Deze blogpost komt er nadat ik een Instagram post van iemand had gedeeld op mijn Linkedin feed en het duidelijk is, dat dit een hot topic is.

Stien Edlund kwam hier op de blog reeds voorbij in mijn TikTok blogpost (update: ondertussen heb ik bijna 250k views daar). Zij is onze bekendste Belgische TikTok gebruiker met meer dan 2,5 miljoen volgers op dat platform.

Totdat ze gisteren ontdekte dat haar account op dat platform geblokkeerd is (wegens “schendingen van de community richtlijnen“).

https://www.instagram.com/p/B5LPzo3AX4v/

Wanneer je naar haar account gaat, dan krijg je inderdaad een leeg account en bijhorende melding te zien.

 

Dit is natuurlijk een nachtmerrie voor dergelijke social media influencers, die van hun profiel hun beroep gaan maken en best wel wat inkomsten op deze manier kunnen verdienen.

Owned media versus shared media

Bij de verschillende social media platformen, dien je goed te onthouden dat je maar een gebruiker bent van hun platform. Zoals de gekende uitspraak dan ook zegt: “Don’t build your house on rented land”.

Let hiervoor op (ook als bedrijf) dat je je content steeds zelf in eigendom hebt en dat je dus de risico’s beperkt. Zodat 1 automatische penalty op een platform je bereik/fan community niet volledig weghaalt.

Facebook en Instagram is zo gekend om het afdwingen van de Amerikaanse moraal (ohneen een tepel of een foto waar je borstvoeding geeft) en TikTok volgt dan weer de Chinese censuurregels (Hong Kong video’s iemand?).

Zo gaf Kel van Sobuzzy bijvoorbeeld aan dat het steeds moeilijker blijkt te worden, daar Facebook de meeste grote platformen in haar eigendom heeft. Je zit daar gelukkig nu nog wel met de 4 platformen (afhankelijk van je niche): FB/TikTok/Google/Twitter.

De wed op meerdere paarden strategie en het risico spreiden

Gelukkig voor Stien had ze niet enkel alles op TikTok gezet en heeft ze ook een grote Instagram account (170k volgers), YouTube account (140k subscribers) en haar centrale website waar ze al haar content samenbrengt.

Ze heeft haar content dus bij FB (Instagram), Google (YouTube) en TikTok. Ze zal zo dus deze tegenslag wel overkomen en kan haar juist op haar andere kanalen nu een boost geven.

Een wijze les dan ook om (ook als bedrijf binnen de B2B wereld) altijd na te denken waar je community en content zit en of je er wel echt eigenaar van bent. Zo blijf ik een fan van het genereren van emailadressen en het uitbouwen van een sterke company blog.

Ook in de “grote” wereld is het spreiden van risico’s van enorm belang. Zo is de beurswaarde van Expedia en Tripadvisor in vrije val, doordat ze hard getroffen zijn door recente Google algoritmewijzigingen. Doordat de gratis trafiek vanuit Google is gezakt, halen ze hun vroegere omzet niet meer en moeten ze gebruik maken van het duur inkopen van trafiek.

met dus dit tot gevolg… 🙈

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments