Ondertussen rijd ik 1 jaar met een Skoda Enyaq iv80 rond en krijg ik hier steeds meer vragen over. Logisch, als je weet dat de meeste leasingrijders naar een EV worden gedwongen bij de keuze van hun volgende bedrijfswagen en dat er veel naar een ruime gezinswagen zoeken. Daarnaast is het argument van het eigen laadnetwerk van Tesla sinds deze week ook in ons land verdwenen (sinds afgelopen woensdag kan ik ook laden bij verschillende Tesla chargers in ons land).

Hoog tijd dus om alles eens bij elkaar te brengen als aanvulling op die eerste blogpost over de aanschaf van mijn Enyaq vorig jaar.

Belangrijk is dat deze blogpost geen gesponsorde blogpost is en een doodeerlijke weergave als bestuurder. Hasthag #notsponsored. 😅

 

Enkele harde cijfers

Al eerst eens mijn cijfers op een rijtje:

 • Op 1 jaar tijd heb ik nu “maar” 15.300km gereden (met dank aan Covid en het thuiswerken)
 • In de zomer heeft de Enyaq een verbruik rond de 16-17kWh (481km max real-life bereik met de 77 kW batterij dus).
 • In de winter met wat tegenwind en regenweer stijgt dit al snel naar 21-22 kWh  (350 km max real life bereik dus).
 • Vergelijk dit met de officiële WLTP range van 537km.
 • 2829 kWh thuis geladen aan mijn laadpaal wat gemiddeld over die periode bij Ecopower (indien ik geen zonnepanelen had) me een 4EUR/100km zou hebben gekost.
 • Met dank aan de overproductie van mijn zonnepanelen (hier hangt nog een terugdraaiende teller), heeft ons dit maar een 1657kWh * gemiddelde 0,25EUR/kWh = 414EUR gekost voor 1 jaar rondrijden. Ik ken er veel die dat maandelijks nu op doen aan benzine… 😅
 • 173 kWh aan publieke betalende laadpalen geladen voor een gemiddelde prijs van 0,33EUR/kWh (met dank aan Ionity abonnement via Powerpass en de Dats24 laadpaal bij de Colruyt van Malmedy) -> in zomerverbruik dus iets van 5,5EUR/100km. Die Tesla chargers die nu ook kunnen gebruikt worden, rekenen me 0,70EUR/kWh aan. 💰
 • Die paar keer dat ik publiek diende te laden, nooit veel problemen gehad er eentje te vinden, behalve in de regio Bastogne in de Ardennen. Een drama daar in die regio… Voor komend verlangd weekend naar Parijs is een tussenstop bij de Tesla lader in Valenciennes door EV routeplanner ABRP aangegeven.
 • Het is een leasing wagen trouwens, die ik via Leaseplan voor 900EUR/maand lease (all-in) voor 4 jaar (met 25k km).

 

Als je dit dus vergelijkt met mijn vorige Superb Diesel, die rond de 4,5-5L diesel/100km verbruikte, wat dus neerkomt op bijna 10EUR/100km (het dubbel dus van wat ik met mijn EV maximaal betaal).

Tel daarbij de 100% fiscale aftrek voor mijn vennootschap van het leasingbedrag en lagere VAA en jawel die EV was dus de fiscaal slimme keuze als freelancer. 🤗

De verkoopcijfers voor België zijn per automodel altijd moeilijk te vinden. Maar bijvoorbeeld de meest populaire EV in ons land in 2021 was de Tesla3 met 2466 ingeschreven exemplaren. In Nederland zijn er wel detailcijfers open en bloot te vinden en daar merk je dat er in 2021 alleen al 6.621 Enyaq’s werden ingeschreven in Nederland. 😱

Wat is er top aan de Enyaq?

Rijbereik en rijcomfort.  Neen echt meer dan vlotte wagen, doet geen gekke dingen en kan perfect mee. Ik rijd 99,9% van de tijd in de one-pedal B-stand, waardoor ik maar 1 pedaal gebruik. Het rijbereik is echt meer dan top met een bereik van 400km dek ik echt wel bijna alle verplaatsingen vlot af.

Het is onze centrale gezinswagen, dus die extra ruimte achteraan en in de koffer zijn ook echt wel top. Het blijft 1 van de ruimste EV’s en ideaal voor weekendjes weg en onze vakanties. Zie nog steeds de resultaten van de “banana box test” van carvlogger Bjørn Nyland.

