Zondagmorgen 16 februari, om half negen ’s morgens ben ik in de bakker een uitleg aan het geven over api’s, ticketsystemen, bloggen en onze nationale festivaltrots. 1 van de vreemde momenten na een week mediastorm omtrent onze blogpost over de Tomorrowland ticketverkoop.

De afgelopen weken heb ik samen met enkele van mijn beste vrienden eens zelf mogen ervaren, wat een mediastorm juist kan betekenen. Tijdens mijn #BlogBits workshops kregen de deelnemers al exclusief een blikje achter de schermen en in de stats. Nu is het de tijd om ook mijn Dailybits-bezoekers wat geleerde zaken mee te geven.

Hoe het verhaal begon

Daar we met 3 al jaren trouwe fans van het festival zijn (Michael 9/9, Kristof 8/9 en ik 6/9 van edities) wilden we dit jaar ook weer absoluut tickets voor de 10de editie van Tomorrowland. Er waren nog wat andere mogelijke pistes om aan tickets te geraken, maar het meest safe was mee aanschuiven in de online ticketverkoop (waar is de tijd dat ik nog, een week op voorhand!, naar de Fnac in het Wijnegem Shoppingcenter ging voor die tickets?).

Leuk detail is onderstaande foto van de eerste editie wordt door de TML organisatie. Deze wordt nu veelvuldig gebruikt en is eigenlijk door Michael gemaakt. We zijn dus echt wel fans. 😉

Doordat de ticketshop van Tomorrowland reeds dagen ervoor online openstond, hadden we de kans om op vrijdagavond al eens op digitale verkenning op de ticketwebsite te gaan. Daarnaast was ook de api-documentatie van Paylogic een leuke bron van informatie. Met een httpheader extensie in de browser merkten Kristof & Michael al snel de bewuste constantheid in het systeem en werd een “aanvalsplan” opgesteld voor de ticketverkoop.

aanvalsplan TML
(het “aanvalsplan” van Kristof)

Zaterdagmorgen even een babysit geregeld om op Seppe te komen letten, daar we enkele spannende minuten zouden geen beleven. Gelukkig had ik om 11:05 al mijn tickets besteld en betaald en was het duidelijk, dat onze analyse klopte. In onze Whatsapp groepschat kwamen ook de andere hoera-berichten al snel binnen.

Een onvoorzichtige tweet van mij, bracht me vervolgens in telefonisch contact met ticketverkoper Paylogic. Na een kort telefonisch gesprek, gaf ik direct aan niets online te zetten voor maandagmorgen.

Voorbereiding blogpost golive

Paylogic had dus tijd tot maandagmiddag om even alles intern te bekijken, maar nog belangrijker was dat wij nu ook 1.5dag voorbereiding hadden. 😉

Het was duidelijk dat we een bom van een blogpost konden gaan publiceren, dus zaterdagavond en zondag was het uren aan een stuk de boodschap wat anders verpakken, bijschaven,… Daarnaast werden er ook wat promotiemiddelen klaargezet (Dailybits mailing, promoted FB-post,…). Dit werd allemaal mooi klaargezet, zodat er op maandag maar een paar muisklikken nodig waren, om alles te lanceren.

Klik op Publish…

Na maandagmiddag nog telefonisch contact gehad te hebben met Paylogic (zodat ze zeker wisten dat we geen té gevoelige info gingen online plaatsen) was er de moment van op publish klikken, de mailings op te starten en wat mensen op de hoogte te brengen.

Technische acties na online zetten blogpost:

  • Tot in de details de Yoast SEO plugin gaan gebruiken voor het goedzetten, van titel, omschrijving,…
  • Interne linkjes in enkele van mijn TML-blogposts geplaatst.
  • Manuele fetch van blogpost doen in de Google webmastertools. -> Hey Google, dit is MIJN content.
  • Backup nemen van de blog van de MYSQL en FTP! Voor het geval dat…

De eerste uren is er bewust niet veel op social media geplaatst, daar ik mijn trouwe volgers/fans de “scoop” wilde geven op Twitter. Ik merk trouwens nu pas, dat ik zelf geen enkele tweet verstuurd heb in die dagen met een link naar de blogpost. 😉

Om 13:22 stond de blogpost online en een tiental minuten daarna werd hij vanuit mijn RSS-feed (295 Feedburner subscribers) opgepikt door volgers en via Twitter ging de buzz aan het rollen. Mijn trouwe volgers kregen de scoop op Twitter en kregen dan ook de eerste retweets.

Na enkele uren is er dan een promoted Facebook post gestart vanuit de Dailybits.be FB page om op Facebook de raket te lanceren.
facebook promoted post

Social media is nu wakker

Met een custom Analytics rapport heb ik mooi de verschillen tussen de social media netwerken kunnen analyseren.

Je ziet dat Twitter een korte en hevige start geeft, maar al snel wordt alles overspoeld door nieuwe tweets. Het blijft een o-zo-vluchtig medium, met in België nog steeds een kleine in-crowd aan gebruikers.
twitter 10 februari stats

Bij Facebook is er die vervloekte Edgerank, waardoor berichten met veel interactie continu terug bovenaan in de timelines terechtkwamen. We kregen al snel klachten van vrienden, die enkel nog FB-posts in hun timeline zagen over ons verhaal. Je ziet duidelijk dat de sneeuwbal begint te rollen en steeds groter wordt doorheen de dag.

Tip:: Met een groepje op elkaar FB-posts liken, reageren, sharen,… werkt dus echt om een hoger bereik te krijgen. 😉
facebook 10 februari stats

Wanneer ’s avonds het Belga nieuwsbericht op de frontpage van hln.be terechtkomt zie je pas wat voor een bereik een dergelijk website heeft.
hln 10 februari stats

Conclusie is dat Twitter toch echt een SUPER vluchtig medium is, waar een bepaalde boodschap even snel piekt, maar al snel volledig verdwijnt. “Viraal” gaan op Twitter levert je dus in het mini-Belgische twitterwereldje weinig op als brand/campagne tov. een virale campagne op Facebook.

Hallo media!

Doordat we viraal op Facebook aan het rondgaan, begint ook de media wakker te worden. Belga neemt contact op (wat nadien een gouden zet was) en ’s avonds komen we met 3 samen in de Clickpoint kantoren om 2 wat krantenfoto’s te laten schieten voor de papieren kranten.

Tussendoor geef ik een radiointerview op UrgentFM, die er als eerste bij waren om me in de vooravond even mijn gsmnummer te vragen.

Dinsdagmorgen staan we dan ondertussen op alle krantensites en in enkele papieren kranten. Vanaf 6.30u. barst de mediastorm echt los, daar Stubru op 1 of andere manier mijn gsmnummer te pakken heeft gekregen (UrgentFM?). Mijn gsmnummer vertrekt vervolgens doorheen de VRT. Rond 10.30u. staat dan ineens de VRT met @KevinMajore in onze woonkamer voor het journaal van 13u.
vrt tml

Persoonlijk had ik het leukste radiointerview op Radio2 Antwerpen. Eindelijk een leuke losse babbel zonder stress met een presentatrice, die er ook de humor in het hele verhaal wel zag. 😉

In de namiddag en avond was het dan tijd voor wat internationale media met bijvoorbeeld een skype-call met NOS3 en wat US EDM websites.

Goed gelachen heb ik trouwens met de analyse in de Tech45 podcast.

Media toptips

In deze mediastorm heb ik wel wat zaken geleerd, die zeker ook toepasbaar zijn bij andere mediastormen.

  • 1. Blijf baas van je verhaal! Gebruik airtime om jou kant van het verhaal overeind te houden. Onze social media kanalen en het feit, dat het verhaal op mijn eigen blog stond, maakten, dat wij konden schaven/informeren/nuanceren… Voor een bedrijf, dat met slecht nieuws naar buiten komt, is dit volgens mij een toptip.
  • 2. Vraag correcties aan. In de media worden soms belangrijke nuances niet meegenomen in een artikel. Bij de meeste krantenwebsites, kan je eenvoudig een correctie aanvragen per mail (meestal onderaan artikel te vinden). Hulde aan Nieuwsblad en De Standaard, waarbij de correctiemail binnen de 5minuten werd beantwoord. gebruik nadien ook zelf de Facebook Debug tool!
  • 3. Breng een positief verhaal. We hadden in de media kunnen verschijnen, met een fail-verhaal over de mislukte TML-verkoop. We kozen echter voor een positief verhaal tegen de zwarte markt. Dit geeft je meer goodwill van zowel de organisatie, media als publiek. Verschillende klanten van mijn hoofdberoep prezen me hierover later.
  • 4. Snelle communicatie en gebruik het momentum. Skypeaccount binnen handbereik, snel antwoorden op media vragen per sms/telefoon/mail/FB bericht. Gebruik het momentum, want de dag erna is er al een nieuwe mediastorm over iets anders bezig.

Facebook debug tool to the rescue

Vorige week had ik reeds een uitgebreide blogpost over de mogelijkheden van de Facebook debug tool. Deze heb ik dan ook veelvuldig zelf gebruikt, na het vragen van correcties in nieuwsartikels.

Een voorbeeldje van hoe een nieuwsartikel in de Facebook cache zat en na de correctie de nieuwe titel van het nieuwsartikel.
Facebook debug tool tomorrowland
Facebook debug tool tomorrowland

Weekend 2 – internationale ticketverkoop

Zoals verwacht was er een nieuwe spike in de stats te vinden op het weekend met de internationale ticketverkoop. Velen wilden namelijk nog eens nalezen, hoe we tickets hadden kunnen kopen.

Gedurende de hele week hadden we echter contact gehouden met Paylogic. De 2de ticketverkoop was daardoor technisch aangepast en nu was het bijna volledig enkel met geluk te maken of je tickets kon kopen of niet. Dat velen denken, dat ze door onze tips tickets hebben kunnen kopen, is natuurlijk altijd leuk meegenomen… 😉

De return van dit verhaal

Deze mediastorm heeft natuurlijk ook wel een return gehad.

1. Een spike in mijn stats natuurlijk.
stats

De Engelse vertaling stond bij Michael en die heeft in het 2de weekend hard gescoord met zijn stats!

2. De kleine Adsense inkomsten zijn net genoeg om onze drank te betalen dat weekend. En eigenlijk kom ik op een negatieve operatie met die 75€ van de FB promoted post.
TML adsense

3. De social media tweets, likes,… zijn natuurlijk leuk op de moment zelf, maar stellen nu 2 weken nadien amper nog iets voor.
TML social

4. De extra Facebook fans, Twittervolgers en mailchimp nieuwsbrief inschrijvingen heb ik direct met een grove korrel zout genomen. Best bewijs deze mail enkele dagen later.
twitter unfollows

De verdubbeling van fans van mijn dailybits.be Facebook page.
Facebook likes

Ik moet wel zeggen, dat er vele nieuwe volgers op Twitter zijn blijven hangen.
twitter tml

5. Mijn Blogger workshops hebben de nodige extra aandacht gekregen en er zijn een paar extra deuren voor mij opengegaan. Ik heb ook nog nooit zo een eenvoudige pitch gehad op Phare Conference om me voor te stellen aan gesprekpartners. 😉

6. Maar de echte ONBETAALBARE return is de SEO-boost aan links (wat 1 van de aandachtspunten is in elke SEO-audit), die ik nu heb mogen ontvangen. Ondertussen heb ik een excel met 65 sites, die linken naar mijn TML blogpost. Dit meestal grote nieuwssites met de nodige Google-power.

Van alle nieuws- en krantenwebsites was er maar 1 website, die geen dofollow-linkje plaatste: deredactie.be.
seo TML bam

Bijkomend SEO weetje over Tomorrowland website

In de week na onze mediastorm heb ik de TML-contactpersonen nog even een SEO-cadeau gedaan. Bleek dat er op de Tomorrowland-website een pagina is met een waarschuwing om geen tickets te kopen bij enkele tientallen zwarte markt verkopers, die op het internet online zijn.

Groot was dan ook de verbazing, dat er vanop de Tomorrowlandwebsite gewone links werden geplaatst naar de websites van deze “ticketsoplichters”. Een groter SEO-cadeau, kan je deze malafiede ticketverkopers niet geven. De Tomorrowland-website heeft zeer veel online authoriteit (Domain authority 55 en page authority 62) en ging dus vrolijk kostbare Google linkpower cadeau geven aan de zwarte markt.

Na een mailtje, hebben de websitebeheerders de links weggehaald op die bewuste pagina. Weer een mooi bewijs, dat SEO-basics zelfs bij webdesigners niet goed gekend zijn.
oplichters tomorrowland

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Tof verhaal en opvallend inderdaad dat Facebook dan het beste social media bereik heeft. Maar vooral leuk om te zien dat je TML nog hebt geholpen met SEO. Op die manier wordt het helemaal een positief verhaal ;).

Yannick
10 jaren geleden

Bwaa, ik blijf toch bij mijn bedanking.
Had anders nooit via de juiste browser, via een snelle connectie en
4 verschillende computers op verschillende tijdstippen gerefreshed.
Hoop doet leven zeggen ze toch altijd? 😉

Reply to  Yannick
10 jaren geleden

Daar is op zich niks mis mee Yannick, graag gedaan ;o) Belangrijkste is dat de mensen die écht willen gaan, hun tickets konden pakken met wat doorzicht op de werking van het ticketingsysteem.

Mary
10 jaren geleden

Helaas is het mij beide weekenden niet gelukt om kaarten te kunnen kopen. Op het moment dat ik op de bestelpagina zat waren de gewenste Glorious Sunday tickets reeds uitverkocht! 🙁 Zou TML jullie niet kunnen in huren om de aanbieders van de tickets via de zwarte markt, te achterhalen zodat hun tickets ongeldig kunnen worden gemaakt en via de wacht lijst opnieuw worden aangeboden? Het aantal aangeboden tickets en het feit dat er niets tegen wordt gedaan maakt mij zeer boos! Bedankt voor jullie openheid maar bij mij hebben jullie tips dus niet gewerkt.

10 jaren geleden

Leuk om te lezen, die op ahrefs.com ook dat je “referring domains” enorm is gestegen! Heerlijk al die “link juice” ;-).

10 jaren geleden

Qua SEO is dit een onbetaalbaar geschenk. Pagerank 7 – 8 die wordt doorgesluist naar een blog die (moet ik ook zeggen) bijzonder goed in elkaar zit zonder weinig poespas maar echt de core content. Zoekmachines moeten dit heerlijk vinden 😉 TOP post.