Spouwmuurisolatie ervaringenUpdate 27/02/2018
Afgelopen weekend ’s morgens een IR-scan van het huis laten maken. Volgende week krijgen we het dossier met de warmtefoto’s en voeg ik deze hier toe. Van het hele huis zijn er 3 zones van enkele vierkante meter (op een totaal van 150 vierkante meter) die niet goed zitten. Beter dan verwacht nu 6 jaar na de isolatiewerken.

Update 22/10/2013
Vandaag onze meterstanden opnieuw moeten doorgeven aan Eandis en ook het verbruik even opnieuw in mijn eigen rekenblad ingevuld. De cijfers spreken voor zich:

 • gas meterstand 18/10/2011: 6348
 • gas meterstand 21/10/2012: 8629 (verschil 2281)
 • gas meterstand 22/10/2013: 10505 (verschil 1876)

In september 2012 is onze spouwmuurisolatie uitgevoerd en afgelopen jaar is ons gasverbruik (verwarming, kookvuur, badkamer boiler) met maar liefst 18% gedaald (met natuurlijk ook steeds de nodige acties om dit laag te houden)!

In april 2010 zijn we in ons huis ingetrokken. Een waar droomhuis op de perfecte locatie in een “romantische witte wijk” met een mooie lap grond rond.

Aan een huis kan je blijven verbeteren en het plan voor dit najaar was het laten isoleren van de lege spouwmuur. De metsers van dienst in 1955 waren toen al wel zo slim om een spouw van 6cm te laten tussen buitenmuur en binnenmuur, maar isoleren stond toen nog niet echt in de woordenboek.

In de stappen van isolatie spreken ze steeds over volgend stappenplan:

1. je dak isoleren
2. je ramen vervangen naar dubbelglas
3. je muren betere isoleren (je verliest tot 20-25% warmte langs je muren)
4. de vloer beter isoleren (de kruipkelderisolatie is begin november gebeurd)

We willen onze spouwmuur isoleren en nu?

Zelf wat beginnen research te doen (dank u internetforums allerhande) en al snel tot de conclusie gekomen, dat we zeker geen PUR-schuim wilden gaan gebruiken (milieuonvriendelijk, gevaarlijk voor barsten bij oudere muren,…).

Op het eind was het nog wat twijfelen tussen de de techniek van het inblazen van EPS parels of het inblazen van Supafil glaswol van fabrikant Knauf. Deze 2 technieken hebben een gelijkaardige isolatie-eigenschap, maar de glaswolvlokken van Knauf bestaan uit meer dan 60% gerecycleerd glas en dat heeft de doorslag gegeven.

We hebben dan op het einde de knoop doorgehakt in het voordeel van Supafil en daarmee verder de selectie gedaan van de verschillende aanbieders.
supafil knauf

Enkele tips:

 • 1. Vraag zoveel mogelijk offertes aan, zodat je goed kan vergelijken.
 • 2. Ons huis is opnieuw geschilderd 5 jaar geleden met een dampopen verf. We hebben de raad gekregen te zorgen voor voldoende verluchting en normaal gezien zouden we dan geen problemen mogen ondervinden. Tip: bij een beschilderd huis, hou eens een schilfer in een vlam, krijg je zwarte rook, dan kan je isoleren vergeten, wegens een verf op aardolie-basis. Vraag anders gepersonaliseerd advies aan de isolatie specialisten!
 • 3. Laat in elke muur een gaatje boren om de dikte na te kijken (vanaf een dikte van 5cm kan je de premie krijgen). Wij kwamen er op uit, dat de 2 recentste muren van een bijbouw te smal zijn voor isolatie. Tijdens het inblazen zijn we er ook achter gekomen dat er geen spouwmuur zit tussen onze voordeur-halletje en het toilet, met alle gevolgen van dien…. 😉
 • 4. Check zelf al met een latje je rolluikkasten of deze bovenaan open zijn naar de spouwmuur of niet.
 • 5. Verwacht je ook aan pippo’s die ipv. een hoogtewerker te gebruiken, een ladder op een schuin dak van een veranda willen plaatsen.
 • 6. Er is momenteel nog een premie van uw netbeheerder (Eandis in ons geval) van 6€/m² als de werken zijn uitgevoerd door een gecertificeerde STS 71-1 aannemer met een maximumpremie van 800€.
 • 7. Kijk ook even na of jou gemeente niet nog een bijkomende premie geeft.
 • 8. Voor de kostprijs moet je uitgaan van een 19-25€/m² (inclu 6% btw). Tel daarbij nog mogelijke opties van huur hoogtewerker (onze aannemer had een eigen hoogtewerker, wat een besparing van 300-400€ gaf), infrarood onderzoek nadien,…

Het isoleren van onze spouwmuren

Het concept van isolatie met Supafil is redelijk eenvoudig. Ze boren om de 80cm een gaatje in de voegen. Daarna worden de vlokken onder hoge druk in de muur geblazen startende met de onderste gaten en zo naar boven verder werkend. Nadien zijn de geboorde gaten opnieuw dicht gesmeerd. We hebben nu nog zelf wel wat schilderwerk met ons wit huis met beige stippen. 😉

Hierbij zijn er verschillende controles vooraf en nadien om de juiste samenstelling te bepalen en nadien ook te controleren. Op 1 dag heeft het team van 2 personen ons hele huis geïsoleerd. Op het einde van de dag is alles mooi opgekuist. 1 van de volgende weken komt dezelfde firma ook onze kruipkelder (onder de woonkamer – 30m²) isoleren met PUR-schuim tegen de bovenkant van de kruipkelder.

Het resultaat

Deze morgen stond ikzelf al verbaasd van het resultaat. Bij het opstaan ben ik onze verwarmings-thermostaat gaan nakijken met een slaapkop, omdat ik dacht dat we de verwarming hadden laten opstaan vannacht.

De energiewinst calculator van energiesparen.be geeft volgende berekening over de terugverdientijd:
berekening terugverdientijd

Door het ontdekken van de enkele muren in ons voorhalletje zitten we nu met een stevige koudebrug daar. Deze gaan we proberen wegwerken met vermoedelijk een isolatie langs de buitenmuur van dat volledige voorhalletje. Zo blijf je verbeterpunten aan een huis ontdekken.

Twijfel je nog steeds, vraag dan zeker een offerte aan om te kijken met welk budget en welke terugverdientijd het in jou geval kan worden gedaan.

Wie vragen heeft, stel gerust (ik probeer in de volgende dagen/weken deze blogpost nog aan te vullen)! Wie ook eens wilt komen kijken, kom gerust eens langs! Ook onze ervaringen met kruipkelderisolatie staan nu online.

 

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.