Tech review: Cowboy E-bike V2 versus V1

Update 23 juli 2020:

In een nieuwe investeringsronde heeft Cowboy maar liefst 23 miljoen EUR opgehaald bij o.a. Exor Seeds (investeringsgroep van de Fiat-familie Agnelli).


1 van de meest populaire blogposten op deze blog is zeker de review van de Cowboy E-bike, die ik online heb gezet ergens in de zomer van 2018. Dagelijks komen hier bezoekers mijn ervaringen met deze Belgische elektrische fietsen lezen.

Cowboy is een Brusselse startup van de oprichters van de (in 2016) ter ziele gegane food delivery startup Take Eat Easy. De oprichters hebben dan ook meer dan genoeg startup-jungle ervaring en hierdoor konden ze ook al snel een stevige 1ste kapitaalronde doen om direct te knallen met Cowboy in 2018. Ondertussen zijn ze al enkele funding rounds en een crowdfunding verder en zitten ze ook al enkele generaties verder met hun ebike.

Deze blogpost is vanaf nu een verzameling van de verschillende versie’s en hoe ze verder evolueren:

Je ziet deze hippe elektrische stadsfietsen meer en meer en ik was dan ook benieuwd naar de nieuwe Cowboy V2 om eens te kijken of mijn eerdere bemerkingen nu al weggewerkt zijn. Tijdens de lockdown in mei had ik dan ook de beschikking gekregen over een Cowboy V2 om eens te kijken hoe deze nu fietst.

Mijn ervaringen met de Cowboy V1 Ebike in juli 2018

De Cowboy was bij zijn lancering in 2018 direct een opvallende verschijning tussen de saaie traditionele elektrische fietsen.

Wat zaken op een rijtje:

    • Bij lancering enkel in een “mannenversie” in 1 kleur (matte black) beschikbaar
    • Gewicht van amper 16kg (perfect draagbaar dus op trappen als er weer een Antwerpse fietslift kapot is), waar traditionele elektrische fietsen al snel +20kg zijn.
    • Volledig van scratch opgebouwd en dus niet van standaard fietsonderdelen – zie bijvoorbeeld plaatsing van de batterij
    • Geen versnellingen maar 1 versnelling die je steeds sneller doet gaan (motor van 30Nm op achterwiel)
    • ipv een traditionele ketting een carbon riem (zonder olievlekken op je broek dus) wat zorgt voor een super directe feedback.
    • Batterij van 252WH die 50km van bereik heeft na 2,5u opladen
    • Geen eigen “boordcomputer” maar alles via een app (ook het “opstarten” van je fiets)
    • Mooi ingebouwde verlichting waarbij het achterlicht feller oplicht als je afremt
    • Zeer compacte fiets (geen spatborden of bagagedrager), waardoor hij eenvoudig in een auto (met de achterbank plat) kan worden meegenomen. Je kan eenvoudig het stuur met de fiets meeklikken (inbussleutel) en de pedalen eraf halen.

cowboy e-bike fiets review

Dit is GEEN gewone elektrische fiets. Het cliché dat een e-bike enkel voor senioren is, gaat zeker niet op als je opstapt op deze fietsraket. Geen versnellingen betekent gewoon een ingenieus systeem dat je steeds sneller gaat laten versnellen en zelf het schakelwerk doet.

Zonder enige inspanning fiets je dan ook steeds aan 30km/u (met de off-road mode), waar het bij een traditionele 25km/u e-bike toch echt werken is om boven de 25 km/u te geraken. Vooral hernemingen en snel optrekken zijn waanzin met de Cowboy en dit is echt een stads e-bike om vliegensvlug door het verkeer te razen en aan rode lichten een F1 start te trainen.

cowboy e-bike fiets review
Negatieve puntjes met de Cowboy V1?

Dit is geen gesponsorde advertorial, maar een onafhankelijke review, dus ook mijn negatieve puntjes even opsommen:

  • Om de fietsostrade Antwerpen – Brussel te nemen, zou ik dan toch eerder voor een meer comfortabelere fiets kiezen (beenhard zadel + té sportieve houding met mijn 1.9m).
  • Geen spatborden beschikbaar voor de Cowboy V1, dus de minste plas of regenbui geeft je alvast een extra rugdecoratie.
  • Doordat je geen versnellingen hebt, zit je bij 30km/u wel een “Froome koffiemolen trappen”-imitatie aan het geven als je wilt meetrappen. 😉
  • Met mijn 1.9m kon ik het zadel wel hoger zetten, maar het stuur niet. Niet bevorderlijk voor mijn fietshouding natuurlijk in combinatie met het kleine pocket kader.

De V1 was online te koop voor een prijs van 1790EUR (1500EUR exclu btw) in batches van 200 exemplaren.

Voor bewegend beeld verwijs ik je graag door naar de vlog van Hannes over deze Cowboy

 

En daarnaast ook naar de reviewvlog van eDavy

Mijn ervaringen met de Cowboy V2 Ebike in mei 2020

Tijd om de reeds langer beschikbare Cowboy V2 (op de markt sinds 2019) eens te testen in 2020.

 

Wat is het verschil tussen de Cowboy V2 en de Cowboy V1?

  • Het frame is iets groter (voor fietsers tussen 170 en 195cm), wat met mijn 1.9m toch al direct merkbaar was (al blijft het stuur wel laag staan natuurlijk).
  • De batterij heeft 360Wh ipv. 252Wh en je hebt dus nu een bereik van 70km
  • Een iets hogere prijs van 1990EUR
  • De nieuwe design spatborden stonden op mijn V2 testfiets gemonteerd. In ons land geen luxe, maar wel een dure luxe bij Cowboy. 😉 Op de foto’s hieronder zie je de 2 strategisch gemonteerde spatborden, die je dus apart kan bijstellen (of gebruik maken van een referral link uit de comments van deze blogpost 👏).

Je kan de V2 dus nog steeds op die “Offroad” mode zetten in de app en zo de snelheid naar 30km/u unlocken (op eigen risico en verantwoordelijkheid). (Spoiler in de nieuwe app versie wordt dit weggehaald, want het is niet legaal en de bezitter staat in voor de gevolgen.)

Wat miste ik nog op de Cowboy v2?

  • De bandjes zijn wel echt slick en een passage over een grindweg is direct wat spannender
  • Een fietsstandaard/fietspoot zou toch wel handig zijn. Ik begrijp dat dit vloekt met het gestroomlijnde design, maar er is zelfs niet de mogelijkheid om er zelf 1 te gaan monteren.
  • Het grote verzet (3.1/1) maakt dat de combinatie van een Cowboy ebike met een andere fiets of elektrische fiets niet ideaal is. Zo was samen fietsen met een traditionele elektrische fiets niet altijd handig en diende ik veel mijn pedalen stil te houden (wat trouwens best een hard geluid maakt bij de Cowboy).

Voor mij is de Cowboy nog steeds de ideale cityrunner om als transportmiddel te gebruiken van punt A naar punt B en daarnaast ook nog eens van design er te mogen staan. Snellere acceleratie en door zijn pocketdesign ideaal om je ergens “tussen te smijten”.

Minder geschikt dus om met het gezin een fietstochtje te gaan doen in het weekend. De V2 had alvast een hoop verbeteringen tov. de orginele versie en ook de app is hard verbeterd tov. de eerste versie uit 2018.

 

En nu komt de Cowboy V3 er reeds aan

Tijdens mijn testperiode hoorde ik dat de productie van de Cowboy V2 gestopt is, daar na de zomer de Cowboy V3 op de markt komt.

Wat ik je daar reeds over kan vertellen:

  • De kader blijft gelijk van formaat
  • Er komen nu 3 kleuren (Absolute Black , Anthracite Grey  en Mineral Grey)
  • Een nieuwe riem (die pas na 30.000km dient vervangen te worden)
  • Betere lekbestendige 42mm banden met meer grip
  • Het totaal wordt 800gram zwaarder (net onder de 17kg wat nog steeds mooi is voor een ebike)
  • Het verzet wordt kleiner (van 3.1 naar 2.86): beter om bergop te fietsen, maar ook beter om dus met iemand anders samen te fietsen (mijn grootste minpuntje bij de V1 en V2).
  • De maximumsnelheid wordt 25km/u (en dus niet meer die “offroad” mode van 30km/u die je kon selecteren en je in België in een andere categorie van ebike plaats).
  • Grondige update van de app (voor alle Cowboy bezitters)
  • De prijs gaat naar 2290EUR

Samen met de Cowboy V3 komt er trouwens ook een nieuwe app (voor alle Cowboy versies) die best wel een hoop nieuwe features brengt:
  • Automatische ontgrendeling via je gsm
  • Diefstaldetectie in combinatie met het bestaande find-my-bike
  • Ongevaldetectie die gaat checken bij de bestuurder en anders een ingegeven noodcontact gaat verwittigen
  • Navigatie met luchtkwaliteit info om zo een gezondere route te kunnen kiezen
Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

46 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tim
2 jaren geleden

Het artikel waar ge naar linkt in begin gaat over spedelecs, dit is toch “maar” een gewone e-bike?

Herman Maes
2 jaren geleden

Klopt hoor. De Spedelecs verkopen ondertussen meer hier dan in heel NL samen. Dit is gewone e-bike, al fiets je er eerder 30km/u mee dan 25km/u.

Jo Wouters
2 jaren geleden

Typfout ? Ik lees “Het cliché dat een e-bike voor de senioren is, gaat zeker op als je opstapt op deze fietsraket.”. Fietsraket en senioren in 1 zin… bedoel je dan niet dat het cliché zeker NIET opgaat voor deze fietsraket ? 😉

2 jaren geleden

Mooie en eerlijke review met duidelijke en goeie min en plus punten :-)!

Maar wat me wel steeds -zelfs op hun eigen site- ontgaan is : hoe zet je u gsm veilig vast op die fiets?…want zonder dat u gsm op die fiets zit zijt ge er allicht ni zoveel mee?

Patrick Detige
2 jaren geleden

Heb sinds enkele weken een Cowboy en de gepubliceerde review vat alle + en – punten perfect samen. Je moet de fiets echt wel op “off-road 30km/u” instellen om er plezier aan te beleven. Ik fiets er alle dagen mee naar het werk (12 km enkele trip) en het is puur genieten. Na het activeren van de fiets hou ik mijn smartphone gewoon in mijn broekzak. Ik installeerde een HideMyBell support in combinatie met een kleine Garmin Edge 25 fietscomputer om afstand en snelheid te volgen tijdens de rit. Een bel is overigens een noodzaak op je Cowboy als je… Lees verder »

Stefan
Reply to  Herman
1 jaar geleden

Ik pendel met de cowboy sinds augustus vorig jaar dagelijks naar het werk, ongeveer 30 km enkele rit . In principe laad ik de batterij tussendoor bij op het werk. Toch ook al enkele keren heen en weer gereden (60 km) en zonder tussendoor opladen de finish gehaald :-). Ik weeg 65 kg en trap stevig door, zodat de ondersteuning, eens op snelheid, minimaal is. Maar zelfs met zwaardere fietsers en minder eigen inbreng zou 30 km ruimschoots haalbaar moeten zij. Ondertussen bijna 4.500 km afgelegd en zeer tevreden van de fiets en de service. Na 3.500 km was ik… Lees verder »

Herman dailybits
Reply to  Stefan
1 jaar geleden

Top om te lezen!

stijn
Reply to  Stefan
5 maanden geleden

Beste allemaal,
Ik overweeg de aankoop van een cowboy. Zou moeten dienen voor een traject Duisburg (Tervuren) tot in Edegem. 2x klimmen (sterrebeek brug E4O en nossegem mechelsesteenweg). Enkele rit geeft dat 45km, overdag zou ik de batterij opladen op mijn werk. Met wat ik lees uit de ervaring van Stefan zou dit moeten lukken, want ik had er eerlijk gezegd toch wel een beetje schrik van. Ik meet zelf 1.73m en weeg 74kg. Nog iemand bruikbare tips?

2 jaren geleden

Is er ergens een mogelijkheid om op een comfortabele manier iets van baggage mee te nemen. Ik overweeg een Cowboy voor mijn dagelijkse traject (17 km) van en naar de school waar ik lesgeef. Ik neem standaard een laptoptas en een rugzak met papieren cursusmateriaal en werkjes van de leerlingen mee. Is dat te doen op een Cowboy zonder dat je alles op je rug moet dragen?

Mieke
1 jaar geleden

Is 30km/u het snelste wat je kan halen ? Het is dus een pedelec en geen speed pedelec ?

Kurt
1 jaar geleden

Vraag 1 : de smartphone is niet inbegrepen in de prijs?
Vraag 2 : wanneer een cowboy e-bike met spatborden op de markt?

Kurt
1 jaar geleden

Wat met onderhoud en eventuele herstellingen? Is er een hersteldienst hiervoor?

Tine
1 jaar geleden

Waarschijnlijk erg domme vraag, maar bij mr Google vind ik het antwoord niet : is er ook een damesmodel?
Groetjes
Tine

Reply to  Tine
1 jaar geleden

Dat zijn ze van plan, maar momenteel nog niet.

Aleks
1 jaar geleden

Kan je met deze fiets nog verder fietsen als de batterij volledig plat is, of als de batterij er niet in zit.

Johnny
Reply to  Aleks
10 maanden geleden

Ja dan kun je ermee fietsen en eigenlijk ook best snel. Sneller dan ik ooit voorheen op een normale fiets kon rijden. Je moet het eerste stuk wel even kracht zetten, maar als je een keer op gang bent blijft hij vrij gemakkelijk (zolang je niet hoeft te klimmen of zware tegenwind hebt) op snelheid

Felix
1 jaar geleden

Is de fiets ook aan te raden voor een traject van 30km enkel?
Batterij lijkt mij enigste minpunt.
Wat is er nieuw bij de recente versie?

Geert De Win
1 jaar geleden

Waar kan ik gegevens van de batterij vinden?
Had site gevonden maar vind deze niet meer terug.

Lander
1 jaar geleden

Zouden er mogelijkheden zijn om deze e-bike op te
voeren?

Herman dailybits
Reply to  Lander
1 jaar geleden

Door de cowboy via de app op US settings te zetten, haal je al 30km/u. Meer dan snel genoeg en zeker daar de batterij niet super groot is, zou ik deze niet verder gaan opvoeren (zeker naar verkeersveiligheid en het feit dat dit inderdaad niet toegelaten is 😉 ).

Beyl Paul
1 jaar geleden

Juist, spatborden , zwart en mat.
Graag een juiste referentie ivm aankoop

Ruud
1 jaar geleden

Zou het ook mogelijk zijn om op deze viets een verende zadelen te monteren voor meer comfort?l

Joost
6 maanden geleden

Kan iemand me aan een Referral link helpen?
Zo krijg jij een gratis exclisieve Cowboy-accessoire en ik een gratis spatbord.

Alvast bedankt,

Didier
Reply to  Joost
6 maanden geleden

Dag Joost,
Ik heb een Cowboy! https://share.cowboy.com/r/didierj
Grtz,
Didier

Pim
Reply to  Didier
3 maanden geleden

Hier heb je er nog een https://share.cowboy.com/r/pimz

5 maanden geleden

[…] is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het milieu! Kijk zeker ook eens naar die Belgische Cowboy fiets als hip alternatief voor de klassieke […]

Diederik van Petegem
3 maanden geleden

Als iemand gratis spatborden wil, hierbij mijn link: https://share.cowboy.com/r/diederi

Diederik van Petegem
Reply to  Diederik van Petegem
2 maanden geleden

De eerste gratis spatborden zijn een feit! Het leuke is, ik krijg nu een helm van Cowboy, leuk systeem dit! En de link is nog twee keer te gebruiken, dus kopieer en plak de link bij je bestelling van je Cowboy en je ontvangt gratis spatborden!

Seb
2 maanden geleden

Als je je cowboy fiets koopt via mijn referal link krijg jij gratis spatborden erbij:
https://share.cowboy.com/r/sebastiv

en ontvang ik zelf een gratis helm. Win win!

Last edited 2 maanden geleden by Seb
Kaiz
Reply to  Seb
1 maand geleden

Als je je cowboy fiets koopt via mijn referal link krijg jij gratis spatborden erbij en ontvang ik zelf een gratis helm. Win win

https://share.cowboy.com/r/kaiz

Benjamin
1 maand geleden

Zeer tevreden over mijn Cowboy v3. Tevreden met alle verbeteringen ten opzichte van het vorige model. Zeker met de volwaardige spatborden die er nu opstaan. De levertijd was wel langer dan eerst aangegeven. Maar ze lieten wel op tijd weten dat ze wat vertraging opliepen. Het wachten wel waard. Voor gratis spatborden kan je ook mijn referal link gebruiken: https://share.cowboy.com/r/benjamili

Tommy
28 dagen geleden

Link voor gratis spatborden: http://bit.ly/cowboy3

darkflemish
Reply to  Tommy
22 dagen geleden

Thx voor de link. Ik heb mijn Cowboy gisteren besteld 😉
Het aftellen is gestart.

maarten
22 dagen geleden

Dat de mogelijkheid van 30km/h er niet meer op zit – het is je eigen keuze en off road zou dit moeten kunnen – is vrees ik wel iets, waar mensen op kunnen afhaken. Wel een toffe fiets overigens.

darkflemish
8 minuten geleden

Vandaag mijn Cowboy ontvangen.
Tussen de buien door een klein ritje gedaan.

Hieronder mijn referral voor gratis spatbords 😉

https://share.cowboy.com/r/geertd1