Hoe omgaan met social media en je eigen owned media strategie?

Deze blogpost komt er nadat ik een Instagram post van iemand had gedeeld op mijn Linkedin feed en het duidelijk is, dat dit een hot topic is.

Stien Edlund kwam hier op de blog reeds voorbij in mijn TikTok blogpost (update: ondertussen heb ik bijna 250k views daar). Zij is onze bekendste Belgische TikTok gebruiker met meer dan 2,5 miljoen volgers op dat platform.

Totdat ze gisteren ontdekte dat haar account op dat platform geblokkeerd is (wegens “schendingen van de community richtlijnen“).

View this post on Instagram

Hey iedereen….. Ik krijg heel veel vragen en berichtjes binnen over mijn account op TikTok. TikTok heeft mijn account geblokkeerd zonder reden.😞 We zijn er volop mee bezig om mijn account terug te krijgen maar het is nog even afwachten. In de tussentijd hou ik jullie via instagram (@stienedlund ) op de hoogte. 💓 Voor alle duidelijkheid: ik heb GEEN nieuw account op TikTok! Alle accounts die zich voordoen als “mijn nieuw account” zijn dus fake! Heb je nog vragen? Vergeet dan zeker niet mijn YouTube video te bekijken waarin ik alles uitleg. Alvast bedankt voor jullie lieve berichtjes en laat ons hopen dat het goed komt 🤞🏼❤️ ••••• Hey everyone….. I receive a lot of questions and messages about my account on TikTok. TikTok has blocked my account for no reason.😞 We are fully engaged in getting my account back, but it is still a matter of waiting. In the meantime I will keep you informed on instagram (@stienedlund). 💓 Just to be clear: I do NOT have a new account on TikTok! All accounts that present as "my new account" are fake! Do you have any questions? Then don't forget to watch my YouTube video in which I explain everything. Thanks in advance for your sweet messages and let us hope it will be alright 🤞🏼❤️

A post shared by Stien Edlund | Belgium® (@stienedlund) on

Wanneer je naar haar account gaat, dan krijg je inderdaad een leeg account en bijhorende melding te zien.

 

Dit is natuurlijk een nachtmerrie voor dergelijke social media influencers, die van hun profiel hun beroep gaan maken en best wel wat inkomsten op deze manier kunnen verdienen.

Owned media versus shared media

Bij de verschillende social media platformen, dien je goed te onthouden dat je maar een gebruiker bent van hun platform. Zoals de gekende uitspraak dan ook zegt: “Don’t build your house on rented land”.

Let hiervoor op (ook als bedrijf) dat je je content steeds zelf in eigendom hebt en dat je dus de risico’s beperkt. Zodat 1 automatische penalty op een platform je bereik/fan community niet volledig weghaalt.

Facebook en Instagram is zo gekend om het afdwingen van de Amerikaanse moraal (ohneen een tepel of een foto waar je borstvoeding geeft) en TikTok volgt dan weer de Chinese censuurregels (Hong Kong video’s iemand?).

Zo gaf Kel van Sobuzzy bijvoorbeeld aan dat het steeds moeilijker blijkt te worden, daar Facebook de meeste grote platformen in haar eigendom heeft. Je zit daar gelukkig nu nog wel met de 4 platformen (afhankelijk van je niche): FB/TikTok/Google/Twitter.

De wed op meerdere paarden strategie en het risico spreiden

Gelukkig voor Stien had ze niet enkel alles op TikTok gezet en heeft ze ook een grote Instagram account (170k volgers), YouTube account (140k subscribers) en haar centrale website waar ze al haar content samenbrengt.

Ze heeft haar content dus bij FB (Instagram), Google (YouTube) en TikTok. Ze zal zo dus deze tegenslag wel overkomen en kan haar juist op haar andere kanalen nu een boost geven.

Een wijze les dan ook om (ook als bedrijf binnen de B2B wereld) altijd na te denken waar je community en content zit en of je er wel echt eigenaar van bent. Zo blijf ik een fan van het genereren van emailadressen en het uitbouwen van een sterke company blog.

Ook in de “grote” wereld is het spreiden van risico’s van enorm belang. Zo is de beurswaarde van Expedia en Tripadvisor in vrije val, doordat ze hard getroffen zijn door recente Google algoritmewijzigingen. Doordat de gratis trafiek vanuit Google is gezakt, halen ze hun vroegere omzet niet meer en moeten ze gebruik maken van het duur inkopen van trafiek.

met dus dit tot gevolg… 🙈

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.