Momenteel geef ik elke woensdag steeds les aan de 2de en 3de jaars datamanager van IMS in Thomas More (vakken Marketing analytics en Customer insights). Een lang vastgelegde cursus heb ik daarbij niet, daar ik elke week super kort op de bal wil spelen met hen (leuk voor hen, stresserend elke dinsdagavond voor mij).

Gisteren ging het dan ook over o.a. de aankomende Black Friday rush op 29 november (zie een 2017 blogpost hierover) en hoe Sinterklaas online en offline verbindt.

Zeker nu dat onze secretsantaorganizer.com van Intracto weer in volle gang is (met weer 30-40% meer trafiek en gebruikers dan vorig seizoen, toen we trouwens 2 miljoen internationale gebruikers hadden !?!? ) is dit een leuk thema.

Het valt op hoe onze lokale spelers naar de VS kijken en dus daarom ook eens in een blogpost even alles op een rijtje gezet (als archief voor mezelf).

Amazon kerstseizoen 2018

In 2018 ging de traditionele speelgoedgigant Toy ‘R’ Us over de kop in de VS. Een grote leemte ontstond voor de vele kinderen, die voor het kerstseizoen in de jaarlijkse speelgoedcatalogus van deze gigant gingen dromen over nieuw speelgoed.

Amazon heeft er toen slim op ingespeeld, door een hoogwaardige print catalogus uit te brengen (waar dit in 2017 nog enkel een online variant was) voor kinderen met al het hipste speelgoed, dat je op Amazon kan bestellen. Zoals je kan zien, toch net iets anders dan die traditionele speelgoedboekjes in onze brievenbus, nietwaar?

Je kan de 2018 Amazon catalogus hier nog terugvinden, waarbij in november de 2019 catalogus wordt verwacht.

Opvallend hierbij is dat dit speelgoedboek ook te vinden was in de Whole Foods supermarkten (eigendom van Amazon), waarbij ze slim gebruikmaken van dat brick-and-mortar netwerk van winkels om zo ook tot bij traditionelere offline klanten te komen.

Leuk detail is dat je ook Amazon reviews kon geven op dit boek en deze waren verbazend negatief, maar om een speciale reden. 🙈🤷‍♂️

Nu dat in 2020 amazon.nl is gelanceerd is het verkopen via Amazon Nederland natuurlijk ook mogelijk voor Nederlandse verkopers. Ga dus zeker kijken of je zo kan meeliften met Amazon zijn bereik.

 

Bol.com heeft dit goed gezien

Enter kerstseizoen 2019 en Bol.com, die mooi deze Amazon campagne heeft gezien. Ook hier kijken alle kinderen in de Benelux uit naar de eerste reclameboekjes in de brievenbus om wekenlang te knippen, plakken en twijfelen (geef maar toe, dat je dit vroeger ook deed).

Binnenkort verspreiden ze dan ook voor het eerst het Bol.com Grote Speelgoedboek naar hun klanten en in hun fysieke winkels uit de AH-groep (Delhaize in BE en AH in NL).

Ook in dit boek kan je eenzelfde concept vinden met +150blz speelgoed met steeds QRcodes erbij, zodat sinterklaas het juiste speelgoed kan bestellen.

Geniaal om zo publisher te spelen en hun leveranciers (zoals een Lego) mee te laten betalen voor extra ruimte in dit boek.

Ik ga zeker een exemplaar proberen bemachtigen (of beter nog 3 exemplaren, want er gaan er 2 volledig verknipt worden, vrees ik 🙈).

Update 1/11:

Ondertussen is er hier een exemplaar al volledig verknipt en valt het me nu pas op, dat er nergens prijzen worden gebruikt. Kinderen worden dus niet gehinderd door prijzen om te mogen dromen. Natuurlijk ook wel handig vanuit commerciële gedachten. 😉

Update 6/11
Ook de ecologische babywinkel Blabloom heeft nu een uitgebreide offline speelgoedfolder gemaakt met hun kenmerkend ecologische en duurzame kinderspeeltijd. 👌

 

 

Antwoord van Coolblue?

Waar ik nu hard naar uitkijk is het antwoord van die andere lokale speler, die al jaren vol inzet op speelgoed.

Voor mij was hun actie 3 jaar geleden nog steeds 1 van de meest heerlijke contentcampagnes rond sinterklaas en het zal moeilijk zijn om dit te gaan verbeteren. 😅

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments