In 2007 kwam Apple met 1 van de belangrijke techpresentaties door het voorstellen van hun 1ste generatie iPhone smartphone. De eerste jaren was het nog wat onwenning, maar we weten allemaal hoe de smartphone sindsdien ons leven is gaan veranderen.

Wat we nu zien is misschien de volgende stap door de komst van opvouwbare smartphones. Inderdaad een smartphone die je kan openvouwen tot een scherm dat zo groot is als een kleine tablet. Het doet me direct terugdenken aan de iconische openklapbare Nokia 9110i Communicator gsm (zie mijn gsm verzameling), die reeds in 1999 voorloper was.

Samsung toonde op CES in Las Vegas reeds de eerste echte toestellen van de Galaxy Fold, maar dit was nog achter glas. Nu komt de launchdag dichterbij en de Samsung Fold wordt op 3 mei (magische datum die dag trouwens) ook in ons land op de markt gelanceerd (bij Samsung zelf en in een 20tal Proximus shops).

De grote techvloggers hebben de afgelopen dagen reeds hun reviewvideo’s het net opgezwierd, zoals bijvoorbeeld enkel Casey Neistat en Marques Brownlee dit kunnen. Altijd leuk om deze 2 heren een toestel te zien reviewen.

 

Belgische hands-on met mijn Galaxy Fold ervaringen

Door een juiste samenloop van omstandigheden kwam er plots wat ruimte in mijn agenda vrij, zodat ik toch aanwezig kon zijn op de presspreview bij Samsung België om die Samsung Galaxy Fold eens zelf in mijn handen te kunnen vastnemen.

Op tafel merk je dat het dus veel lijkt op 2 op elkaar gestapelde smartphones, maar zie je ook dat deze niet volledig mooi toeklapt (om de vouw in het scherm te beschermen zodat dit niet volledig toeklapt zoals bij een boek).

Aan de voorkant heb je dus een 4,6 inch scherm, waarbij de apps die je hebt openstaan rechtstreeks doorgaan naar het grote scherm bij het openklappen. In de andere richting (van groot naar klein scherm kan je dit per app instellen merkten we). Dit frontscreen schermpje is goed om navigatie tijdens het wandelen, berichten te lezen of te telefoneren.

Na het openklappen krijg je dan een 7,6 inch scherm, waar je bijvoorbeeld 3 apps naast elkaar kan zetten. Dit kan je volledig opengeklapt gebruiken of half opengeklapt in je hand. Ik heb al grote handen, maar voor wie kleine handen heeft zal dit moeilijker worden.

Zeker voor wie veel op zakenreis is ofzo, gaat het grote scherm in combinatie met Netflix zeker gebruiken voor het kijken van films of series. Let er wel op dat je met een 4:3 aspect ratio zit, dus een 16:9 beeld heeft zwarte balken.

 

Maar liefst 6 camera’s zitten in deze smartphone ingebouwd!

Deze Kevlar case zit mee in de verpakking en voelt best goed aan. Ik gebruik mijn smartphones ook altijd met een case, dus mooi dat deze erbij zit.

 

Mijn eerste indrukken:

Wanneer je de Galaxy Fold vastneemt voel je direct dat je iets premium in je handen hebt. Het voelt als 2 smartphones op elkaar geplakt, maar wanneer je dan het scherm openklapt gaat een nieuwe wereld open.

 • Aan de voorkant een 4,6 inch scherm en dan na het openvouwen heb je plots een 7,3 inch scherm wat bijna overeenkomt met mijn iPad mini. Het voorkantscherm is goed om je notificaties te zien, maar is te klein, nu we gewoon zijn geworden aan de grote 5 inch schermen.
 • Het grote scherm heeft een 4:3 formaat, wat natuurlijk niet ideaal is voor 16:9 video’s te gaan bekijken. Maar voor lezen, browsen, google maps navigatie,… is het echt ideaal.
 • De 16cm op 6,3cm van formaat komen overeen met de S10+ (al is de Fold een cm slanker), maar natuurlijk is de dikte van 1,5 tot 1,7cm een groot verschil (zeker voor in je broekzak). Ja hij klapt dus inderdaad niet mooi dicht en design-perfectionisten gaan van die “spleet” gruwelen. 😉
 • Als je het grote scherm normaal gebruikt, dan merk je niets van de vouw in het midden. Pas onder bepaalde hoeken merk je de vouw op, maar dit stoort totaal niet.
 • Het intern geheugen is wel waanzinnig met 12GB aan RAM en 512GB aan intern opslag (dat je trouwens NIET kan uitbreiden).
 • De fold heeft een 4380mAh batterij gekregen (gesplitst in 2 batterijen) (tov van 3400mAh en 4100mAh voor een S10 en S10+)
 • Opvallend is dat dit 1 van de eerste SamSung is ZONDER een audio-jack. Je krijgt er de nieuwe Samsung Galaxy Bluetooth buds wel bij.
 • Het gewicht van 263gram is toch best wel wat om in je broekzak te gaan steken.
 • Let op deze is NIET waterproof en heeft maar IP68 als rating (dus eerder spatwaterdicht).

 

Waar ik persoonlijk schrik voor heb:

 • Het zal even kijken worden hoe apps zullen aangepast aan deze nieuwe mogelijkheden met het groter scherm. Samsung heeft alvast een Fold-emulator voor developers online gezet. Zeker games kunnen gebruik gaan maken van het grote scherm.
 • Het scherm zal vooral het zwakke punt zijn. De afgelopen dagen was er reeds veel over te doen, maar dit lag vooral aan de 2 maand oude pre-production modellen en het feit dat techvloggers zoals Marques dachten dat er nog een beschermende folie op het scherm zat, die je eraf diende te prutsen. NIET dus. 😉 We hebben met de techjournalisten aanwezig op het event dit eens zelf bekeken en ons leek het toch wel onwaarschijnlijk dat iemand dit zou denken, dat hij de bovenste laag er diende te gaan afschrapen.
 • Naar batterijduur heb ik ook niet veel kunnen ondervinden, dus dat moeten we even afwachten.
 • Zand gaat volgens mij 1 van de grote issues worden voor de scharnieren van het scherm. Dus best even niet meepakken naar het strand!

Kenneth is de techjournalist van VTM en heeft zijn bevindingen na 2 dagen duurtesten ook online gezet:

Deze beelden van Samsung laten zien dat ze het Ikea-style testen alvast best serieus hebben opgepakt.

https://www.youtube.com/watch?v=McdgS3Popjk

 

Met een prijskaartje van goed 2020EUR (inclusief Galaxy Buds,  Kevlar case en support) gaan we de Galaxy Fold nog niet snel zien opduiken in het straatbeeld. Je krijgt er trouwens ook Samsung Fold support bij, waardoor je bijvoorbeeld bij je eerste herstelling in het eerste jaar maar een franchise hebt van 150EUR (na een val bijvoorbeeld).

Bij Proximus ga je deze ook aan een 1500EUR met een 2jaar contract kunnen kopen. Is dit trouwens veel voor een smartphone? Ik denk dat sommige meer geld hebben uitgegeven aan 1 week skiën of TML winter te bezoeken. 😉

Dit is natuurlijk generatie 1 van de Galaxy Fold en kijk waar de S-reeks van Samsung ondertussen staat na 10-generaties. Ik zie hier dus zeker wel mogelijkheden naar de nodige iteraties in de komende jaren.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 jaren geleden