Er zijn weinig auto’s, die in de leasingmarkt zo populair zijn (en waar elke IT consultant wel eens een periode mee heeft gereden) als de BMW 3 reeks.

Ik ben even gaan moeten terugtellen, maar sinds mijn afstuderen in juli 2005 heb ik met 11 verschillende leasingwagens gereden en natuurlijk zat daar ook een 318 tussen (in 2012-2013 en bij de bevalling van de zoon vloekte mijn vrouw nog op de harde afstelling van de wagen op weg richting ziekenhuis 😉).

Als ze me dan vragen of ik de 7de generatie (G20) 3-reeks eens wilde proberen (daar deze sinds februari beschikbaar is in ons land), dan zeg ik niet snel neen. Zeker als BMW Meeusen dan ook voor het juiste testkader zorgt (je kan een wagen natuurlijk maar testen in zijn natuurlijk habitat).

Rijervaring in het juiste testkader

Een Hyundai Kona EV test ik door met de kinderen mijn weekendboodschappen te gaan doen, een I-Pace door aan die Zoute rally mee te doen, maar hoe test je nu een sportieve BMW 320d?

Naar een concert van Drake in het sportpaleis gaan was gelukkig het juiste antwoord op deze vraag. We zijn eerlijk, dat het misschien niet onze eerste keuze van concert zou zijn, maar we staan wel open voor alles en buitenkomen met 2 is altijd mooi meegenomen.

Dus een weekend op stap met de BMW 320D Berline M Sport met alle toeters en bellen erop. De 7de generatie staat voor het eerst op het “grote” CLAR platform van BMW-wagens (van de 5 en 7-reeksen) en is zo wat langer en breder geworden.

Wie de M bij BMW hoort, weet wat je mag verwachten. Een sportieve uitstraling, die veel bekijks heeft en waar je geregeld toch wat hoofden ziet draaien naar de sportieve lijnen, duidelijke blauwe M-sportremmen,…

Ik kan direct toegeven dat, ik toch weer onder de indruk was van de ongeëvenaarde afwerkingskwaliteit van BMW. Super stille wagen en de juiste kleine details, zoals het licht kantelen van de middenconsole richting de bestuurder, de top 8-traps Steptronic automaat, handgebaren om de radio zachter of harder te zetten…

 

De belangrijkste vraag: Heeft die ook pinkers?

Ik heb het getest en ik kan bevestigen dat er standaard wel degelijk pinkers opstaan en dat je er zelfs hoffelijk mee kan rijden en bij het ritsen andere wagens kan tussenlaten. Dus het ligt alvast niet aan deze BMW 320, maar dus aan het mannetje achter het stuur… 😉

Voor de rest is de nieuwe 3-reeks voorzien van de laatste iDrive en een hoop technologische spitsvondigheden die het leven aangenamer maken. Het schrijven van letters op de iDrive controller bijvoorbeeld. Parkeer je achterwaarts dan heb je natuurlijk een camerabeeld, maar ook de zijspiegels richten zich ook op de grond om nog nauwkeurig te kunnen parkeren.

De HUD (Head-up Display) is de beste die ik al heb mogen ervaren. De bestuurder krijgt een top projectie van huidige snelheid, toegelaten snelheid, snelheid verhoging/verlaging binnenkort, navigatie,… Echt een aanwinst naar meer veiligheid tijdens het rijden.

Een minpuntje is misschien, dat ik het theme van het dashboard zou willen kunnen aanpassen en kiezen. Zelf vond ik het bestuurdersgedeelte soms net iets te druk en zou dit wat minimalistischer mogen. Al goed dat het HUD er is, om helder de juiste info te tonen.

Naar prestaties is deze wagen natuurlijk niet verkeerd: 190pk, 400Nm en op 6,8sec op 100km/u. Mijn eerlijke mening is dat deze wagen echt super rijdt: top 8-traps automaat met schakelflippers, heerlijke wegligging,… De Sport-modus is wel best   agressief om rustig door een bewoonde kom te kunnen rijden.

Achteraan krijgen nu alle versies trouwens een dubbele uitlaat, dus dat ziet er ook direct een pak stoerder uit.

De full-option M Sport versie die ik mocht testen komt al snel op een prijskaartje van 55.000EUR. Wat daarbij wel direct opvalt is dat deze diesel in real-life tussen de 5-6l diesel verbruikt per 100km. Meer dan mooi en met amper 113g CO2 uitstoot, maar toch zit je dan op een stevige VAA van 315EUR/maand.

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 302EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 63,5% (in 2019 nog 80%)

De match met Drake?

Dat deze wagen ook wel gezien wilt worden, klopte natuurlijk volledig met het concert van Drake. Niet echt onze comfortzone, maar de wagen paste perfecte bij dit concert. 😉

Wij waren hard onder de indruk van de over-the-top productie van het concert met centraal podium met videoprojecties, een zeppelin-Ferrari bestuurd met drones, veel vuurwerk en vooral ook 2 drone-shows met een 40tal lichtgevende mini-drones. 👌

Het mag nu al zeker zijn dat deze 3-reeks opnieuw populair gaat worden in het Belgische leasinglandschap bij de jongeren door het uitgesproken sportieve karakter. Het is toch net eens andere keuze, dan die vele crossover achtige modellen. Natuurlijk kijkt de Belgische leasingmarkt vooral ook uit naar de Touring-versie, die later in 2019 uitkomt.

De beste test van rijplezier is trouwens nadien direct in je eigen wagen stappen, dan voelde ik pas hoeveel meer rijplezier deze 320d had tov. mijn 1.6 diesel Superb… 🙈🤷‍♂️MAAR met die slome 1.6L boot heb ik ook nog geen enkele snelheidsboete gekregen de afgelopen 2 jaar. Elk nadeel… 😉

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments