Ergens in 2015 was ik #wijze mens op het FlandersDC event Creative Ville in Brussel. Ik had mijn eigen gocart en deed daarmee speeddates. Zoveel jaren later ben ik nog eens op dit event geraakt en ditmaal in de volledig gerenoveerde Antwerpse Handelsbeurs. Een jarenlang vervallen parel net naast De Meir en sinds kort in ere hersteld en nu o.a. een super eventlocatie.

Creative Ville is een event op de grens tussen design, creativiteit, technologie en diepere inzichten. 1 mainstage met keynotes en daarnaast kleinere intieme break-out sessies.

Ik ben eerlijk om te zeggen dat de aanwezigheid van 2 sprekers me de uitnodiging deden aanvaarden om ook te komen kijken: Aral Balkan en Dries Depoorter.

Aral Balkan op Creative Ville 2019

Deze van oorsprong Turkse privacy vechter is een welkom tegenverhaal (wat ook steeds nodig is in een gezonde wereld) tegen de BigTech bedrijven (of Surveillance Capitalism).

Afgelopen week sprak hij bijvoorbeeld ook nog in het Europese parlement en de video van zijn presentatie laat zien dat hij zich daar niet echt heeft ingehouden en een ware kruistocht aan het houden is.

Zijn presentatie in Antwerpen was er eentje om dan ook direct goed wakker te worden. Zo was er de eerste 5 minuten een directe rant richting Facebook en vooral ook de rol van IBM in de donkerste dagen van onze geschiedenis van de afgelopen 80 jaar.

Het 2de deel van de presentatie was hoe we dit probleem van Surveillance Capitalism. Hierbij draait het rond het terugwinnen van je data en deze op persoonlijk vlak kunnen beheren.

Zo is de GDPR wetgeving al een goede poging (al zijn er veel te veel binnenwegen, grijze zones en sluipwegen), maar draait deze rond protection, terwijl we eerder een GDMR nodig hebben (General Data Minimisation Regulation). Het gaat niet over de beveiliging van vergaarde data, maar over welke data MAG er eigenlijk vergaard worden.

Aral is nu voltijds bezig met the Small Tech Foundation. Vorige week bracht hij nog een tutorial om een persoonlijke en draagbare webserver te gaan bouwen op zijn persoonlijke blog en dit prototype verscheen dan ook in zijn talk. Hiermee kan je je eigen persoonlijke website gaan hosten en overal meenemen. Tijdens een live demo bouwde hij een public chatroom op dit pi-zero prototype en liet deze door het publiek gaan, terwijl iedereen kon chatten. 

Mijn Dailybits gaat daar niet echt stabiel op draaien, maar zelf ben ik ook al vele jaren voorstander van eigen persoonlijke blogs ipv. je content droppen op  gecentraliseerde not-owned platformen, zoals Medium.


(Pluspuntjes voor de ssh/terminal live actie tijdens de demo, waarbij ik het niet-technische publiek zag wegglijden in pure paniek over wat ze nu diende te zien op het scherm. 😉 )

 

Dries Depoorter op Creative Ville 2019

Dries kwam hier begin 2019 al eens voorbij in een blogpost over zijn social media likes machine met krasloten voor het winnen van fake followers.

Wie Dries op zijn social media volgt ziet hoe hij de wereld rondtrekt met zijn kunstinstallaties. De keynote was dan ook gewoon een snel overzicht door al zijn projecten en dit bracht een super leuke talk vol met humor, die bij het publiek hard in de smaak viel.

Zo heeft hij eenvoudige internetprojectjes gemaakt (meestal met de programmeertaal Python trouwens), zoals punchamonet.gallery, de app “Die with me” waar je met andere mensen kan chatten die ook minder dan 5% batterylife hebben op hun smartphone en vele andere super creatieve projectjes.

Daarnaast heeft hij een hoop hardwareprojecten (Raspberry Pi FTW) rond securitycamera’s. Zo zagen we live een camera in Antwerpen en ook een camera ergens in een tuin, waar we iemand in huis zagen rondlopen (die persoon wist niet dat een heel event meekeek met de onbeveiligde beveiligingscamera in de tuin). 😱

Als je dan open verkeerscamera’s combineert met een algoritme, dat kan detecteren of iemand door een rood licht stapt, dan heb je een leuke combinatie. Zo heeft hij nu een hoop Jaywalking-projecten. Waarbij je als toeschouwer kan beslissen of je die persoon nu ook anoniem gaat rapporteren bij de politie.

Zijn likes scratchtickets kwamen natuurlijk ook voorbij en live on stage vroeg hij dan ook voor een instagramaccount, waarna een foto van iemand zijn dochter uit het publiek plots meer dan 1000 extra likes kreeg via een eigen botnet van Dries (je kan de publieke instagramfoto hier terugvinden). 😅

Grote fan van dit soort tech-kunst waardoor creativiteit en technologie bij elkaar komen.

Als afsluiter was er designer Mike Monteiro met een super krachtige, maar ook donkere speech. Niet ideaal als afsluiter voor dit publiek, vrees ik.

 

Als tech-head waren Aral en Dries de sprekers die me inspiratie gaven om me de volgende weken weer te kunnen verdiepen in nieuwe zaken.

Door alle drukke weken en maanden van de afgelopen tijd was het nog eens nodig om me gewoon in mijn personal bubble op een event te bewegen.  Relaxen, de introvert in mezelf naar boven halen, rondkijken, geen deadlines-stress en niemand die me stoort. 🤗

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments