Nieuwe smartphones komen ondertussen elke week wel tevoorschijn en zeker bij de grote topmerken is het een continue strijd voor het vergroten van het marktaandeel.

Na mijn ambassadeursperiode met de Xperia Z (die ik nog steeds met veel plezier gebruik), heb ik de afgelopen week de nodige eigen testervaring kunnen opdoen met de Samsung Galaxy S4 zoom.

Als marketingplan heeft Samsung via The Insiders namelijk 500 personen de kans gegeven om een maand lang een S4 zoom te gaan testen (en eventueel na de testperiode voor een lager bedrag over te kopen). Een mooie manier van het creëren van user-generated content over deze smartphone en dit merk je toch wel (daar er ook wat bedreven bloggers en social media mensen mee in de testgroep zitten). Je moet maar eens kijken naar de gebruikte hashtag #galaxys4zoombe.

Dus drukke reviewdagen hier ten huize Dailybits.

Samsung Galaxy S4 zoom concept & specs

In plaats van een smartphone met ingebouwde camera, kan je bij de S4 Zoom spreken van een camera met een ingebouwde smartphone. Reeds bij het uitpakken valt de cameralens op aan de achterkant, die zorgt voor een eerste rare indruk bij het vastnemen.
samsung galaxy s4 zoom

De belangrijkste specs van de S4 zoom:

 • Lengte: 12,55 cm
 • Breedte: 6,35 cm
 • Dikte: 1,54 cm (tov 0,79 cm gewone Galaxy S4)
 • Gewicht: 208 gram (tov 130gram gewone Galaxy S4)
 • scherm: 4,3 inch (1920 x 1080 pixels)
 • cpu: 1500 MHz (tov 1900 MHz gewone galaxy S4)
 • batterij: Li-Ion 2330 mAh (tov 2600 mAh Gewone Galaxy S4)
 • Ram: 1.5GB (tov 2GB gewone Galaxy S4)
 • sim: Micro sim
 • Android 4.2 Jelly Bean
 • Meer specs

De S4 zoom is dus geen kopie van de standaard S4 met een camera aan, maar heeft wel degelijk iets minder specs, dan het topmodel van Samsung (en dus meer met de S4 mini te vergelijken van specs).

Het prijskaartje van deze gsm zit rond 449€ (bij Coolblue) en 419€ (bij bol.com).

Praktisch smartphone gebruik van de Galaxy S4 zoom

Ik heb mijn trouwe Xperia in totaal 5 dagen aan de kant gelegd om voluit enkel nog de S4 zoom te gebruiken.

Natuurlijk is het model totaal anders dan andere smartphones en is hij daarom niet echt broekzak geschikt. Waar ik in het begin diende te wennen aan het formaat van de 5inch xperia, is dit bij de S4 zoom natuurlijk nog meer het geval.

Het batterijverbruik valt al bij al goed mee voor een smartphone. Voor dagelijks gewoon smartphoneverbruik, gaat deze alvast langer mee dan mijn Xperia Z (die dan wel een 5inch scherm en continu 4G-verbinding heeft). Wanneer je natuurlijk de ingebouwde flits gaat gebruiken, dan zie je de batterij snel achteruit gaan. De accutest van tweakers laat echter juist het tegenovergestelde zien, maar dit is dan ook bij vol gebruik.

Wat wel opviel was een prettiger touchscreengevoel, dan bij de Sony. Door de lens aan de achterkant, ligt de S4 zoom best prettig in de hand, doordat je vingers tegen de lens steunen.

Fotocamera van de S4 zoom

Natuurlijk is de fotocamera van de S4 zoom de grote troef en het unique selling point. Het mag duidelijk zijn dat deze camera andere smartphone-camera’s ver achter zich laat. Zowel in lichtgevoeligheid, manuele en automatische opties en de zoomcapaciteiten (die je bij een normale smartphone camera best mag vergeten).

 • 16 megapixels
 • zoom van 10x, dus geen onbruikbare software zoom, maar een echte optische zoom
 • verschillende automatische standen
 • Manuele stand waar je sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans, metering en drive mode zelf kan instellen

Zelf ben ik zeker geen topreviewer om over foto’s te gaan spreken. Best tevreden van deze foto op een stevig feestje met weinig licht en 2 macro-pogingen van mezelf.

s4 zoom foto
s4 zoom macro

s4 zoom macro2


Uit de review van de fotografische kwaliteiten door Koen:

The Galaxy S4 zoom is a clear winner. Low noise, good sharpness and detail. Exposure, contrast and saturation are about where I like them (not over the top). Image sharpening and noise softening are also within reasonable limits to still allow for postpocessing. High iso’s perform better than on smaller sensors.

It’s doesn’t produce DSLR quality and an advanced compact will beat it’s image quality. It is about on par with a medium level compact camera.

Nosems die het testconcept misbruiken

Niet echt relevant voor deze review, maar toch wel opvallend is de hoeveelheid van aangemaakte advertenties op sites zoals 2dehands.be met deze Galaxy S4 zoom deze dagen. Allen advertenties met splinternieuwe S4 Zoom’s met garantiebewijs van 10/2013.

Tel natuurlijk je winst uit, als je hem kan verkopen voor 400€ (en je zelf maar 279€ dient te betalen aan The Insiders)… Spijtige zaak alweer.
samsung galaxy s4 zoom

Afsluiter review Samsung Galaxy S4 zoom

Zelf ben ik duidelijk meer een point-and-shoot fotograaf met mijn smartphones en ik heb meestal het geduld er niet voor om echt de juiste fotostand en instellingen te gaan selecteren.

Wanneer je echter een alles-in-1 toestel wil voor bijvoorbeeld op vakantie, dan is dit wel een goede optie. Ook voor bloggers met meer fotografische wensen kan ik me voorstellen dat dit toestel perfect is, daar je zowel een goede foto kan maken en deze ook direct sharen. Als 2de toestel voor gericht gebruik op bijvoorbeeld events, zou ik hem wel in de schuif willen hebben liggen.

Spijtig dat we het oudere model van de S4 Zoom kregen (daar er ook een 4G model aankomt), want de 4G optie van mijn xperia Z vind ik juist een echte meerwaarde.

Leuke bijkomstigheid is dat tijdens het activeren van de S4 zoom je ook nog eens 50GB extra dropbox krijgt voor 2 jaar. Daardoor heb ik nu 72.88GB (door o.a. het gebruik van lepe manieren vroeger) aan gratis opslagplaats in Dropbox.
https://twitter.com/YoungCrazyFool/status/388975089855000576

Zelf verstuur ik deze smartphone dan ook terug naar The Insiders, al zou ik hem zeker wel voor occasioneel gebruik gebruiken (vooral voor live blogverslaggeving en het live sharen van events). Van andere testgebruikers hoorde ik ondertussen, dat ze wel deze “smartphone” gaan bijhouden. Wie hem zelf ook eens even wilt testen (en in de omgeving woont), geeft maar een seintje.

Meer reviews van de Galaxy S4 zoom kan je vinden bij andere bloggers, die mee in de testgroep zitten:

(Laat iets weten als je zelf ook nog een review hebt, die ik hier kan linken.)

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments