Update 13 januari 2016
Een update vanuit Estland brengt nu wat cijfers en ook een prijsverhoging.

Momenteel zijn er 8000 e-residenten in Estland. Dit grote aantal krijgen ze niet meer goed verwerkt en vanaf 1 februari 2016 verhoogt dan ook de prijs van het aanvragen van 50€ naar 100€.

estonia e-id


Originele blogpost 13 augustus

Naast BYOD (Bring Your Own Device) is ook BYO-ID (Bring Your Own Identity) een IT trend, die zeker sterk in opkomst is. Dit gaat van het gebruiken van je Twitter/Facebook-account om aan te loggen op een Saas webplatform tot onze gekende Taxonweb verhaal, waar we met ons e-ID kunnen op aanloggen.

Het concept van een fysieke handtekening is volledig achterhaald in deze online samenleving, waarbij je ook op andere manieren je identiteit online wilt kunnen bewijzen.

Het Baltische staatje Estland is al jaren een sterke voorganger in het vormen van een online platform voor zijn burgers en het uitbouwen van e-government. Zo hebben ze er al enkele jaren internet stemmen bij verkiezingen (terwijl wij hier terug naar papier gaan) en kan je op sommige krantensites ook enkel nog reacties achterlaten met een e-id geverifieerde account.

Een mooie longread over het Estse digitaal programma door Gemalto.
gemalto

Estonia E-residency nu open voor iedereen

Eind 2014 stelde Estland inderdaad zijn e-ID programma open voor buitenlanders onder het concept van de Estonia E-residency. Waarom zou je nu E-resident van een Baltische ex-Sovjet staat willen worden? Estland geeft momenteel reeds volgende praktische mogelijkheden van hun E-ID mee:

  • Een locatie onafhankelijke startup huisvesten in Estland.
  • Veilige online banking doen met een Estse bankrekening.
  • Online je hele bedrijf management via de online tools, die voorhanden zijn op hun portal.
  • Digitaal handtekenen van documenten online met je Estse E-ID.
  • Via een beveiligd emailplatform communiceren.

Services___Benefits_-_e-Estonia

Momenteel heb ik nog geen plannen om mijn blog te gaan huisvesten in Estland, maar you never know wat er op Startupbus Europe allemaal gaat gebeuren… 😉

De initiële target van 2000 aanvragen in 2015 werd tegen juli reeds dubbel gehaald.

The Economic Affairs Ministry recently announced that applications were booming. While the goal was originally set at 2,000 applications by the end of 2015, Estonia had received almost double that number of applications from 73 countries by the end of July.

The ministry expects a 60-million-euro cash injection into Estonia’s economy by the time it has 30,000 e-residents and hopes to have as many as 60,000 e-residents by the end of 2017. The ultimate goal is set at 10 million e-residents by 2025 – nearly 10 times the number of its current number of citizens, and a potentially massive push for the economy.

The list of countries by e-residency applications as of end of June:
Finland: 916
Russia: 442
Ukraine: 227
US: 221
Germany: 159
Latvia: 144
UK: 142
Holland: 119
Italy: 109
India: 87

Estonia e-id 2

Het aanvraagproces van een Estonia E-residentie

Het aanvragen van een E-residency gaat in enkele stappen:

1. Online aanvraag indienen
Via apply.e-estonia.com kan je eenvoudig je E-residency aanvragen. Hierbij dien je ook een kopie van een eigen identiteitsbewijs mee opladen voor latere fysieke check.

Application_for_e-Residency

2. Online betaling van 50EUR als administratieve kost

3 The waiting game
Ik heb mijn aanvraag op 17/05 online ingevuld. Op 23/07 kreeg ik dan het verlossende bericht dat alles goedgekeurd was en dat mijn E-ID onderweg was naar de ambassade in Brussel.

4. Afhalen van E-ID op de ambassade
Bij het afhalen van de E-ID op de ambassade van Estland in de Europese wijk in Brussel werd mijn fysieke identiteit geverifieerd met de uitgegeven Estonia E-ID. Een bezoekje van amper 10 minuten in de ambassade. waardoor ik vanaf nu E-resident van dit kleine Baltische staatje ben.

Mijn Ests online staatsburgerschap in orde gebracht. Morgen blogpost over Estonia E-residency. #future? #eid #planB

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

5. Ontvangst E-ID Je ontvangt een mooi doosje met pincodes, USB kaartlezer, e-ID en een te volgen stappenplan. Estonia e-id

Estonia E-ID versus Belgische E-ID

Ons Belgische E-ID platform (met bijvoorbeeld TaxonWeb) is een eerste stap naar e-government. Zeker als je een windows computer hebt met internet explorer. Ben je echter een hippe vogel met een Mac computer, dan wachten je gevloek en frustratie. belgian e-id ux mac

Ik moet jullie gelukkig “geruststellen” de Estonia E-ID is even grote bagger op Mac OS-X. Met de client app kan ik perfect zien wat er op de E-ID staat van gegevens, maar aanloggen op hun portal lukt me niet. Feest! 🙁

estonia ID-card_utility e-id

Tracken van wie jou data opvraagt? Iets wat weinig belgen weten is dat je trouwens kan opvragen welke overheidsdiensten jou E-ID gegevens hebben opgevraagd en nagekeken.

Binnen de portal van het Estse E-ID programma is dit ook mogelijk. Alle Estse E-ID gegevens zijn verbonden aan het data exchange layer programma X-Road, waarvan Estland de grote voortrekker is. Elke actie op jou gegevens is in de E-ID portal na te kijken.

Ethiek, privacy en de toekomst?

Enkele belangrijke begrippen in dit verhaal:

Privacy? Dat Estland nu veel persoonlijke gegevens van mij heeft is niet anders dan al die Esta zaken, die je moet invullen om de VS binnen te geraken.

Ethiek? Yep op deze manier ga je binnenkort nog meer met je ondernemingsbelastingen kunnen gaan shoppen. Waarom met mijn bijberoep 50% personenbelasting en 22% sociale bijdragen betalen als Estland maar 20% company tax aanrekent? Wegens de ethiek natuurlijk, dat ik in België woon, over autostrades rijd, kinderbijslag krijg,…

Toekomst? Onze armzielige poging tot een taxshift zorgt ervoor dat concurrentie van dergelijke initiatieven van startup-achtige landen zal blijven groeien.

Waarom heb je dit nu aangevraagd?

Omdat het kan en vooral omdat onze wereld verder een dorp aan het dorp aan het worden is, waar grenzen verder zullen gaan vervagen. Op De Startupbus Europe was het mijn beste conversationstarter ooit met de delegatie uit Estland. 😉

Dat ik trouwens niet de enige Belg ben, die ondertussen een Estonia E-residency heeft aangevraagd.

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joachmi
8 jaren geleden

Gisteren reportage in terzake hierover:

http://deredactie.be/permalink/2.40605?video=1.2417294

Christophe
8 jaren geleden

Zeer leuk verhaal. Vandaag aanvraag ingediend om e-resident te worden. Ben benieuwd. Voorlopig nog 50€ administratieve afhandeling 🙂

Christophe
8 jaren geleden

Tip: sinds kort mogelijkheid om via Chromebook in te loggen op (sommige) e-ID applicaties.
http://www.zdnet.be/nieuws/176181/belgische-eid-compatibel-met-chromebooks/

Herman Dailybits
Reply to  Christophe
8 jaren geleden

Dat moet ik eens testen met de chromebook van Karlien!