Update 2020: Tips voor de TML 2020 ticketverkoop staan nu ook online.

 

Veel succes voor wie de volgende weken tickets wilt gaan proberen kopen voor Tomorrowland 2019. Tips voor het kopen van tickets kan ik je nu niet meer geven. 😉

De Tomorrowland ticketverkoop is elk jaar de hoogmis van veel gevloek, door het raam vliegende laptops en vooral veel social media geklaag, van mensen die geen tickets hebben kunnen bemachtigen. Ook in 2017 zal dit wel weer het geval zijn.

Maar omdat die ticketverkoop ook niet anders is dan een website’tje met een wachtrij-systeem, ben je als IT’er in je voordeel. Ik heb het al enkele keren gezegd, dat kunnen programmeren en debuggen de nieuwe superpower is geworden in onze kennismaatschappij (waar als oermens hard slagen met een knots enkel nog handig is als je naar een bekermatch voetbal in Oostende zou gaan). Zie ook de geniale pannenkoekencolumn in de Tijd afgelopen weeken.

2 jaar geleden kregen we een css-debugging lesje met die “onzichtbare” statusbalk in de wachtrij. Vorig jaar leerden we dat betalingssystemen de zwakste schakel worden. Daar we vorig jaar al voor de verkoop onze tickets hadden, was het dit jaar nog eens mee in de wachtrij gaan staan voor onze tickets.

Tomorrowland 2014 ticketverkoop: hallo JSON api-calls

De afgelopen dagen heb ik met mijn spitsbroeders Kristof en Michael het nodige debugwerk gedaan van de TML ticketpagina voor Tomorrowland 2014. Tijdens de Belgische ticketverkoop bleek dat onze bevindingen perfect klopte en dat we hierdoor direct onze tickets hebben kunnen aankopen.

Wat tips voor de volgende internationale ticketverkoop volgend weekend (zaterdag 15 februari 17u. STIPT). We hebben even getwijfeld om deze info online te plaatsen of gewoon tegen betaling volgend weekend tickets voor anderen te gaan kopen. We zijn van het sharing is caring-principe. Als je tickets kan kopen volgende zaterdag, dan mag je het hier altijd terug laten weten.

Zo heeft iedereen terug gelijke kansen, daar er vermoedelijk nog vele anderen dezelfde techniek gebruiken (voor het verkopen van tickets op de zwarte markt?).

Disclaimer: Zaterdag en vandaag heb ik contact gehad met de mensen van Paylogic (white hat versus black hat verhaal). We geven geen garantie, dat het volgend weekend nog zal werken. Maar natuurlijk is de vraag of het slim zou zijn van hen om veel aan hun core ticketingsysteem te gaan prutsen met de kans op een totale crash volgend weekend? 😉

1. Zorg voor stabiele internetconnectie

Het is noodzakelijk om voor een zo stabiel mogelijke internetconnectie te zorgen:

  • Via speedtest.net zag ik al snel dat laptop met ethernetkabel rechtstreeks in telenetmodem de beste verbinding had (ping van 8ms). De Chromebook via wifi was iets trager (ping van 16ms).
  • 2 browsers gaven de beste resultaten (zoals de afgelopen jaren al): Firefox en Chrome. Vergeet Internet Explorer.
  • Zet alle andere brol af op die computers: geen facebook, outlook, dropbox, anti-virus, browsertoolbars,….
  • Smartphones met whatsapp groepschat via 3G/4G (ipv wifi) gebruikten we voor onze communicatie, zodat de eigen internetverbinding niet werd verstoord.

Kristof met zijn laptoppark met alle http headers debugschermpjes open (4 keer binnengeraakt)
kristof tml sale

Mijn eigen setup met laptop en chromebook (2 keer binnengeraakt)
herman tml sale

2. Ticketwebsite

De afgelopen dagen was de Tomorrowlandorganisatie iedereen erop aan het wijzen, dat je vooral de lange gepersonaliseerde link diende te gebruiken ipv. de verkorte tickets.tomorrowland.com link.

Mijn persoonlijke registratielink:
http://tickets.tomorrowland.com/?AnalyticsID=UA-37589046-1&#pld=

Met die lange persoonlijke link, kunnen ze mooi de eigen Google Analytics code (UA-37589046-1) meegeven en je zo tracken in de externe webshop van Paylogic. Voor de rest heeft deze lange link enkel als voordeel, dat al je persoonlijke data reeds worden ingevuld in de Paylogic webshop (zie api-documentatie Paylogic).

Je kan dus perfect de kortere tickets.tomorrowland.com-link gebruiken om in te loggen (zonder extra api-call) en zelfs op ip-adres werkte het nog iets sneller. Ikzelf heb de preregistratielinks gebruikt, de anderen de verkorte links. Beide werken dus voor het kopen van tickets.

Waarschuwing hierbij, ID&T en Paylogic benadrukken de juiste link te gebruiken volgend weekend!

toevoeging: Er staat niets in de algemene voorwaarden van Tomorrowland, dat je de pre-registratielink MOET gebruiken. Nice one Michael. 😉

3. API-calls monitoren

Met enkele browserextensies kan je eenvoudig de http headers die door een website worden verstuurd bekijken (een website gaat continu aanvragen naar de webserver versturen en antwoorden terugkrijgen). Tijd dus om daar eens even werk van te maken om te kijken welke calls er worden verstuurd door die ticketpagina.

What are HTTP Headers? HTTP stands for “Hypertext Transfer Protocol”. The entire World Wide Web uses this protocol. It was established in the early 1990’s. Almost everything you see in your browser is transmitted to your computer over HTTP. For example, when you opened this article page, your browser probably have sent over 40 HTTP requests and received HTTP responses for each. HTTP headers are the core part of these HTTP requests and responses, and they carry information about the client browser, the requested page, the server and more.

Heel de vrijdagavond hebben we met 3 de verschillende API-calls vanop de ticketpagina naar Paylogic zitten monitoren en bleek dat de ticket-pagina mooi om de 2 minuten een refresh deed met een vertraging van 6 seconden voor het terugsturen van een antwoord (die vertraging kan nadien oplopen door een niet-stabiele verbinding bij elke nieuwe refresh na 2minuten, zie punt 1). Hulde trouwens aan hoster Stone-is en ticketverkoper Paylogic, want zelfs tijdens de ticketverkoop bleef dit volledig stabiel, zonder enige extra vertraging! De kunst was dus om de ticketpagina in je browser op exact 10:57:54 te refreshen, waarna de ticketpagina zich exact om 11u. opnieuw ging refreshen met een api-call naar Paylogic om in de wachtrij te komen. Het laatste half uur waren we dus om de 2 minuten aan het kijken naar de timestamp van het Paylogic antwoord om onze browsers perfect in de wachtrij klaar te zetten (elke even 2minuten hadden we hiertoe een kans tot extremis 10:57:54). Doordat onze browservensters hierdoor om exact 11u. een automatische refresh gingen doen, zaten we bij het eerste van de 120 mogelijke groepen in de wachtrij. 😉 Een voorbeeldje van een onfortuinlijke/onwetende collega:

  • 1. Ticketpagina opengedaan om 10:57:00
  • 2. Ticketpagina ontvangt van Paylogic om 10:57:06 het antwoord dat de wachtrij niet open staat
  • 3. Ticketpagina refreshed zichzelf om 10:59:06
  • 4. Ticketpagina ontvangt van Paylogic om 10:59:12 het antwoord dat de wachtrij niet open staat
  • 5. Ticketpagina refreshed zichzelf om 11:01:12
  • 6. Ticketpagina ontvangt van Paylogic om 11:01:18 het antwoord dat de wachtrij openstaat en op welke plaats de collega staat

 

Hier kan je een betere versie vinden van het voorbeeld. Met dank aan nog iemand op het 9lives forum, die ook hetzelfde had ontdekt, maar het nog beter in detail heeft kunnen doorgronden. Het mag duidelijk zijn, dat we niet de enigen waren, die dit hebben gebruikt… Hopeloos te laat dus in de wachtrij en tegen dat het aan hem was, waren alle tickets weg. Het monitoren van de http headers ziet er zo uit in de verschillende browsers en ziet er spectaculairder uit, dan het is: Firefox met browserextensie httpfox (zie Set-Cookie tijdstempel van het Json antwoord) tml Belgische ticketverkoop firefox Chrome met browserextensie Live HTTP headers (zie Set-Cookie tijdstempel van het Json antwoord) tml Belgische ticketverkoop chrome (Enkele weken geleden heb ik een technische SEO training in NL gevolgd samen met Kristof en daar ging het o.a. over HTTP headers. Die training heeft zich al terug verdiend. 😉 )

4. Wanneer exact refreshen?

Natuurlijk is het de kunst op het juiste moment te gaan refreshen met de kennis, die we hadden opgedaan in stap 3. Gelukkig merkten we dat de servers perfect gelijk met de atoomklok lopen. Via deze klok-website kan je deze mooi volgen. Ik had zelf het programma Timeleft geïnstalleerd, waardoor ik de atoomklok op mijn scherm had staan. atoomklok Mooi in het oog houden en daarna de browsers op het juiste moment refreshen. Je kwam dan in de gekende wachtrij en na minder dan 5 minuten zat ik met mijn firefox browser in de ticketshop. wachtrij

5. Betalingen

Eens je binnen was, kon je maximaal 6 tickets aankopen (in mijn geval dus 4 zaterdag en 2 zondag tickets of 4 weekendtickets). Je kon echter ook met al je andere browserschermen tickets aankopen, eens je binnen zat. Op die manier kan je dus verschillende keren het maximale aantal van 4 weekendtickets aankopen. Het enige probleem dat ik heb ondervonden is dat je maar 1 Paypal-transactie kan doen met een paypal-account. Dus je kan maar éénmaal in de ticketshop met Paypal betalen, maar geen 2de maal met diezelfde account. https://twitter.com/DailymichaelBE/status/432130492712771584 Het betalen met Paypal, deden we natuurlijk omdat we American Express kredietkaarten van Brussels Airlines aan onze Paypal-accounts hebben hangen. Zo verdienden we de nodige airmiles aan onze aankoop (1 airmiles per 1€ uitgegeven). 🙂

6. Wachtrij monitoren?

Zat je in de wachtrij en wil je weten welke plaats je hebt, dan is hier ook een nifty deverlop-trick voor. Partybuddy van vroeger Vincent heeft een mooie screenshot-tutorial gemaakt hiervan. tutorial

6. 2de hands haaien

1 van de redenen, dat we deze info online zetten is, dat vele malafide ticketkopers dit systeem waarschijnlijk ook al wel ontdekt hebben. De 2de hands websites staan al vol met tickets aan woekerprijzen en dit vind ik persoonlijk echt wel een jammere zaak. In de ticketflow van Tomorrowland is er echter een groot gat gemaakt, waarvan de tickethaaien nu gebruikmaken. Pas vanaf 17/2 en tot 1/3 heb je de kans om je tickets op naam te gaan personaliseren. Tot 1 maart hebben de tickets dus nog geen naam. Dit had toch anders gekunnen, niet?

De resultaten

Door het goedzetten van de json-cookie timings hebben we met ons 3 (en de selecte groep partyvrienden die we ’s morgens ook de juiste instructies hadden meegegeven) met verschillende browsers kunnen binnengeraken in de ticketshop.

Bij Kristof was er een Macbook, waarop hij nog rekende op 1 seconde vertraging en die dus reeds op 10:59:59 de pagina reeds heeft heringeladen en die is pas in de ticketshop terechtgekomen, toen alle tickets al weg waren. Het was dus een kwestie van timing en tot op de seconde juist zitten.

Het mag duidelijk zijn, dat een basiskennis van webdevelopment en programmeren een waardevolle basiskennis zal worden in de volgende jaren. Je kan meer op je laptop, dan je Facebook feed refreshen of gamen. Zie ook de Pannenkoeken-column afgelopen weekend in De Tijd.

Veel succes volgend weekend in de internationale Ticketverkoop. Wij hadden deze info ook gewoon kunnen bijhouden tot volgend jaar, maar verkiezen de sharingoptie. Dus sharing is caring en donaties bij succesvol gebruik van onze methode zijn welkom. 😉

Disclaimer: Er zijn de afgelopen dagen contacten geweest tussen mezelf en Paylogic. Het kan zijn, dat sommige zaken aangepast worden in de bestelflow. Via onze social media kanalen (Twitter – Facebook) geven we zaterdag de nodige tips mee voor de ticketverkoop. Op woensdagavond is er mijn 1ste blogger workshop in Gent en daar laat ik het ook even live zien met de nodige analytics van deze blogpost erbij als toetje. Ook in mijn workshop op bloggingbusiness.be laat ik deze case zien.

Update 17/07/2014
Ik had de kans om mee te vliegen met 1 van de Tomorrowland partyflights voor het brengen van de Oslo parytpeople naar Tomorrowland.

Update 08/07/2014
Het je tickets kunnen kopen, maar zijn de Tomorrowland bracelets nog niet aangekomen? Check dan zeker deze blogpost over de TML bracelets voor enkele tips hierover.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

190 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Leuke blog en tut,
Die 6 seconden is dan een minimum ? of is dit exact ?

Grts

beaverke
Reply to  kevinmichiels
10 jaren geleden

Exact. 1 seconde te vroeg (wat met mijn mac gebeurde) en je komt 2 minuten te laat in de wachtrij. 1 seconde te laat en je komt dus niet helemaal vooraan in de wachtrij. 1 van mijn computers was een halve seconde te laat en kwam daardoor om 11u24 in de wachtrij. Nog wel ok, maar kon sneller ;o)

Bart Vyvey
10 jaren geleden

Thanks! Ik weet wat doen van de week…

Jef
Reply to  Bart Vyvey
10 jaren geleden

Gaat dit ook vr worldwide verkoop ?

Anne
10 jaren geleden

Waarom is refreshen om 10:59:54 geen oplossing?

beaverke
Reply to  Anne
10 jaren geleden

Wij hebben met 2 toestellen de JSON call automatisch laten lopen en met 1 toestel manueel gerefreshed op 10:59:54. Als er een piek komt exact op 10:59:5x dan heb je het risico dat er vertraging op je pagina komt, waardoor je alsnog te laat bent. Als het automatisch loopt, is de eerste fase van het inladen al achter de rug (6 seconden + server response) en heb je meer kans om 11:00:00 te raken 😉

Anne
10 jaren geleden

Ik heb tickets kunnen kopen door exact om 11u te refreshen, maar wil dit zeggen dat ik eigenlijk pas om 11:00:06 in de wachtrij terecht kwam?

beaverke
Reply to  Anne
10 jaren geleden

Er is altijd een factor geluk in het spel, het kan bvb zijn dat je klok niet helemaal exact juist stond ofzo en je zo alsnog in de queue beland bent. Maar don’t worry, je hebt je tickets… 😉

van den steen wouter
10 jaren geleden

ja Herman,
voor je update van 2014 kun je nu al zeker zijn dat dit een toppertje wordt in aantal pageviews en comments.

wouter van den steen
Reply to  Herman
10 jaren geleden

6u30 hoofdpunt van het nieuws op radio
7u30 interview op stubru
deredactie.be : tweet en artikel
als je spreekt van even mainstream gaan
proficiat