Kruipkelderisolatie ervaringenDe 2de fase van ons isolatieverhaal is vandaag voltooid. Na de eerdere spouwmuur isolatie (waarvan we super tevreden zijn van de verkregen resultaten) is nu de kruipkelder bijkomend geïsoleerd.

Naast een droge kelder (met bijhorende afgesloten wijnkelder) hebben we onder de woonkamer een 30m² grote kruipkelder liggen (met een hoogte van een goede 1.2m). Onze vloer van de woonkamer is parket, wat het warmtegevoel al wel goed doet, maar toch hebben we besloten de kruipkelder bijkomend te isoleren.

Mogelijke methodes van (kruip)kelderisolatie

3 methodes hebben we zelf in overweging genomen:

1. zelf isoleren met harde XPS isolatieplaten (zit rond de 11.15 €/m2 van kostprijs)
Via het plakken (met Tec7 bvb.) van de isolatieplaten op de gladde plafond van onze kruipkelder hadden we dit zelf op een weekend kunnen klaren. Het grootste was het kleine toegangsgat naar de kruipkelder, waardoor de standaardmaat van platen er niet in geraakt.

Als je het zelf doet, kom je daarnaast niet in aanmerking voor de premie van je netbeheerder. Zo kwam het voordeel om alles zelf doen, amper op enkele euro’s per vierkante meter.
xps platen isolatie kelder

2. Isolatiedekens op de bodem van de kruipkelder laten leggen
Tijdens de offerte-ronde voor ons isolatieverhaal waren er enkele aanbieders van zogenaamde isolatiedekens.

Hierbij zou de Rd-waarde vergelijkbaar zijn met een isolatie van 9cm.

Als prijskaartje kwam dit op een 31€/m² (er wordt trouwens standaard 25% extra gerekend bij de oppervlakte van het plafond).

kruipkelder isolatiedeken

3. Isolatie met spuiten van PUR-schuim
De meest voorkomende vorm van isolatie van een (kruip)kelder is het bespuiten van de plafond met PUR-schuim. Dit zijn twee vloeibare componenten Die gemengd gespoten worden zich een schuim (polyurethaan) vormt, dat zich perfect hecht tegen de plafond.
pur schuim isolatie

Premie voor Kruipkelderisolatie

Ook voor het laten isoleren van je (kruip)kelder is het mogelijk om momenteel nog een premie te krijgen. Deze verloopt ook via je netbeheerder (zoals bij de muurisolatie) en in ons geval is dit Eandis.

Het premiebedrag geplaatst door een geregistreerde aannemer = 6€/m² (met een max. van 800€)

Het is daardoor wel zeer belangrijk om verschillende offertes te gaan vergelijken van isolatiebedrijven. Zeker door onze relatief kleine oppervlakte van kruipkelder lagen de offertes tussen 600€ – 1800€ (doordat sommige aanbieders bij kleine opp. met een vaste prijs werken).

Voor hoe lang deze premies nog gaan bestaan en welke bedragen er in 2013 gaan tegenhangen is natuurlijk een andere vraag…

Uiteindelijke isolatie

Het plafond van deze kruipkelder is vandaag met PUR-schuim bespoten tot dit een 9cm dikke laag heeft gevormd (door dezelfde firma die ook onze spouwmuur is komen isoleren).

Een team van 2 personen met 1 vrachtwagen heeft deze klus op minder dan een uur volbracht, waarbij er minimale hinder was voor ons (alles nadien mooi opgekuist).

Let op! De PUR-dampen zijn giftig bij het spuiten en bij een eventuele brand. Dat is ook de hoofdreden dat ik het niet in mijn spouwmuur wilde. Het verluchten van onze kelder de volgende dagen zal dus nodig zijn, om zo snel mogelijk de giftige dampen weg te krijgen.

Foto’s van onze kruipkelder voor de isolatie
kruipkelder isolatie PUR
kruipkelder isolatie PUR

Foto’s van onze kruipkelder na de isolatiewerken (door de dampen was het zeer moeilijk om foto’s van verderweg in de kelder te nemen)
kruipkelder isolatie PUR
kruipkelder isolatie PUR

Het wordt nu uitkijken de volgende dagen of de resultaten ook zo voelbaar zijn als de uitgevoerde spouwmuurisolatie.

 

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.