Dat ik al wat Cowboys ebikes heb getest en ondertussen ook een Cowboy C3 / V3 in mijn bezit heb, kon je al lezen in mijn Cowboy fiets review blogpost(je) (weetje is dat je dankzij deze ambassadorlink nog steeds 100EUR korting krijgt op je bestelling).

Deze blogpost gaat daarentegen over welke aanpassingen ik heb uitgevoerd aan mijn Cowboy C3, want hoe mooi het design van een Cowboy fiets ook mag zijn, voor dagdagelijks gebruik wilde ik toch wel enkele aanpassingen doen.

Stuur verhogen van Cowboy fiets

De Cowboy fietsen zijn aangeraden voor fietsers tot 195cm, maar met mijn 191cm vind ik de zithouding echt wel te sportief en onaangenaam. Het zadel kan ik namelijk wel juist zetten van hoogte, maar het stuur staat hierbij veel lager dan het zadel.

Gelukkig is dit een zeer eenvoudige aanpassing, door het kopen van een zogenaamde stem riser. Deze zijn veelvuldig te vinden online (zie bol.com stem riser voor MTB) en de installatie is supersimpel. Ik heb dan ook de hoogste stand gebruikt en mijn stuur op deze manier 7cm hoger gezet, wat de zitpositie volledig aangepast heeft voor me.

Fietspoot op Cowboy fiets zetten

Ja, je leest het goed. De oudere Cowboy fietsen komen standaard nog zonder een fietspoot. 🙈 Niet eenvoudig dus om bij de bakker je fiets ergens zomaar te parkeren, zonder hem ergens tegen te gaan zetten. De nieuwe Cowboy C4 heeft nu wel een extra optie voor een geïnstalleerde fietspoot en bagagerekje (99EUR).

Maar dus voor mijn Cowboy C3 heb ik goedkoop een Ursus Mooi fietspoot en backplaat gekocht om op die manier een fietspoot te monteren. Alweer een werkje van een paar minuten.

MAAR hierbij zal je al snel merken dat de kabels onderaan je Cowboy fiets nu wat verwrongen zitten en daardoor er mogelijk schade aan die kabels kan komen. Met dank aan een andere Cowboy fan heb ik hier nu een mooi afgewerkte oplossing voor. Hij verzorgde voor mij een 3D print van een mooie houder, waardoor de kabels nu mooi verborgen en beschermd zitten. 🤗

 

 

 

Wielslot monteren op Cowboy ebike

Dat een Cowboy fiets die aan staat nogal diefstalgevoelig is, heeft vlogger Hannes Coudenys al eens mogen ondervinden (hulde voor de ingebouwde tracking trouwens om hem zo terug te vinden over de grens).

Wanneer ik snel even naar de bakker ga in ons dorp, dan wil ik een eenvoudige manier om de Cowboy vast te zetten, zonder dat ik met een ketting en een boom aan de slag moet. Dus ik heb gekozen voor een eenvoudig wielslot (AXA XXL block slot en Flexmount kit), waar ik dan ook nog bij “gevaarlijkere” fietstochten een insteekkabel in kan monteren.

Het resultaat is natuurlijk wel dat mijn Mineral Grey Cowboy er nu wat anders begint uit te zien, maar het praktische en dagelijkse gemak zijn er alvast hard op vooruit gegaan nu. 😅

Voor wie meer van deze discussies en tips wilt, dan kan ik zeker de gesloten FB-groep “Cowboy (BE-NL)” aanraden, waar er continu zulke modificaties voorbijkomen. Enja ik weet dat er methodes en software hacks zijn om je Cowboy terug op te voeren naar 30km/u (de Europese wetgeving heeft de Cowboy fietsen terug naar 25km/u gebracht), maar ik ga het niemand aanraden wegens veiligheid en garantieproblemen nadien.

 

Zie deze eerdere foto, waar je ziet hoe dat het verhogen van het stuur toch wel een betere zithouding heeft gegeven.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
6 maanden geleden

Ha Herman, bedankt voor je tips mag ik vragen hoe hoog je zadel en stuur nu staan vanaf de grond gemeten, en wat de afstand is tussen je stuur en achterkant van je zadel? Ik ben zelf 1.89 en weet niet of ik met deze aanpassingen uit de voeten kan.

Geert Peeters
4 maanden geleden

Hey, Leuke Posts! Weet jij of de houder voor het beschermen van de kabels ergens te koop is? Dit is ivm de fietspoot te monteren. Bedankt!