Vandaag heeft de VRM (Vlaamse Regulator voor de Media) in het kader van het Vlaamse Content Creator Protocol uit het mediadecreet weer 4 beslissingen tegen online creators/influencers online geplaatst.

Reminder: De VRM is bevoegd voor alle video’s op social media geplaatst door Vlaamse influencers/creators en controleert dagelijks op de juiste vermeldingen rond commerciële samenwerkingen.

 

Deze beslissingen vloeien uit een groter onderzoek in april 2023, waarbij er een groot onderzoek is gehouden:

 • 2974 video’s van 800 creators werden bekeken
 • 292 van deze video’s hadden een commerciële communicatie

Het is duidelijk dat er nog maar een 25% van de video’s niet in orde zijn.

De resultaten per kanaal vind ik dan wel weer interessant. Op YouTube worden de juiste labels minder gebruikt. Dit zou kunnen komen door meer Engelstalige content?

 

 

 

Wat kunnen we nu leren uit deze VRM beslissingen?

1. Jawel er zijn controles en niet enkel van de A-list influencers/online creators.

Uit het jaarverslag van 2022 weten we dat de lijst met influencers, die ze in de gaten houden (er zijn 2 fulltime onderzoekers) best groot is:

 • Instagram profielen: 1532
 • TikTok profielen: 1229
 • Youtube kanalen: 553
 • Twitch streamers: 556

In deze beslissingen zien we weer 4 profielen die voornamelijk op Instagram EN TikTok actief zijn. De beslissingen gaan naar enerzijds kleinere online creators (met minder dan 10k volgers en Reels met minder dan 2000 views) als een grote creator (met +57k volgers op Instagram).

 

 

2. Het is de Vlaamse taal die er dient gebruikt te worden.

In bijna alle dossiers wordt er aangegeven, dat de vermeldingen “gifted”, “collab”, “spons”, “invited”, “ambassador”… niet geldig zijn en wel degelijk de Vlaamse termen moeten gebruikt worden: ‘advertentie’, ‘publiciteit’, ‘reclame’ of ‘advertising’.

Deze vermelding moet aan het begin van de caption/beschrijving staan (en dus niet tussen tientallen andere hashtags).

 

3. De platform disclosure features dienen gebruikt te worden.

Het gaat hier dus over bijvoorbeeld de “Betaald partnership” feature op Instagram. Partners dienen ook duidelijk getagged te worden.

 

4. Let op met stories

Wanneer je als creator een storyreeks gaat uploaden met video’s, dan dient wel degelijk op elke story video de juiste hashtag gebruikt te worden.

 

 

5. Momenteel enkel nog waarschuwingen

Doordat het een nieuwe wetgeving is, worden er momenteel enkel waarschuwingen uitgedeeld (bij een eerste vaststelling en dossier).

 

6. Hoe verloopt deze procedure als creator?

 1. Een intern rapport wordt bij de VRM aangemaakt. Het is hierbij duidelijk dat er reeds eerder contact is geweest in het verleden (2de helft van 2022 in deze dossiers) met een duidelijk wijzen naar de regels en op welke manier er een mogelijker overtreding is gebeurd.
 2. Via een aangetekende brief wordt het dossier aan de creator verstuurd met de kans om schriftelijke opmerkingen terug te sturen. let op in de latere beslissing worden deze opmerkingen publiekelijk samengevat en gepubliceerd op de VRM website.
 3. Belangrijk hierbij is dat je kan aanhalen of het al dan niet een betaalde samenwerking was (zelf aangekochte producten of producten van vrienden die onbetaald mee in de kijker zijn geplaatst omdat de creator er zelf een tevreden gebruiker van is) of een zelfpromotie (actrice die reeks gaat promoten waarin ze zelf meespeelt).
 4. Hierbij worden ook het aantal views, engagement rate en de tarieven opgevraagd door de VRM (maar niet gepubliceerd).
 5. De creator kan hierbij kiezen om een schriftelijke procedure te doorlopen of om effectief gehoord te worden.
 6. Op basis van de schriftelijke stukken wordt in een zitting de zaak behandelt door de VRM. Nadien wordt alles publiek gepubliceerd op de website van de VRM.

 

7. Het is de creator die verantwoordelijk is!

Belangrijk om te blijven benadrukken is het feit dat het de creator die verantwoordelijk is voor het volgen van de regels en dus niet een eventueel agency of het merk (die de betaalde vermeldingen heeft aangevraagd).

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
1 jaar geleden

Het gebruik van de ‘betaalde partnerschap’ feature op Instagram is toch ook niet zaligmakend want werkt niet altijd. En sommige bedrijven hebben deze blijkbaar geblokkeerd.