Update 27/02/2018
Afgelopen weekend ’s morgens een IR-scan van het huis laten maken. Volgende week krijgen we het dossier met de warmtefoto’s en voeg ik deze hier toe. Van het hele huis zijn er 3 zones van enkele vierkante meter (op een totaal van 150 vierkante meter) die niet goed zitten. Beter dan verwacht nu 6 jaar na de isolatiewerken.

Update 22/10/2013
Vandaag onze meterstanden opnieuw moeten doorgeven aan Eandis en ook het verbruik even opnieuw in mijn eigen rekenblad ingevuld. De cijfers spreken voor zich:

 • gas meterstand 18/10/2011: 6348
 • gas meterstand 21/10/2012: 8629 (verschil 2281)
 • gas meterstand 22/10/2013: 10505 (verschil 1876)

In september 2012 is onze spouwmuurisolatie uitgevoerd en afgelopen jaar is ons gasverbruik (verwarming, kookvuur, badkamer boiler) met maar liefst 18% gedaald (met natuurlijk ook steeds de nodige acties om dit laag te houden)!

In april 2010 zijn we in ons huis ingetrokken. Een waar droomhuis op de perfecte locatie in een “romantische witte wijk” met een mooie lap grond rond.

Aan een huis kan je blijven verbeteren en het plan voor dit najaar was het laten isoleren van de lege spouwmuur. De metsers van dienst in 1955 waren toen al wel zo slim om een spouw van 6cm te laten tussen buitenmuur en binnenmuur, maar isoleren stond toen nog niet echt in de woordenboek.

In de stappen van isolatie spreken ze steeds over volgend stappenplan:

1. je dak isoleren
2. je ramen vervangen naar dubbelglas
3. je muren betere isoleren (je verliest tot 20-25% warmte langs je muren)
4. de vloer beter isoleren (de kruipkelderisolatie is begin november gebeurd)

We willen onze spouwmuur isoleren en nu?

Zelf wat beginnen research te doen (dank u internetforums allerhande) en al snel tot de conclusie gekomen, dat we zeker geen PUR-schuim wilden gaan gebruiken (milieuonvriendelijk, gevaarlijk voor barsten bij oudere muren,…).

Op het eind was het nog wat twijfelen tussen de de techniek van het inblazen van EPS parels of het inblazen van Supafil glaswol van fabrikant Knauf. Deze 2 technieken hebben een gelijkaardige isolatie-eigenschap, maar de glaswolvlokken van Knauf bestaan uit meer dan 60% gerecycleerd glas en dat heeft de doorslag gegeven.

We hebben dan op het einde de knoop doorgehakt in het voordeel van Supafil en daarmee verder de selectie gedaan van de verschillende aanbieders.
supafil knauf

Enkele tips:

 • 1. Vraag zoveel mogelijk offertes aan, zodat je goed kan vergelijken.
 • 2. Ons huis is opnieuw geschilderd 5 jaar geleden met een dampopen verf. We hebben de raad gekregen te zorgen voor voldoende verluchting en normaal gezien zouden we dan geen problemen mogen ondervinden. Tip: bij een beschilderd huis, hou eens een schilfer in een vlam, krijg je zwarte rook, dan kan je isoleren vergeten, wegens een verf op aardolie-basis. Vraag anders gepersonaliseerd advies aan de isolatie specialisten!
 • 3. Laat in elke muur een gaatje boren om de dikte na te kijken (vanaf een dikte van 5cm kan je de premie krijgen). Wij kwamen er op uit, dat de 2 recentste muren van een bijbouw te smal zijn voor isolatie. Tijdens het inblazen zijn we er ook achter gekomen dat er geen spouwmuur zit tussen onze voordeur-halletje en het toilet, met alle gevolgen van dien…. 😉
 • 4. Check zelf al met een latje je rolluikkasten of deze bovenaan open zijn naar de spouwmuur of niet.
 • 5. Verwacht je ook aan pippo’s die ipv. een hoogtewerker te gebruiken, een ladder op een schuin dak van een veranda willen plaatsen.
 • 6. Er is momenteel nog een premie van uw netbeheerder (Eandis in ons geval) van 6€/m² als de werken zijn uitgevoerd door een gecertificeerde STS 71-1 aannemer met een maximumpremie van 800€.
 • 7. Kijk ook even na of jou gemeente niet nog een bijkomende premie geeft.
 • 8. Voor de kostprijs moet je uitgaan van een 19-25€/m² (inclu 6% btw). Tel daarbij nog mogelijke opties van huur hoogtewerker (onze aannemer had een eigen hoogtewerker, wat een besparing van 300-400€ gaf), infrarood onderzoek nadien,…

Het isoleren van onze spouwmuren

Het concept van isolatie met Supafil is redelijk eenvoudig. Ze boren om de 80cm een gaatje in de voegen. Daarna worden de vlokken onder hoge druk in de muur geblazen startende met de onderste gaten en zo naar boven verder werkend. Nadien zijn de geboorde gaten opnieuw dicht gesmeerd. We hebben nu nog zelf wel wat schilderwerk met ons wit huis met beige stippen. 😉

Hierbij zijn er verschillende controles vooraf en nadien om de juiste samenstelling te bepalen en nadien ook te controleren. Op 1 dag heeft het team van 2 personen ons hele huis geïsoleerd. Op het einde van de dag is alles mooi opgekuist. 1 van de volgende weken komt dezelfde firma ook onze kruipkelder (onder de woonkamer – 30m²) isoleren met PUR-schuim tegen de bovenkant van de kruipkelder.

Het resultaat

Deze morgen stond ikzelf al verbaasd van het resultaat. Bij het opstaan ben ik onze verwarmings-thermostaat gaan nakijken met een slaapkop, omdat ik dacht dat we de verwarming hadden laten opstaan vannacht.

De energiewinst calculator van energiesparen.be geeft volgende berekening over de terugverdientijd:
berekening terugverdientijd

Door het ontdekken van de enkele muren in ons voorhalletje zitten we nu met een stevige koudebrug daar. Deze gaan we proberen wegwerken met vermoedelijk een isolatie langs de buitenmuur van dat volledige voorhalletje. Zo blijf je verbeterpunten aan een huis ontdekken.

Let trouwens ook op met oude huizen of je bij verbouwingen nu geen asbestattest moet laten opmaken.

Twijfel je nog steeds, vraag dan zeker een offerte aan om te kijken met welk budget en welke terugverdientijd het in jou geval kan worden gedaan.

Wie vragen heeft, stel gerust (ik probeer in de volgende dagen/weken deze blogpost nog aan te vullen)! Wie ook eens wilt komen kijken, kom gerust eens langs! Ook onze ervaringen met kruipkelderisolatie staan nu online.

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

41 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Vooraf las ik reeds andere ervaringen en wilde ik niet direct geloven dat het effect zo groot merkbaar is.

Nu moet ik (gelukkig) toegeven,d at het effect echt wel zéér goed merkbaar is. Het comfortgevoel is ’s morgens echt een pak hoger, dan voor de isolatie.

Wim Peeters
11 jaren geleden

Hallo,

Ik ben ook aan het rondkijken om mijn spouwmuren te laten na-isoleren. Is het eventueel mogelijk om te laten weten door welke firma de werken gedaan zijn?

thx
Wim

Reply to  Wim Peeters
11 jaren geleden

GT foam heeft bij ons de werken gedaan.

Best is om verschillende offertes aan te vragen. De prijzen zijn bijna overal gelijk, maar het eigen bezit en veel betere offerte voor isolatie van onze kruipkelder heeft ons voor hen doen kiezen.

11 jaren geleden

Onze premieaanvraag bij Eandis is nu ook gebeurd (136m² * 6€).

peter b
11 jaren geleden

Interessant artikel (zoals zovelen op je blog), ben ik al gewapend tegen de infoavond in onze gemeente komende maandag.

Reply to  peter b
11 jaren geleden

Bij mij is het ook gestart met een infoavond van de gemeente. 😉

Jan Verhagen
Reply to  peter b
11 jaren geleden

Ik heb in 2010 mij huis ook laten isoleren met supafil isolatie, nu zijn we inmiddels 2 jaar verder en kan zo het behang van de muren trekken, zo vochtig dat het is. Ik weet niet wat ik moet doen ?? De leverancier stelt zich hier voor niet aansprakelijk en de installateur verandert elke keer van naam, dus heb ik nergens geen recht op. Nu zijn we een juridische procedure begonnen en zal dit jaar wel bewijzen wat het wordt, mensen kijk uit met supafil van knauf, had ik maar niets gedaan, was ik beter af !!!!

Reply to  Jan Verhagen
11 jaren geleden

Minder om te horen. Bij elk isolatiemateriaal is het natuurlijk dezelfde vraag eerst over wel type huis, beschilderd of niet?, veel verluchting of potdicht geïsoleerd,…

Wij hebben ook vochtigheidsmeters hangen en zien geen verhoogde vochtigheid. Wij hebben wel een veel verlucht huis (met dank aan onze 2 katten en hun binnen en buitengaan).

Jan Verhagen
Reply to  Herman
11 jaren geleden

Beste Herman ,

Snelle reactie,,,

Ik denk dat ik het asiel ga overnemen als dat helpt,,,,, haha het kan toch niet de bedoeling zijn als je gaat isoleren van de spouwmuren dat opeens de ganse dag de ramen open moeten, misschien ben ik wel nu 1 van de eerste die kampt met problemen van na isolatie met supafil , mijn vader heeft zijn huis ook laten isoleren met balletjes en hij zegt hem zelfs droger te zijn geworden. Dus ja wat kun je nu er over zeggen, bij mijn buren hebben ze geïsoleerd met pur schuim daar zijn de pannen 30 cm aan het einde van het dak naar boven gekomen. Dus ja ik de nk dat iedere materiaal zijn bewerkingen heeft, maar mocht ik over nieuw mogen beslissen zeker geen wol in mijn spouw, dan liever zwarte bolletjes met potlood materiaal of pur dat is wat ik zeker weet, en dan van een bekende fabrikaat met goede garantie condities.

Kristof
Reply to  Jan Verhagen
11 jaren geleden

Jan, ik heb na de blogpost en de raad van herman ook overwogen om het te doen, maar heb me goed laten informeren door diverse onafhankelijke partijen. Verluchting en vocht blijkt een groot probleem te zijn dat echt wel vaker voor komt bij spouwmuurisolatie, dus hebben we het bewust niet gedaan. Jammer voor jou maar alsnog veel succes met het verdere verloop van je verhaal.

steven
Reply to  Jan Verhagen
11 jaren geleden

Beste Jan,

Vooreerst jammer om te horen dat je probs hebt met de isolatie.
ikzelf overweeg momenteel om spouwmuurisolatie, maar zoals iedereen schrik voor vocht.
Kan je eventueel iets meer vertellen over de buitengevel die je hebt, is die geverfd of gewoon standaard steen niet bewerkt ?
Supafil staat/stond genoteerd op mijn lijstje, ik vind weinig probleemgevallen tot ik spijtig genoeg jouw post las.

grtz,Steven

Reply to  steven
11 jaren geleden

We zijn nu een winter voort.

Goed met vochtmeters de vochtigheid in het oog gehouden in het huis en deze is gedaald, dus geen interne vochtproblemen. De isolatie doet ook goed zijn werk naar beperking warmteverlies

Ook aan de buitenkant geen problemen tot hiertoe met ons wit beschilderde huis.

feike
Reply to  Herman Dailybits
10 jaren geleden

hi herman,
was jouw huis al geschilderd voordien?
wij overwegen isolatie. huis is van 1973 en verf van toen mij onbekend (maar men verteld me dat verf toen dampdoorlatender was dan de verf (Trimetal, de beste en duurdere van het lokale schilder) die er in 2005 overheen ging (na muren te hebben schoongespoten)

Leon
Reply to  Jan Verhagen
10 jaren geleden

Het is wel een voorkomend probleem, vochtdoorslag.
Dat heb je vooral met een poreuze baksteen. Normaal sijpelt het regenwater aan de binnenkant van de buitenmuur naar beneden. De enige oplossing is het huis (wit) te schilderen, de verf maakt doordringen van regenwater onmogelijk. Ik heb ook al een met een product gewerkt dat heet “secco” dat word op de gevel gespoten en is kleurloos !
Veel succes.

peter b
11 jaren geleden

nou net iemand laten komen voor offerte, blijkt dat we geen spouwmuren hebben dus enige mogelijkheid is buitenmuur isolatie, als je dan daarvan de kostprijs ziet heb ik wel heel wat meer nodig dan 5jaar en 4 maanden terugverdientijd. Plannen terug in de kast voorlopig

Jan
11 jaren geleden

goedendag,

Wij zijn van plan onze spouwmuur te laten isoleren met supafilisolatie, maar ik ben bang voor vocht doorslag. Gevolg rotten van houten balken en vloeren.
Is er iemand die hier ervaringen mee heeft en mij een goed advies kan geven?

seb.
11 jaren geleden

Dus een gevel-bepleistering achteraf zou dan niet meer mogelijk zijn? Zijnde bij parels en supafil?
Dus als men een gevel-bepleistering wenst is het misschien aangeraden om de buitenmuren te isoleren en daarop de pleisterwerken te laten uitvoeren???
Grtjs bedankt!

Reply to  seb.
11 jaren geleden

Als je toch je gevel gaat bepleisteren, dan kan je inderdaad ook voor buitenmuurisolatie opteren.

Let wel op je raamdorpels en dergelijken.

De beste raad is om genoeg offertes te verzamelen en verschillende meningen.

Huysmans Fons
11 jaren geleden

Ik heb me ook ingeschreven met de samenaankoop van muurisolatie in onze gemeente,en ja ik ben ook wat ongerust voor vochtige muren.Ze zeggen goed verluchten maar zoals iemand anders al heeft vermeldt je kunt toch ook niet de hele dag met open venster zitten.Mijn voorkeur gaat momenteel naar eps parels.Ik heb ook een oproep gedaan in de krant naar personen toe die dit sinds enkele jaren hebben laten doen maar daar is eigenlijk weinig reactie op geweest.Hopelijk word ik wat slimmer met deze oproep, dank bij voorbaat.

Mario
11 jaren geleden

Hallo,

ik overweeg ook om mijn spouw te laten opvullen met suprafil. maar heb een vraag : door een ‘knik’ in de baan, davert mijn huis soms. Vooral als er een geladen vrachtwagen voorbij komt. Zou dit geen verzakkingen van het isolatiemateriaal kunnen veroorzaken?

dank
m

Wim Moreels
10 jaren geleden

hallo

wij overwegen ook spouwmuurisolatie.
Hebben momenteel 4 offertes, 2x glasvezel, en 2x EPS (NeoPixels)
schrik blijft bestaan dat ik vocht krijg binnen de woning.. ons huis is geverfd, ik weet niet welke verf, we gaan eerst een verf analyse laten gebeuren, zodat ik zeker weet dat de verf die erop zit damdoorlatend is

Wim

Peter
10 jaren geleden

Geverfde gevels zijn altijd een risico! Stel nog dat er reeds 4x geschilderd is door de jaren heen, en de laatste laag is dampopen maar de onderliggende niet? Dan wordt het afgeraden. Stel dat alle 4 de lagen dampopen zijn, dan heb je weer een te dikke totale laagdikte… Geverfde woningen na-isoleren is steeds een risico. Indien er ergens reeds verf afbladert op plaatsen waar er veel vocht in de gevel zit, bv onder de waterkering, blijf er dan zeker vanaf wat dat is een eerste signaal dat de verf niet geschikt is.
Over de materialen zelf dan…
In principe zijn alle materialen met een ATG-attest in orde maar…
Niet elk materiaal is geschikt voor elke spouw.
Zit je met veel mortelresten in de spouw waardoor er plaatselijk veel vernauwingen zijn, spreekt het voor zich dat je beter af bent met een vloeibaar systeem zoals PUR.
Woon je langs een drukke weg, neem dan geen materiaal wat los in de spouw zit.
Zijn de spouwhaken zwaar geerodeerd, neem dan geen PUR.
Persoonlijk ben ik enkel niet overtuigd van parels in eender welke vorm. De parels op zich zijn niet-capilair of nemen geen vocht op, het probleem zit in de lijm. Ook scheurvorming kan hier in de lijm voorkomen waardoor je isolatie niet meer naadloos is.
Voor het verschil in lambda-waarde moet je het niet doen, dat is verwaarloosbaar.
Vertrouw ook zeker geen prijzen onder de 17€ en let vooral als een thermografische nacontrole in de offerte inbegrepen zit!

Veel succes!

Sien de clerck
10 jaren geleden

Heb vorig jaar ook mijn muren laten isoleren, gevolg heel mijn huis onder de vochtvlekken. Is gewoon een ramp! Zijn juist nogmaals komen kijken , telkens ander verhaal. Had voor bedrijf gekozen met de juiste certificaten, dacht betrouwbaar? Nu afwachten wat ze voorstellen!…..

Reply to  Sien de clerck
10 jaren geleden

Kan je even laten weten welk type isolatie, welk type huis,…

Sien de clerck
10 jaren geleden

Beste ik heb een half open bebouwing van 1972,en de spouwmuurisolatie is supafil a waarde 0,034!uitgevoerd volgens STS 71-1

Sien de clerck
10 jaren geleden

Ja , dat klopt. Watergedragen verf . Dat zou geen probleem zijn.

Harry
Reply to  Sien de clerck
10 jaren geleden

Zijn er aan de woningen nog andere werken gedaan, ramen vervangen? wat was de zuiverheid van de spouw volgens de voorafgaande inspectie?
en wat is de onderlinge boorafstand van de vulgaten, als deze te ver uit mekaar liggen heb je niet de juiste densiteit.

Reply to  Sien de clerck
10 jaren geleden

Neen, indien er geen schade is aan de gevel of afbladerende verf aanwezig is, is er geen probleem. Geschilderde woningen vergen een grondige analyse. WIj hebben reeds honderden geschilderde woningen met succes geïsoleerd.

Sien de clerck
10 jaren geleden

Ramen zij voorde werken vervangen, ze hebben met een camera in de spouwmuur gekeken en alles was in orde. De gaten zij op een meter van elkaar gemaakt. Is wel raar ik heb in mij living aan alle muren vocht onderaan de muren , zelfs met schimmel erop. Boven op de 2 logeerkamers is het op de muren maar hoger , zelfs van boven tot onder aan de muur. Ik wacht nu af wat ze gaan voorstellen als oplossing. Zij spraken van de muren te voorzien van een chemische,stof zodat,er geen water meer binnen kan komen? Maar is dit wel ok?

Gerrit
Reply to  Sien de clerck
10 jaren geleden

Als men besluit om de gevel te gaan impregneren, hou er dan wel rekening mee dat dit niet eenmalig is.

Isolatiebedrijf Technisol
10 jaren geleden

@Peter

Helemaal mee eens! Ons advies is om eerst grondig, maar dan ook echt grondig, te oriënteren naar de mogelijke opties voor je huis. Dit is situatieafhankelijk.

janneke de bock
10 jaren geleden

bij mij zijn er twee geweest en de een zegt dat ik pur moet gebruiken en de ander zegt verlijmde bolletjes.
die van die bolletjes zei dat ze pur gaan verbieden? weet iemand hier iets van af?

Reply to  janneke de bock
10 jaren geleden

@Janneke: dat ze PUR zouden gaan verbieden is een fabeltje om hun systeem te promoten. Sinds 2007 isoleren wij met PUR berust op kwaliteit en onze eerste klacht moeten wij nog krijgen. PUR is vloeibaar en de meeste garantie op een 100% vulling. Geloof geen pritpraat – PUR ? In een nieuwbouw wordt niks anders gebruikt!

Brownie
Reply to  Verbiest & Partner
6 jaren geleden

PUR ligt zwaar ter discussie vrees ik.
Moet je es een bezoekje brengen aan youtube en de getuigenissen bekijken van alle mensen die reeds maanden in een caravan verblijven omdat ze doodziek worden van de pur dampen na het isoleren.
Je kan er ook volledige tv reportages over bekijken.
Ik zou ze niet graag te eten geven hoor.

geert
Reply to  janneke de bock
10 jaren geleden

ben ook aan kijken voor spouwmuurisolatie heb offerte van knauf en van ecocons (soort isimobolletjes die ingespoten word met lijm ) kent iemand dat 2de product dank bij voorbaat

cremers
7 jaren geleden

Een firma die samenwerkt met luminus heeft ons huis geïsoleerd met suppafil van knaus. ik had mijn bedenkingen over de manier waarop ik bediend werd, zeker op plaatsen die moeilijk bereikbaar waren zoals in de veranda.Niettegenstaande wij met voornoemde firma, die ons waarschuwden voor malafide aannemers uit Nederland, in zee gingen , deden zij de werken uitvoeren door door Nederlanders in onderaanneming en die blijkbaar niet genoeg ingespoten hebben, want wij krijgen wespen in de muur langs de spouwopeningen. Tevens kregen wij een factuur met alle technische gegevens en waarbij ik kon vaststellen dat mijn spouwen van 7 cm gekrompen waren naar 5.7 cm.
Ik moet zeggen dat wij tot nog toe geen vocht vaststellen en wij degelijk minder energie verbruiken. Het verminderen van het buitenlawaai is nog het beste resultaat van het geheel ,maar…… de onrust blijft toch. De firma die de werken liet uitvoeren schermde met controles van Knaus Suppafil ( 1 op de 5 ).
Ik heb nog niemand kunnen ontdekken waar de controle geweest is.

Joshua
6 jaren geleden

Hoe is de situatie ondertussen bij jullie? De problemen, de winst, …

Rombouts
6 jaren geleden

Ik sta op’t punt de gevels te isoleren met unipearls of glaswolvlokken, maar na het lezen van dit alles zijn er toch teveel problemen met vocht. Dat heb ik hier echt niet nodig.