Vanuit technologie ben ik fan van de wireless Android Auto (Spotify en Google amps) en vooral die head-up display. Ik zou echt niet meer zonder dat geprojecteerde schermpje in de voorruit kunnen. Ook de smartphone charger in het dashboard is een pak beter van design en plaatsing dan in mijn vorige Superb (als in voorzien op steeds grotere smartphones).

Ik ben nog steeds fan van het design wat eerder een verhoogde sportieve break is, dan een lompe SUV.

Er is best een grote Enyaq community (vooral in Nederland) op het Tweakers forum waar ik geregeld leuke tips kan terugvinden.

 

Wat is flop aan de Enyaq?

Is alles dan top? Neen er zijn wel wat zaken die beter kunnen (ik wacht met veel hoop op die grote software update die we in de 2de helft van 2022 gaan krijgen). Deze zou zelfs 34km rijbereik moeten brengen onder de WLTP normen.

Het is duidelijk dat Skoda een automaker is die nu ook software is moeten gaan maken en dus geen softwarebedrijf dat plots auto’s is gaan bouwen (zoals Tesla).

  1. De maximale laadsnelheid (ik heb de optie om maximaal te laden aan 125kW) is niet gelijk aan de real world laadsnelheid bij snelladers. Deze laadcurve van ev-database klopt wel en daar zie je dat je maar korte tijd aan die hoge laadsnelheid kan laden (de aankomende software update zou dit nog verhogen trouwens). Verkijk je dus niet te hard op die maximale laadcapaciteit, maar bekijk de laadcurve’s van EV’s.
  2. Het multimediascherm heeft soms echt wel wat problemen met vastlopers of lag bij het bedienen. De eerste keer dat ik al rijdend het hele entertainmentsysteem heb gereset was spannend, maar ondertussen heb ik dit al een paar keer moeten doen (altijd spannend met zwarte schermen rondrijden voor een 5tal minuten). Ook hier gaat de aankomende update veel verhelpen
  3. Ik zit met een vreemde (gekende) bug in mijn sportstuur, waarbij de stuurverwarming een foutmelding gaat genereren voor de rijstrookassistent. 🤷‍♂️  De oplossing is blijkbaar een ander stuur laten plaatsen, dus dat zullen we dan maar eens laten doen binnenkort?
  4. De MySkoda app is nog redelijk beperkt momenteel, maar 1 van die handige features is het op afstand verwarmen/koelen van je Enyaq. Spijtig genoeg is er een correlatie met het weer en of deze functie werkt. Als er veel Enyaq rijders in BE/NL/DE/… op een koude ochtend of warme dag deze feature willen gebruiken, krijg je meestal te maken met dit scherm.

Welke optie’s zou ik niet meer selecteren?

Voor wie een Enyaq zou gaan bestellen, volgende optie’s zou ik persoonlijk niet meer gaan selecteren (ik heb zo goed als elke beschikbare optie aangevinkt bij het bestellen 🤷‍♂️💰):

 • 21inch velgen kreeg ik als early adaptor op die eerste BE bestellingen er gratis bij. Ziet er graaf en cool uit, maar persoonlijk had ik toch gewoon voor 19 inch velgen gekozen (meer bereik, comfortabeler rijgedrag en geen gedoe met extra velgenset bestellen voor winterbanden, want winterbanden zijn er amper in die 21 inch maat).
 • De Pack transport optie met Variabele kofferbodem kreeg ik ook gratis bij de Launch+ editie en heb ik na 2 dagen uit de auto gehaald en niet meer gebruikt.
 • De optie “Elektrische opening en sluiting van de koffer met Virtual Pedal” zorgt ervoor dat je al hakkend/jumpend/tapdansend je koffer kan opendoen. Heeft nooit goed gewerkt bij mij en met een trekhaak in de weg kan het ook pijnlijk worden. Daarnaast aangeraden om die functie af te zetten als je door een carwash zou gaan. (de verhalen in sommige forums 😅)
 • De Universal iv charger (om via een gewoon stopcontact te laden) is al 1 jaar in nabestelling tussen de garage en importeur, zonder dat er iemand een voorstel heeft gedaan tot oplossing…….. 🙄🙄🙄

 

Iemand nog andere vragen?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mark
2 jaren geleden

Top artikel waarvoor dank

CDM
Reply to  Mark
1 jaar geleden

We wachten met spanning naar de levering van onze enyaq 60, wordt normaal in aug geleverd na 18 maanden wachttijd… We volgen elke blog verder op, dank je wel!

Jan Didden
11 maanden geleden

Had een jaarlijkse update verwacht 😉