De StartupBus! Wie mij wat volgt op social media zal het ondertussen al wel door hebben dat ik mee op die bus zat (sorry voor het gespam).

Mijn terugblik op de eerste echte Belgische bus in deze startupcompetitie en bijhorende avontuur. Ik hoop dat mijn verhalen velen andere mogen overtuigen om zich voor volgende jaar te gaan inschrijven.

StartupBus meer dan gewoon een schoolreisje

Op zaterdagochtend stapten we met 13 buspreneurs, enkele coaches en crew de bus op en waren we vertrokken. Vanaf de eerste 10-15minuten kon ik alvast de meeste personen inschatten en mijn team wat vormen in mijn hoofd. Een strategisch spelletje van zelf je eigen idee pitchen, kijken welke teams er worden gevormd en zelf bij een team aansluiten om een bepaalde idee te gaan uitwerken.

startupbus belgium

Voor mij waren deze 1ste paar uren de meest leerrijke en een aanrader voor iedereen. Jezelf vrijgeven, maar ondertussen ook kijken met wie het zal klikken en in welk idee je het meeste potentieel ziet. Dit alles op weg tussen Brussel en Amsterdam.

Dat ik daarna iemand duidelijk gemaakt heb, dat ik vooral niet met die persoon in een team wilde, was voornamelijk vanuit strategisch oogpunt. Zo kunnen we na dit avontuur nog goed samenwerken als vrienden (sterke karakters en mezelf kennen in een spelletje, niet voor niets hebben ze me ooit de totem loyale arend toegemeten 😉 ).

Belangrijkste tip in die eerste dag is onderstaande quote (die we tijdens de semi-finals van StartupBus oprichter Elias Bizannes meekregen). Weer een nieuwe quote voor in mijn homeoffice.

Every customer has a problem, every problem has a solution, but not every solution has a problem and not every problem has a customer.

De dagen en nachten erna werden een opeenvolging van het behalen van milestones (zoals het opmaken van een TAM = Total Addressable Market prognose), het vinden van een stabiele wifi-connectie, minibezoeken aan Amsterdam, Hamburg, Brussel en Hasselt. En vooral véééél pitchen. Met dank aan Steven Beeckman en Hans van Gent waren er elke 2u pitchbattles op de Belgische bus met vragenrondes en feedbackrondes.

De pitch drill die we gekregen hadden werd duidelijk tijdens een pitch battle met de UK bus in Brussel en Hasselt, waarbij het Belgische niveau van pitchen toch echt hoger lag.

#QOTD vanop #piratesummit vorige week. #alwaysbepitching

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Enkele journalisten waagden zich eraan om even mee te rijden met onze bus en zowel Hannes en Vincent als Pieter Haeck waren echt wel fan van het concept na hun kennismaking ermee. Volgende editie een journalisten team?

Het verslag van Hannes van onze 1ste dag was te zien in #deafspraak en is met ondertiteling ook voor de andere StartupBussen online geplaatst.

Story Validator naar de finale en Allianz incubator prijs

Tijdens de eerste uren van de bus had ik al snel mijn idee gedumpt om een finalewaardige idee mee te gaan uitwerken. Story Validator was born!

Als beste visuele manier om onze idee bevattelijk weer te geven, vond ik volgende foto die het analoge researchwerk toont, dat wij op een digitale timeline gaan plaatsen.
bron storyvalidator

Een mooie landingspage, mailchimp mailinglijst, wat social media en een demo van een mogelijke interface waren hetgeen waar we onze tijd hebben ingestoken (pick your battles is zo belangrijke in elke hackathon).

Met dank aan de idee bedenker en main pitcher Jan Oris bouwden we een sterke pitch op met een mooie slidedeck, die zeker opviel tov. de soms wel heel amateuristische slidedecks van andere teams.

Tijdens de halve finales in Keulen met de 18 verschillende Europese teams (een pitch was steeds standaard 3 minuten + 2 minuten vragenronde van de jury) konden we de nodige overtuiging brengen om als enige Belgische team naar de finale door te stoten (samen met een Duits, Engels en 2 teams uit Estland).

Als bijkomende bonus werden we ook genomineerd voor de Allianz Hackrisk incubator prijs. We hebben dan ook een aanbod gekregen om 3-6 maanden in München in hun incubator te gaan instappen, waarbij we volledig betaald ons idee verder kunnen afwerken. Een nieuwe wereld met voorstellen over equity, seed funding en dergelijke is weer opengegaan.

