Deze blogpost heeft bijna 9 maanden als draft in mijn backend gestaan en door de blogpost over “Wat als overal de elektriciteit zou uitvallen?” heb ik er toch maar eens werk van gemaakt om deze live te krijgen.  Deze blogpost spreekt dus over de periode december 2020, toen we even de grens zijn over geglipt. 😉🤷‍♂️


Neen van crisis is er in mijn sector weinig sprake en de afgelopen maanden was het dan ook alle hens aan dek en elk beschikbaar moment in mijn agenda volledig benutten. De boekhouder zal blij zijn, mijn vrouw was soms minder blij met de combinatie van al mijn werkzaamheden en zelf ben ik ook blij dat de economie tijdens de kerstvakantie terug even stilvalt.

En toen was er plots het weekend van 12-13 december, wat we al 9 maanden geleden gemarkeerd hadden in onze agenda. Even een weekend volledig off-grid gaan in een Noord-Nederlands natuurgebied. 🤩

Even 24u weg van mailbox en todolijsten en gewoon naar vuur maken, water oppompen en alles zelf meedragen.

Het Hart van Drenthe

Mijn wagen heeft de afgelopen 9 maanden geen 5000km gereden (waar dit in een normaal jaar toch wel 20.000km in deze periode had geweest), dus de trip van 300km naar de Nederlandse provincie Drenthe was een speciaal moment. Het leek alsof we naar het Zuiden van Frankrijk aan het rijden waren.

Het Hart van Drenthe is een natuurgebied van maar liefst 5000 hectare bestaande uit bossen, heide, vennen,… Met jawel de aanwezigheid van wolven (vanuit Duitsland), dassen en Galloway koeien.

Onze bestemming was 1 van de tiny houses van Cabiner in dit natuurgebied (eind 2020 waren er nog maar 7 van deze huisjes, ondertussen hebben ze verschillende gebieden met meer huisjes). Off-grid huisjes in het midden van het natuurgebied, die opgaan in de natuur en om de zoveel jaar verhuizen, om geen blijvende impact te hebben in de omgeving.

 

Off-grid is daar nog echt off-grid

Dit natuurgebied heeft een speciale betekenis in Nederland, daar voormalig kamp Westerbork hier gelegen is. Dit voormalig kamp was het verzamelpunt in de 2de Wereld Oorlog waar de treinen vertrokken naar het oosten. We hebben bewust ervoor gekozen deze plek niet te bezoeken (2020 was nu niet al de vrolijkste periode van nieuws en we wilde ons daarvan beschermen). Dit voormalig kamp is in 1970 afgebroken en herbergt nu ook de unieke ruimte radiotelescoop “Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT)” bestaande uit 14 losse telescopen van maar liefst 25 m diameter, waarvan alle data samengevoegd wordt. Dat wilde ik natuurlijk wel eens van dichterbij bekijken. 🤓

Hier zie je de uiterste 2 telescopen, die dus volledig verplaatsbaar zijn op rails om zo naar het juiste stukje ruimte gericht te kunnen worden.

 

Waarom is dit nu zo belangrijk in deze blogpost? Om verstoring te voorkomen is het gebruik van smartphones en voertuigen in een grote zone rond deze telescopen verboden. En jawel ons geboekte huisje stond in deze zone. Dus echt even off-grid. 😱

Na de wandeling door een stil en verlaten bos (covid19 periode zonder toerisme) stonden we dan plots aan ons huisje, een zogenaamd wikkelhouse gemaakt uit golfkarton met een 2-persoonsbed, een klein keukentje, vaste zitbank en boven de badkamer nog een bed. Je kan er dus met 4 blijven slapen.

Handen uit de mouwen

natuurlijk zijn er meer en meer van deze concepten met huisjes in het bos of boomhutten te vinden, maar Cabiner gaat nog een stapje verder.

Ons huisje was een 7tal km wandelen van de parking (we maakten een omweg langs de telescoop, dus kwamen uit op een 10km boswegen). We diende onze besteld eten en drank contactloos in een koelkast mee te nemen vanop de parking (handig in die covid-periode daar we echt geen enkel contact met anderen hebben gehad) en mee in onze rugzak te dragen richting het huisje. Stap 1 was het vuur aanmaken en zorgen voor wat verwarming.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Herman Maes (@dailybits)

Drinkwater (voor 99% drinkbaar daar dit natuurgebied ook zorgt voor het drinkwater van de stad Groningen) pomp je zelf op in het huisje, en al je afval dien je zelf terug mee te brengen naar de parking. De huisjes zijn namelijk echt off-grif en worden dus niet dagelijks gepoetst, de organisator gaat uit van de properheid van de gasten. Elektriciteit voor de verlichting is beperkt beschikbaar dankzij een zonnepaneeltje en een batterij (wat natuurlijk in onze periode in december spaarzaam diende gebruikt te worden). Het toilet is een composttoilet met opvangbak onder het huisje.

Er ligt dan ook een handleiding klaar voor bij je vertrek uit het huisje: hout klaarleggen voor de volgende gasten, voldoende water reeds oppompen,… Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ik denk niet dat de gemiddelde gast van een Center Parcs huisje zo zijn huisje zelf gaat klaarmaken voor de volgende gasten?

Enja koken is dus ook op het houtvuurtje te doen in een ouderwetse stoofpot. 🤗 Het water voor de afwas EN douche stook je trouwens ook warm via het houtvuur. In onze periode met nachtvorst was het dan ook ’s morgens even snel opstaan, het houtvuur terug aanmaken en daarna terug in bed kruipen. 🙂

Ons weekend was in de donkerste tijd van het jaar, dus in de vroege avond werd het al snel muisstil en donker rond ons huisje. Heerlijk om even helemaal van de wereld te zijn en spijtig dat we geen wildcamera mee hadden om te kijken wat er ’s nachts zoal rondloopt rond het huisje.

Boeken en kostprijs?

Weet dat als je Cabiner wilt boeken, je nu reeds kijkt naar datums NA de zomer van 2022! Yep, het zijn maar een paar huisjes en eens je het éénmaal hebt ervaren, wil je dit zeker nog wel eens ervaren (maar dan niet 1 nacht, maar meerdere nachten). Persoonlijk zouden we dan ook volgende keer minimaal 2 of 3 nachten boeken.

De kostprijs voor ons in december 2020 voor 1 nacht was een 234EUR (inclusief eten en wat extra’s).

Duidelijk dat dit toch echt wel onze vorm van vakantie is. Deze ervaring staat op plaats 3 na onze 4*4 reis op IJsland en noorderlicht trip naar Lapland (met outback trip). Ik zag ook dat Cabiner naar de Belgische natuurgebieden aan het kijken is om dit ook bij ons te starten.

 

Enja we hebben hardop gelachen toen we deze Instagram post enkele weken later zagen voorbijkomen…. 😅🤷‍♂️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments