Tech review: Cowboy E-bike V2 versus V1 versus V3

Update: spatborden
Spatborden zitten inderdaad niet bij een standaard Cowboyfiets (en zijn een aparte optie), maar met deze Dailybits-link krijg je van Cowboy een gratis set spatborden (89EUR) bij je bestelling als cadeau. πŸ₯³

 


1 van de meest populaire blogposten op deze blog is zeker de review van de Cowboy E-bike, die ik online heb gezet ergens in de zomer van 2018. Dagelijks komen hier bezoekers mijn ervaringen met deze Belgische elektrische fietsen lezen.

Cowboy is een Brusselse startup van de oprichters van de (in 2016) ter ziele gegane food delivery startup Take Eat Easy. De oprichters hebben dan ook meer dan genoeg startup-jungle ervaring en hierdoor konden ze ook al snel een stevige 1ste kapitaalronde doen om direct te knallen met Cowboy in 2018. Ondertussen zijn ze al enkele funding rounds en een crowdfunding verder en zitten ze ook al enkele generaties verder met hun ebike. In een nieuwe investeringsronde midden 2020 heeft Cowboy maar liefst 23 miljoen EUR opgehaald bij o.a. Exor Seeds (investeringsgroep van de Fiat-familie Agnelli).

Deze blogpost is vanaf nu een verzameling van de verschillende versie’s en hoe ze verder evolueren:

Je ziet deze hippe elektrische stadsfietsen meer en meer en ik was dan ook benieuwd naar de nieuwe Cowboy V2 om eens te kijken of mijn eerdere bemerkingen nu al weggewerkt zijn. Tijdens de lockdown in mei had ik dan ook de beschikking gekregen over een Cowboy V2 om eens te kijken hoe deze nu fietst.

Mijn ervaringen met de Cowboy V1 Ebike in juli 2018

De Cowboy was bij zijn lancering in 2018 direct een opvallende verschijning tussen de saaie traditionele elektrische fietsen.

Wat zaken op een rijtje:

  • Bij lancering enkel in een “mannenversie” in 1 kleur (matte black) beschikbaar
  • Gewicht van amper 16kg (perfect draagbaar dus op trappen als er weer een Antwerpse fietslift kapot is), waar traditionele elektrische fietsen al snel +20kg zijn.
  • Volledig van scratch opgebouwd en dus niet van standaard fietsonderdelen – zie bijvoorbeeld plaatsing van de batterij
  • Geen versnellingen maar 1 versnelling die je steeds sneller doet gaan (motor van 30Nm op achterwiel)
  • ipv een traditionele ketting een carbon riem (zonder olievlekken op je broek dus) wat zorgt voor een super directe feedback.
  • Batterij van 252WH die 50km van bereik heeft na 2,5u opladen
  • Geen eigen “boordcomputer” maar alles via een app (ook het “opstarten” van je fiets)
  • Mooi ingebouwde verlichting waarbij het achterlicht feller oplicht als je afremt
  • Zeer compacte fiets (geen spatborden of bagagedrager), waardoor hij eenvoudig in een auto (met de achterbank plat) kan worden meegenomen. Je kan eenvoudig het stuur met de fiets meeklikken (inbussleutel) en de pedalen eraf halen.

cowboy e-bike fiets review

Dit is GEEN gewone elektrische fiets. Het clichΓ© dat een e-bike enkel voor senioren is, gaat zeker niet op als je opstapt op deze fietsraket. Geen versnellingen betekent gewoon een ingenieus systeem dat je steeds sneller gaat laten versnellen en zelf het schakelwerk doet.

Zonder enige inspanning fiets je dan ook steeds aan 30km/u (met de off-road mode), waar het bij een traditionele 25km/u e-bike toch echt werken is om boven de 25 km/u te geraken. Vooral hernemingen en snel optrekken zijn waanzin met de Cowboy en dit is echt een stads e-bike om vliegensvlug door het verkeer te razen en aan rode lichten een F1 start te trainen.

cowboy e-bike fiets review
Negatieve puntjes met de Cowboy V1?

Dit is geen gesponsorde advertorial, maar een onafhankelijke review, dus ook mijn negatieve puntjes even opsommen:

 • Om de fietsostrade Antwerpen – Brussel te nemen, zou ik dan toch eerder voor een meer comfortabelere fiets kiezen (beenhard zadel + tΓ© sportieve houding met mijn 1.9m).
 • Geen spatborden beschikbaar voor de Cowboy V1, dus de minste plas of regenbui geeft je alvast een extra rugdecoratie (maar kijk voor de V2 en V3 krijg je een gratis setje via deze partnerlink).
 • Doordat je geen versnellingen hebt, zit je bij 30km/u wel een “Froome koffiemolen trappen”-imitatie aan het geven als je wilt meetrappen. πŸ˜‰
 • Met mijn 1.9m kon ik het zadel wel hoger zetten, maar het stuur niet. Niet bevorderlijk voor mijn fietshouding natuurlijk in combinatie met het kleine pocket kader.

De V1 was online te koop voor een prijs van 1790EUR (1500EUR exclu btw) in batches van 200 exemplaren.

En daarnaast ook naar de reviewvlog van eDavy

Mijn ervaringen met de Cowboy V2 Ebike in mei 2020

Tijd om de reeds langer beschikbare Cowboy V2 (op de markt sinds 2019) eens te testen in 2020.

 

Wat is het verschil tussen de Cowboy V2 en de Cowboy V1?

 • Het frame is iets groter (voor fietsers tussen 170 en 195cm), wat met mijn 1.9m toch al direct merkbaar was (al blijft het stuur wel laag staan natuurlijk).
 • De batterij heeft 360Wh ipv. 252Wh en je hebt dus nu een bereik van 70km
 • Een iets hogere prijs van 1990EUR
 • De nieuwe design spatborden stonden op mijn V2 testfiets gemonteerd. In ons land geen luxe, maar wel een dure luxe bij Cowboy. πŸ˜‰ Op de foto’s hieronder zie je de 2 strategisch gemonteerde spatborden, die je dus apart kan bijstellen voor 8Γ§EUR (of krijg ze er gratis bij via deze partnerlink van Cowboy πŸ‘).

Je kan de V2 dus nog steeds op die “Offroad” mode zetten in de app en zo de snelheid naar 30km/u unlocken (op eigen risico en verantwoordelijkheid). (Spoiler in de nieuwe app versie wordt dit weggehaald, want het is niet legaal en de bezitter staat in voor de gevolgen.)

Wat miste ik nog op de Cowboy v2?

 • De bandjes zijn wel echt slick en een passage over een grindweg is direct wat spannender
 • Een fietsstandaard/fietspoot zou toch wel handig zijn. Ik begrijp dat dit vloekt met het gestroomlijnde design, maar er is zelfs niet de mogelijkheid om er zelf 1 te gaan monteren.
 • Het grote verzet (3.1/1) maakt dat de combinatie van een Cowboy ebike met een andere fiets of elektrische fiets niet ideaal is. Zo was samen fietsen met een traditionele elektrische fiets niet altijd handig en diende ik veel mijn pedalen stil te houden (wat trouwens best een hard geluid maakt bij de Cowboy).

Voor mij is de Cowboy nog steeds de ideale cityrunner om als transportmiddel te gebruiken van punt A naar punt B en daarnaast ook nog eens van design er te mogen staan. Snellere acceleratie en door zijn pocketdesign ideaal om je ergens “tussen te smijten”.

Minder geschikt dus om met het gezin een fietstochtje te gaan doen in het weekend. De V2 had alvast een hoop verbeteringen tov. de orginele versie en ook de app is hard verbeterd tov. de eerste versie uit 2018.

 

En nu is de de Cowboy V3 er ook

Tijdens mijn testperiode hoorde ik dat de productie van de Cowboy V2 gestopt is, daar sinds het najaar van 2020 de Cowboy V3 op de markt is gekomen.

Zo brengt de Cowboy V3 een hoop verbeteringen:

 • De kader blijft gelijk van formaat
 • Er komen nu 3 kleuren (Absolute Black , Anthracite Grey  en Mineral Grey)
 • Een nieuwe carbon riem voor directere overbrenging (die pas na 30.000km dient vervangen te worden)
 • Betere lekbestendige 42mm banden met meer grip
 • Het totaal wordt 800gram zwaarder (net onder de 17kg wat nog steeds mooi is voor een ebike)
 • Het verzet wordt kleiner (van 3.1 naar 2.86): beter om bergop te fietsen, maar ook beter om dus met iemand anders samen te fietsen (mijn grootste minpuntje bij de V1 en V2).
 • De maximumsnelheid wordt 25km/u (en dus niet meer die “offroad” mode van 30km/u die je kon selecteren, maar niet wettelijk is in Europa voor dit type e-bike).
 • Grondige update van de app (voor alle Cowboy bezitters) met extra features (zie hieronder)
 • De prijs gaat naar 2290EUR (met dus gratis spatboarden/mudguards via deze partnerlink)

Samen met de Cowboy V3 komt er trouwens ook een nieuwe app (voor alle Cowboy versies) die best wel een hoop nieuwe features brengt:
 • Automatische ontgrendeling via je gsm
 • Diefstaldetectie in combinatie met het bestaande find-my-bike
 • Ongevaldetectie die gaat checken bij de bestuurder en anders een ingegeven noodcontact gaat verwittigen
 • Navigatie met luchtkwaliteit info om zo een gezondere route te kunnen kiezen

Update 28 januari 2021

Ondertussen is de update van de app er met dus inderdaad luchtkwaliteit (data komt van Breezometer) en ook voorspelling van je batterijcapaciteit (bij aankomst en roundtrip). Zo kan je dus niet enkel de snelste, maar ook de gezondste route kiezen en worden temperaturen meegenomen bij de voorspelling van je bereik. πŸ‘

 

 

Verdere stappen?

Daarnaast vind ik het best interessant of deze pagina op het bol.com verkoopplatform een eerste stap is om de fietsen ook daar te gaan aanbieden?

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments