De laatste maanden zie ik geregeld opinie-stukken voorbijkomen waarin SEO (optimalisatie van je website voor zoekmachines) ten dode wordt opgeschreven en geen toekomst meer heeft (bring on the popcorn 😉 ). Google zou zelflerend alles wel inschatten, SEO-zaken worden met penalties bestraft, Author & video markup zijn verdwenen…

Altijd leuk en grappig om zulke artikels te lezen en daarom nog eens een real life voorbeeld van afgelopen weken om dit soort berichten momenteel te ontkrachten.

Holy F#ck wat is er hier gaande?

Ik gebruik voor het in de gaten houden van mijn hele website-netwerk (en ook wel wat de concurrentie ;-)) de ranktrackerservice van Authoritylabs. Hier kan ik per website voor verschillende keywords de ranking in Google.be mee in de gaten houden en door de gecombineerde positie heb ik ook een graadmeter voor als er iets fout of goed gaat met een website (zonder te moeten doorklikken naar de keywords).

authoritylabs
Een online tool met een prijskaartje (49$/maand voor het tracken van 50 websites), maar voor mij toch wel essentieel om alles in de gaten te houden.

Voor 1 van mijn contentwebsite’tjes (waar ik al lang niet naar had omgekeken) was er ineens een plotse daling voor de belangrijkste keywords, die 30-50 plaatsen naar beneden werden gegooid dag op dag (de long tail keywords bleven wel hoog scoren). Door mijn dagelijkse blik in Authoritylabs kwam dit direct naar voren, waarna ik verder op onderzoek kon gaan.

Gevolgen inschatten

Direct maar eens de gevolgen gaan inschatten van deze daling in de zoekrankings.

In de Google webmastertools ben ik gaan kijken bij het zoekopdrachten-rapport. Ook hier is het duidelijk dat het aantal zoekopdrachten, waarbij de website wordt getoond, in elkaar is gestort eind juli.

webmastertools

Eens kijken of dit in Google Analytics ook te zien is?

Dat ziet er daar niet goed uit na 25 juli…
analytics 1

Het wordt zelfs nog duidelijker als we enkel naar de trafiek vanuit zoekmachines gaan kijken…
analytics 2

Even bij op Moz.com gaan kijken of er bepaalde algoritme changes zijn uitgevoerd door BigG rond die periode? Blijkt dat er een local Pigeon update is live gegaan op 24 juli. Ik zie geen verband tussen die site en die update, maar het zal er wel ergens mee te maken hebben gehad, daar ik geen bericht van een manuele actie/penalty in de websmtertools-account heb.

Pigeon — July 24, 2014
Google shook the local SEO world with an update that dramatically altered some local results and modified how they handle and interpret location cues. Google claimed that Pigeon created closer ties between the local algorithm and core algorithm(s).

Op naar de SEO-mobiel!

Tijd dus voor een avondje on-page/on-website technische SEO, waarbij er verschillende zaken zijn geoptimaliseerd/nagekeken en verbeterd. Ik heb op deze website bewust NIETS extern aangepast, dus geen extra linkbuilding of contentmarketing activiteiten.

Een overzichtje van enkele van de aanpassingen die zijn doorgevoerd:

  • Nakijken WordPress-instellingen van de Yoast SEO plugin/WP installatie. Zo heb ik de aanmaak van de title-tag wat verbeterd met dank aan een seo-spider tool.
  • Inloggen op Webmastertools en de fouten met betrekking tot gestructureerde gegevens gaan oplossen.
  • De 404 not found errors uit de webmastertools gaan oplossen met het aanmaken van 301 redirects naar de juiste pagina’s (met WP plugin redirection).
  • Om alle 404-fouten op de website op te sporen en alle redirects te controleren, kun je de tool Sitechecker gebruiken.
  • Menu van de website aangepast en ineens die oldskool linkpagina weggehaald.
  • Het is een adsense contentwebsite, dus in de rapportage van mijn Adsenseaccount eens naar de conversie van de verschillende Adsense blokken gaan zien de afgelopen jaren en gemerkt dat 1 blok amper kliks had, dus dan maar ineens weggehaald. Wat zorgt voor betere content versus advertentie verhouding.
  • Wat technische aanpassingen gedaan om de laadtijd van de pagina naar beneden te halen (met dank aan de tools.pingdom.com speedtest tool tijdens het testen).
  • Nog een heleboel andere technische SEO aanpassingen (sitemap aanpassingen, pagina’s uit index gehaald,…).

And we’re back!

De afgelopen dagen heb ik via alle rapportages kunnen zien, dat de website nu terug aan het herstellen is. Lang leve annotations in Analytics trouwens!

analytics win

En ook in de webmastertools krijg je nu (na de normale vertraging van enkele dagen) een stijging van de weergave in de zoekopdrachten van de website. Ook mooi te zien, dat de nichesite nu mee in de zoekopdrachten wordt getoond (door hogere rankings) en dit zie je ook door de hogere bezoekerscijfers, dan voor de algoritmische penalty.
webmastertools win

Ook in Authoritylabs zie je nu dat mijn belangrijkste keyword van plaats 50 terug naar plaats 2 is gesprongen, wat natuurlijk terug zorgt voor die hogere trafiek (en bijhorende inkomsten).
authoritylabs

Het is duidelijk dat ik nu hogere rankings heb kunnen verkrijgen. Met dank aan de wakeup call BigG en het avondje dat ik er van tijd heb ingestoken door de plotse daling.

Wat hebben we geleerd?

Monitoring van je websites is super belangrijk om snel te kunnen handelen en ingrijpen! Ik gebruik Authoritylabs, maar er zijn zeker nog andere alternatieven (als je een online business hebt, zou ik je wel aanraden ineens te gaan voor een betalende service).

Daarnaast mag je technische SEO taken echt nog niet afschrijven. Voor een gewone webdeveloper/webdesigner was er de hele tijd niets mis met de website en is er amper iets aangepast. Achterliggend zijn er wel de nodige technische tweaks gebeurd, die mee hebben gezorgd voor een terugwinnen van de rankings (op redelijk korte termijn).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
freek van de laar
6 maanden geleden

Fascinerend om te lezen over je ervaringen met SEO en de impact van technische optimalisaties! Dit bevestigt dat inzicht en snelle aanpassingen essentieel zijn in de wereld van zoekmachines. Op deze site https://starsofthenet.nl/wat-is-seo-nou-precies-en-waarom-is-het-belangrijk/ delen ze ook enkele nuttige strategieën en observaties die anderen wellicht waardevol kunnen vinden. Dank voor het delen van deze inzichten, ze zijn zeer leerzaam voor iedereen die actief is in SEO.