ik in de instellingen het bas-vermogen van de Sonos Sub hard naar beneden aangepast, daar de bassen zo door het huis gingen, dat kleine Seppe aan de andere kant van het huis wakker werd. Bijvoorbeeld de tune van het radionieuws van stubru heeft een zware bas, die door de SUB net iets te nadrukkelijk werd versterkt.

Ben je fan van actiefilms en dergelijken, dan is de SUB het overwegen waard. Ik persoonlijk heb er geen nood aan in onze woonkamer, daar ik de bassen van de Playbar al meer dan goed genoeg vind.

Sonos Play:1

De mooi vormgegeven Sonos Play:1 wireless speakers (199€ bij Coolblue) laten helemaal zien dat er wel wat verwarring kan optreden met Apple producten. Zo heeft de vormgeving wel wat weg van de Mac Pro. In een surround setup (zoals ik deze heb gebruikt) gaan ze zorgen voor het surround-geluid van achteren, aangestuurd door de Playbar. Tijdens de match waande we ons echt in een voetbalstadium, daar je de supporters achter je hoorde zingen.

Je kan deze echter ook afzonderlijk gaan gebruiken om doorheen je huis hetzelfde of een totaal ander geluid te gaan streamen. Ideaal om in de keuken internetradio te gaan luisteren of zelfs in de tuin op het terras mee te volgen met tv binnen.

Sonos app

1 van de sterke punten van het hele Sonos-ecosysteem zijn tovh wel de Sonos apps. Zowel voor Windows & Mac als voor Android en iOS.

Zit je op het netwerk, waaraan de Sonos Bridge is gekoppeld, dan herkent de app dit direct en kan je alle instellingen aanpassen van je setup (toevoegen/verwijderen van Sonos componenten), muziek streamen vanuit de Spotify app en via een omweg ook vanuit soundcloud (zie guide van Lookit.be).

De app werkt snel en nauwkeurig en laat je toe ook snel van geluidsbron te switchen (een switch duurt slechts enkele seconden van streamen naar tv-geluid).
home-theater

Hot or Not?

Sonos heeft me overtuigd van de hoog-kwalitatieve afwerking en geluidskwaliteit. Natuurlijk is het wel een premium-merk met bijhorend prijskaartje. Voor onze noden zou ik bijvoorbeeld de SUB eraf laten, daar we toch geen die-hard film-fans zijn. Ben je echter actiefilm-fan, dan is het zeker een mogelijke aanrader voor een complete setup.

Ook merkwaardig was het feit, dat je buiten onze tuin amper iets hoorde. Je komt echt in een surround-bubbel, waarin het geluid geconcentreerd blijft.

Een gelijkaardige review tijdens het WK was er bij Bart Stoffels met ook zijn technische review van dezelfde Sonos-setup.

Het zal inderdaad moeilijk worden om die hele surround-set terug af te breken in onze woonkamer.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments