Ik rijd al meer dan 1 jaar met de Skoda Enyaq EV en je ziet hem nu al wat meer rondrijden overal. 1 van de nadelen die ik besprak in mijn vorige blogpost was de app van Skoda die echt wel rotslecht is en geregeld storingen heeft.

Wat ik er toen niet bij vertelde is dat ik de app amper nog gebruik en nu vooral mijn eigen Home Assistant dashboard (en bijhorende Android App) gebruik . Over Home assistant schreef ik reeds vorig jaar, maar de korte samenvatting is dat je een eigen dashboard maakt met alle geconnecteerde apparaten van je huis en die centraal gaat bedienen.

Het schrikt veel mensen af, maar het valt best mee om dit op te zetten en jawel je kan dus ook een Skoda Enyaq (of de andere broertjes zoals de VW ID3/ID4 of Audi Q4) gaan toevoegen.

Home assistant

Wat je dus natuurlijk eerst nodig hebt is een Home Assistant installatie op een kleine minicomputer (bijvoorbeeld een goedkope Raspberry Pi). De installatie is best eenvoudig en wanneer je die computertje dan op je netwerk aansluit, zal Home Assistant al snel bepaalde apparaten gaan ontdekken in je huis.

Skoda integratie voor Home Assistant / Hassio

Nadien dien je dan de Skoda Connect integratie te gaan toevoegen. Zelf heb ik dit mooi via HACS gedaan, wat ervoor zorgt dat alle nieuwe updates voor deze integratie, ook mooi kunnen uitgevoerd worden (dat is even wat geprul als je niet IT savvy bent, maar genoeg hulp op Youtube over te vinden).

Heb je nog geen HACS, dan helpt deze YouTube video je goed: https://youtu.be/D6ZlhE-Iv9Ehttps://youtu.be/D6ZlhE-Iv9E

 

Enja deze werkt dus voor de meeste Skoda modellen (en dus ook VW/Audi modellen) en gaat zelfs bij de NIET-EV’s veel meer informatie meegeven naar Home Assistant.

Nadien kan je dan in Homeassistant eenvoudig een dashboard met de verschillende entiteiten aanmaken.

 

Zoals je kan zien heb ik op mijn Auto tabblad ook mijn Zappi laadpaal kunnen koppelen (via de MyEnergi integratie). Zo staat alles van mijn wagen mooi bij elkaar.

 

Wil je dan ook nog eens remote via je smartphone deze informatie kunnen bekijken (en de switches kunnen bedienen), dan moet je via de Nabu Casa Home Assistant cloud dit activeren en betaal je wel een prijs (75EUR/jaar).

Hierdoor kan ik nu overal aan mijn lokaal Home assistant dashboard, dat mooi in mijn thuisnetwerk draait en kan ik via deze app veel sneller alle commando’s doorgeven ipv. gefrustreerd op de Skoda app te vloeken. 🤗

 

 

 

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dennis
1 jaar geleden

Thx voor de heldere uitleg. Alleen 1 vraagje. hoe voeg ik een audi !4 toe. bij het invullen zegt die account komt niet overeen. aangezien mijn audi account niet herkend word in de Skoda integratie

Guido
9 maanden geleden

Dank voor je uitleg!
Ik zie dat er ook een link naar een plaatje als entiteit aan deze device hangt. Hoe kun je die in de app tonen? Of heb je zelf een plaatje toegevoegd?