De 5 winnende teams in de halve finale met de jury. finalisten startupbus europe

In de finale is Warm Hands als overwinnaar uit de bus gekomen (zie press release). Hun idee rond vluchtelingen kwam op het juiste moment en hun toezegging aan de Allianz incubator is reeds in orde (beide bedenkers wonen in Izmir in Turkije en voor hen is het natuurlijk een golden ticket). Op dat moment zag je trouwens wat de StartupBus community kan betekenen.

De 2 bedenkers hadden namelijk niets anders dan een crappy powerpoint. Een 25tal vrijwilligers hebben die dag toen snel een website warm-hands.org, nodige contacten met organisaties en betere powerpoint voor hen gemaakt. Niet teveel zeveren over een jurybeslissing, gewoon doorknallen en de rangen sluiten!

Dat er ook vooral veel plezier is gemaakt

Voor mij was de hele StartupBus vooral een leerrijke wedstrijd, waarbij ik nooit de intentie had een levensvatbare startup te gaan oprichten. Nu enkele dagen na onze terugkomst, ben ik echter wel al met enkele contacten vanop de bussen bezig met wat zaken.

Het is dus eerder een mindswitch die nu is omgezet en vooral zeer leuke contacten kunnen leggen met andere personen met eenzelfde “Fuck it, Ship it!” mentaliteit.
ship_it

Ook veel respect voor de vele vrouwen die meededen. Het blijft steeds een uitdaging bij hackathons (zoals we zelf ook ervaren bij de Intracto hackathon). En toch zie je dat er bij de 5 winnende finalisten 2 vrouwen de pitches deden op het podium.

De Belgische bus was de meest luxueuze bus van de wedstrijd met onze meetingspace achteraan. Mijn teamcollega Tes Mat maakt het allemaal nog grappiger door ipv. een laptop met een extern scherm en Mac Mini te komen aandraven. Home office stijl! 😉
mac mini

Ook het van gedachten wisselen met de andere Europese bussen was super en gelukkig had ik mijn geheim wapen bij om vriendjes te worden met de Esten. 😉

Mooie weergave ook vanuit de bus door onze fotografe Lilian.

StartupBus 2016?

De afgelopen dagen hoor ik van velen, dat ze volgend jaar toch wel willen meegaan. Daarom nog eerst even een grote dank u voor de hoofdsponsors, die deze editie mogelijk hebben gemaakt: C4J (er zaten maar liefst 3 Cronos mensen op de bus!) en Co.station in Brussel.

Ook dank aan juryleden en bijvoorbeeld Minister De Croo, die 2 maal mee onze bus opstapte en zorgde voor de nodige goede feedback. Als we dan toch bezig zijn: waanzinnig veel respect voor al het werk van Steven Beeckman en Ann Glorieus voor de hele organisatie!

Mijn lijstje met karaktereigenschappen, die een deelnemer best kan hebben:

  • Profiel van frontender, app-developer, designer, social media king of creatief out-of-the-box denker
  • Snel iets kunnen beslissen. Urenlang over de copy van een landingspagina nadenken zit er echt niet in. Fuck it, Ship it!
  • Je eigen grenzen goed kennen. Ik wist na 5 nachten met amper slaap hoe zot ik kon gaan om ’s morgens toch nog fris te zijn. Met dank aan mijn studentenjaren… -)
  • Durven de switch om te draaien. Kruip uit je schelp, probeer zoveel mogelijk te leren en alles is vooral mogelijk.
  • Een laptop meebrengen is toch net iets handiger dan extern scherm. 😉

Het feit dat je op een bus dicht op elkaar moet leven geeft juist meer samenhorigheidsgevoel en ook dat alles teams elkaar continu helpen. Zo gaf ik de nodige online marketing tips aan anderen en hielpen zij ons weer met wat design feedback.

Lees ook zeker onderstaande blogpost van 1 van de Britse deelnemers, die 2de werden met PowerCouple.

Dat die Britten met hun dubbeldekker trouwens het grootste avontuur van alle bussen hebben mogen beleven. Blijkbaar zijn onze bruggen, tramdraden en tankstations op het vastenland niet voorzien op die klassiekers.
11230909_10203580537674652_6283343767876313738_n

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments