Zoals in mijn goede voornemens reeds vertelde, wil ik dit jaar terug wat meer met hardware en gadgets gaan spelen en experimenteren.

1 van die zaken is leren met een drone vliegen. Ergens rond 2003-2004 heb ik eens een Silverlit Sports Flyer piepschuim vliegtuigje gekocht en tot enkele maanden geleden lag dit bij mijn ouders ergens nog ingepakt. Nu speel ik bijna wekelijks met Seppe met dit bestuurbare vliegtuigje op het speelpleintje voor de deur.

De volgende stap is nu met een drone beginnen experimenteren en deze inzetten op de juiste momenten. In verschillende online drone webshops kan je nu drones vinden in een grote prijsrange en naar gelang het doel.

Een leuke blogpost over drones is trouwens deze Playing Drone Tourist — a Glimpse of the Future? Medium blogpost over een rondreis doorheen IJsland met een drone in de bagage.

Mag dat wel, zo met een drone wat rondvliegen?

De eerste vraag, die bij me opkwam was de vraag of dit wel mag in onze wetgeving. Stilaan is er nu meer duidelijkheid hierover in ons landje en de FOD mobiliteit heeft het op hun website best helder bij elkaar gebracht.

Mijn drone valt onder privégebruik en dit brengt volgende zaken mee:

  • De drone kan enkel gebruikt worden voor recreatieve doeleinden.
  • De drone is beperkt tot een maximale opstijgmassa van minder dan 1 kg.
  • De drone mag niet hoger vliegen dan een hoogte van 10 m boven de grond.
  • De vlucht mag enkel boven privéterrein plaats vinden. Indien het niet uw eigen privéterrein is, hebt u toestemming nodig van de eigenaar.
  • De drone moet steeds binnen het visueel zichtbereik van de piloot blijven.

Wil ik dus buiten deze beperkingen gaan, dan moet ik de nodige opleidingen en examens doen voor een klasse 2 brevet.

Wanneer we dit vergelijken met onze buurlanden, zien we toch wel verschillen…

Hallo WLtoys Galaxy V353

Daar ik het ineens goed wil leren, doe ik het via de harde weg en heb ik gekozen voor een simpele beginnersdrone zonder veel intelligentie (in tegenstelling tot veel van de duurdere drones die zelf hun hoogte gaan behouden en crash-detectie hebben).

De WLtoys Galaxy V353 is een typische Chinese drone, die ideaal is om wat met het concept drone te beginnen spelen en geen schrik te hebben voor een zware crash (aankoopprijs van rond de 100EUR).

Super licht met amper 205 gram, 8-10min vliegtijd en bijgeleverde 720p HD camera.

Ineens met een Mavic Pro vliegen/crashen lijkt me geen sterk plan. Beginners #drone dus als eerste stap. 😉 #geek #gadgets #flying #toysforboys #instahappy #review

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Met een drone leren vliegen gemakkelijk?

Ik moet toegeven dat die eerste vliegsessies best hard waren. De nodige crashes en niet echt een stabiel vlieggedrag (zie de fail hieronder). Het is dan ook een ultralichte piepschuim drone, die het minste zuchtje wind opvangt.

Gelukkig heeft deze drone CF-mode/Headless-mode (2sec op rechterknop onderaan drukken), waardoor je niet meer moet nadenken over wat nu de voorkant of achterkant is tijdens het vliegen. Wat hij wel niet heeft is FPV (First-Person-View), zodat je niet kan meekijken met wat de drone ziet.

Na enkele sessies toch maar eens wat online forums gelezen en de tip gelezen van het monteren van een Gopro onder de drone. Deze drone is krachtig genoeg om een GoPro mee te dragen en het vlieggedrag gaat hierdoor totaal veranderen. Je krijgt een veel stabielere drone, die eenvoudiger te controleren is en daarnaast minder last heeft van de wind. Even naar boven gelopen om mijn GoPro set aan te spreken en een tie-wrap te zoeken. 😉

Wltoys V353 drone with gopro hero4

In onderstaande video zie je mooi het verschil tussen de beelden en ook het vlieggedrag. Deze beelden (buiten de fail crash op het einde) zijn gemaakt op hetzelfde moment met amper 5 minuten verschil. Je merkt het stabielere vlieggedrag en natuurlijk betere beeldkwaliteit.

De volgende dagen nog wat experimenten met de view-angle van de GoPro, zodat hij minder breed gaat filmen en de poten niet mee in beeld komen.

Het handige aan deze Chinese drones is het grote aanbod aan wisselstukken online, waardoor je eenvoudig zelf een kleine herstelling kan doen.

Als je trouwens wilt weten welke drone ik zo erbij zou willen hebben voor in mijn #dailycave, dan bekijk je maar eens deze Casey Neistat video. Maar eerst ga ik deze drone nog even misbruiken en crashen. 😉

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments