Voor het event Phare Conference 2014 (georganiseerd door Bloovi) was ik met Dailybits dit jaar zelfs mediapartner, dus het blogverslag van dit event kan je hier dan ook reeds vinden (zoals dat van Phareconf 2013).

Concept Phare Conference

Het concept van Phare Conference is eenvoudig en meer dan aanlokkelijk. Een digital future event in de Gentse Handelsbeurs met een rits aan nationale en internationale sprekers en vooral een leuk netwerkingmoment voor, tijdens en na de sprekers.


Met bevestigde internationale sprekers van o.a. Twitter, Buzzfeed en Headscape waren de verwachtingen hoog gespannen en de deelnemerslijst van de ingeschreven conferentiebezoekers was dan ook een mooie who-is-who uit het Vlaamse online wereldje.

Aan de hand van wat nota’s en het duiken in de hoop #phareconf tweets levert onderstaand verslag, dat ik de volgende dagen zal bijvullen met de presentaties.

Moderator – intro

De moderator van dienst Filip Van den Abeele (gekend als technisch uitlegger van dienst in “Ook Getest op Mensen”) is zoals vorig jaar weer de humorbrengen met een schitterend Oxford-Engels, waar iedereen direct jaloers op is.

Het voorleesmomentje van de Gentse burgemeester Termont was natuurlijk voor de band met Gent te versterken, maar voor mij wat overbodig.

Spreker: Catherine Van Holder

Catherine (@cvanholder) kende ik vooral van haar nomadz.nu nomad working project en was met stip op mijn favorietenlijstje aangestipt.
phare conference 2014 - catherine van holder
Haar presentatie “#digital times and the fabric of our society” startte direct met een juiste intro, doordat Catherine de intro van de tv-serie Weeds liet lopen. Een geslaagde binnenkomer over hoe digitaal nu onze samenleving aan het veranderen is. De 40uren werkweek, uitgevonden door Henry Ford, is voor de nieuwe generatie van werknemers totaal niet meer aan de orde.

Ze bracht de term micro-entrepreneurs naar boven, waarbij functionele categorieën verder verdwijnen. Ook ik zie dit in mijn bijberoep-generatie. Ook het opstaan van micro-makers met een heropwaardering van ambachten, barista’s tov. de commerciële Starbucks en de 3D-printer evolutie kwamen voorbij.


catherine2

Catherine haar presentatie is reeds online te vinden.
slideshare phare conference

Spreker: Tom Vroemen

Nederlander Tom Vroemen (@tomvroemen) is 1 van de 4 werknemers van Crowdaboutnow. Een Nederlands crowdfundingplatform. Het leuke aan de presentatie van Tom was de eerlijkheid over hun neergang in de financiële crisis, waarbij ze sinds 2012 er terug helemaal bovenop zijn en nu hard aan het groeien. Hij had dan ook leuke crowdfundingvoorbeelden mee gaande van barista’s, jazz pubs tot een vissenkwekerij in het afvalwater van een papierfabriek.

Tom zijn presentatie “Future opportunities for the internet, crowdfunding and the role thereof in finance” kan je het best zien in het kader van “The Lean startup”: zelf een werkend product op de markt brengen om dan van hieruit verder te bouwen.

Daarnaast ben ik het wel eens met deze quote over crowdfunding: “For people it’s not anymore about the ROI, but what your money does…”.


https://twitter.com/KjellDursin/status/438244865055686657

Spreker: Jillian C. York

Na het event van 2013 was iedereen in het publiek unaniem over het feit, dat de presentatie van de jonge Libanese privacy-strijder Nadim Kobeissi de meeste indruk had nagelaten. Op aangeven van Nadim was er nu Jillian (@jilliancyork) van het EFF (Electronic Foundation Federation) met een Anti-NSA presentatie.
phare conference 2014 - Jillian


Jillian bracht een presentatie over de spywareleveranciers Hacking Team en Finfisher (met zijn product Finspy), die naast “bad” countries ook “good” countries voorzien van hun online surveillance tools.

Voor mij persoonlijk minder begeesterend dan die van Nadim vorig jaar en iets teveel een activisten-speech.

Jillian Phare conference 2014


Spreker: Paul Boag

Net voor de lunch nog even een knaller van een presentatie met de energieke Paul Boag (@boagworld) met een grafisch pareltje van een slidedeck.
paulboag


Zijn presentatie “What about business in the future?” gaf aan het digital natives publiek de plicht mee om hun organisaties/werkgevers mee naar een digitale organisatie te laten omvormen.


https://twitter.com/GoodBytes/status/438270011833344000


Vele organisaties behandelen hun kenniswerknemers nog steeds zoals de lopende band werknemer uit de industriële revolutie.

De presentatie kan je in onderstaande video volledig terugzien.
paul boag phare conference video

Paneldebat over nieuwe media

Na de lunch was er een paneldebat. Ik ga hierover kort zijn, daar een paneldebat met 4 mensen, die reeds in de online media revolutie geloven, brengt weinig waarde mee en vooral salespitchen voor ieder zijn eigen project. Dat het gesprek ook ineens in het Nederlands werd gedaan (waar de rest van de presentaties in het Engels verliepen), was ook bizar voor de niet-Nederlandstaligen.


phare conference 2014 - debat

Spreker: Will Hayward

De presentatie van Will de VC Europe van online mediaplatform Buzzfeed (De Newsmonkey in de US) begon direct veelbelovend met een kattenvideo (wat had je anders kunnen verwachten van iemand van Buzzfeed?).

De presentatie was vooral een grote salespitch van Buzzfeed met hun waanzinnige stats (130 miljoen unieke bezoekers per maand) en 2de stap in hun uitbouw met de komst van gerespecteerde onderzoeksjournalisten (en bvb. de afgelopen Syrië coverage).
phare conference 2014 - buzzfeed
Zijn voorbeelden van native advertising op Buzzfeed, zoals de Motorola story en Corona story, kunnen me nog niet echt overtuigen.

Will zijn toptips voor de aanwezigen:
phare conference 2014 - buzzfeed

Comedian Michael Van Peel

Als sidenote was er de Antwerpse comedian Michael Van Peel (@Michaelvanpeel) met een leuke (Nederlandstalige) act over privacy, camera’s en wat pipi-kaka humor. Iedereen was alvast weer terug wakker en hij heeft wat fans bij!

Spreker: Josh Grau

Josh Grau (@grauface) is Head of Brand Strategy bij Twitter en was de spreker, waar volgens mij het meeste mensen naar uitkeken. Vanuit het hoofdkwartier in Dublin is hij mee bezig om merken de mogelijkheden van Twitter als marketingplatform te laten zien.

Helaas pindakaas… Het werd een standaard marketingpitch over de voordelen van geld in Twitter ads steken met wat US-geörienteerde voorbeelden. Zoals de Arby’s inhaker tijdens de Grammy Awards over de malle hoed van Pharell.


Spijtig dus…


https://twitter.com/anthonybosschem/status/438330679399809024

Spijtig genoeg ook geen mogelijkheden tot Q&A na zijn presentatie.

Wel mooi dat hij nadien via Twitter in dialoog ging.

Spreker: Nathalie Nahai

Wat een super afsluiter van dit event. Nathalie (@TheWebPsych) is naast een super webpsychologe ook nog eens een meer dan leuke verschijning. De ingeslapen ogen gingen dus bij iedereen al snel open met direct de nodige leuke tweets.


Haar presentatie “How to use cultural psychology to boost your conversions” is echt een onderwerp waar ik meer van wil leren kennen. Hoe je de verschillende beïnvloedingspatronen kan gaan gebruiken om meer conversies op je website te gaan genereren. Zo ging het over de scarcity (zie bvb. booking.com met hun “er zijn nog maar 2 kamers beschikbaar”), end experiences in online invulformulieren, landing pages,…

Leuk om te zien ook, hoe Nathalie zelf ook veel van die zaken toepaste in haar geanimeerde presentatie: sex sells met haar verschijning, dicht bij het publiek met veel interactie, body language,…

Ik ga alvast haar boek “Webs of Influence- The Psychology of Online Persuasion” bestellen om eens wat dieper in dit onderwerp te duiken.
Webs of Influence- The Psychology of Online Persuasion

Nathalie Nahai haar presentatie staat nu ook online.
Nathalie Nahai phare conference 2014

Conclusie Phare Conference 2014

De afsluitende presentatie van Nathalie was slim gekozen voor een positieve balans van de namiddagsprekers. De voormiddag was zeker op niveau.

Daarnaast is een event zoals dit natuurlijk leuk als netwerking event (grote naamkaartjes FTW!) en om online media mensen terug te zien en eens over bij te kunnen praten (van o.a. Bol.com, Decathlon, ABB, Wijs, Talking Heads, de mensen van Thomas More,….).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vicky Franssen
10 jaren geleden

Weer een mooi overzicht van je, Herman, thanks !

Retta
7 jaren geleden

Henger med på &qou&;tankentquot; til Hans og Anne. Når jeg fotograferer, er jeg i en egen verden hvor tankene glir sømløst omkring!Ha en fin helg! Vinter ventes her også, men håper det ikke slår til. Er ikke klar for dette riktig ennå!Irene