De afgelopen 2 jaar zullen nog voor lang een periode blijven, waaruit verhalen en marktevoluties uit naar boven komen in alle soorten niches en dat fascineert me steeds mateloos om verhalen te horen over hoe bedrijven dit hebben meegemaakt.

Op een persevent van Mindshake hoorde ik deze week zo het verhaal van een kleine Franse startup in een hightech niche: de alpine tenten van Samaya.

Deze startup is gevestigd in het Franse Annecy en heeft zijn testlocatie van hun materiaal in het bergstation van Chamonix. De startup was dan ook eens vanuit hun Franse bergen naar onze Ardennen afgezakt om hun verhaal te komen vertellen.

De Instagram pagina van mede-oprichter Ghislain Pipers zegt trouwens genoeg over zijn passie en waar de historiek ligt van deze startup.

 

Hun covid verhaal?

Na enkele jaren gewerkt te hebben aan hun high-tech, vederlichte alpine tenten zijn ze eind januari 2020 naar buiten gekomen met hun tenten met een echte launch in maart 2020.

Wacht ja dat is die moment, waarbij ook in Frankrijk het normale leven stilviel. Fysieke events gingen niet meer door, winkels gingen dichten, reizen werd niet meer mogelijk….

Daar sta je dan met de launch van je nieuw merk (hieronder trouwens hun launch video van eind januari 2020). 🙈

MAAR wat aanvankelijk een fiasco leek voor de start van dit nichemerk werd juist hun voordeel. Terug naar de natuur is sinds de covid-periode sterker geworden. Ook wijzelf zijn zo eind december nog even de grens overgeglipt (al dan niet in strijd met geldende richtlijnen toen) voor een off-the-grid weekend met ons 2 in de natuur en deden ook mee met Expeditie Natuurpunt. Daarnaast investeerde we ook in een grote familietent om meer buiten in onze tuin te kunnen slapen met het gezin.  😅🤷‍♂️

En we waren niet de enige en dit heeft dan ook gezorgd voor een boom in de markt van trektochten, ultralopen en alpinisme (en het bijhorende materiaal).

Hun volledige voorraad verkocht dan ook binnen enkele maanden uit en met een productie in China maakte dit het er natuurlijk niet eenvoudiger op (denk aan al die supply chain issues). Ze gaven trouwens mee, dat ze graag hun volledige productie naar Frankrijk halen (hun R&D/proto workshop gaan ze hiervoor uitbreiden) in de komende jaren om echt een volledige Europees product te hebben.

Hun tenten hebben vooral 1 super USP: dat ze vederlicht zijn met hun speciale Nanovent® membraan en de dyneema stof. Hier zie je hun 4seizoenstent Samaya 2.5 tent (waarbij er ook nog 2 kleinere en lichtere modellen zijn) de welke niet meer weegt dan 1.57kg, waar gelijkaardige tenten al snel richting de 3kg gaan. Maar dat is maar 1,5kg verschil? Ja draag 1,5kg maar mee op een bergtop en laat dan weten of je het verschil voelt… 😉

Het geheim is trouwens dat ze een ademende single-wall tent hebben ontwikkeld, die toch in 4 seizoen kan gebruikt worden en waarin je zelfs indoor kan koken (door luchtopeningen bovenaan).

Ahja “Beer for scale” maakt het wat duidelijker (dat Peak biertje wordt trouwens gebrouwen op 500m van de Botrange en die brouwerij is echt een top aanrader om iets te gaan drinken/eten met super speeltuin, elke keer we in de buurt van de Hoge Venen passeren maken we er onze stop).

Dit zijn natuurlijk wel geen festivaltentjes, want deze 2.5 tent heeft bijvoorbeeld een prijskaartje van 1200EUR en laat zien dat het voor een duidelijk nichepubliek is, waarbij elke gram een verschil maakt, maar dan echt elke gram…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments