Makerwat? Maker Faire Gent is een jaarlijks terugkerend beursconcept van comedian/maker/YouTuber Henk Rijckaert. Een weekend maker plezier op de site van de Chinastraat in Gent waar je kan ontdekken, kijken en zelf kan doen.

Vorig jaar ben ik er voor het eerst geweest met de toen 8jarige zoon, waarbij hij leerde solderen (o.a. op de stand van Fri3d Camp, het zomer makerkamp waar we afgelopen zomer met het gezin zijn naartoe gegaan), op een wasmachine kon “racen” en zich kon vergapen aan robots.

Het was dan ook niet echt een groot probleem om hem terug warm te maken om ook op de 2023 editie eens te gaan kijken met 2 en alles te gaan ontdekken. Zeker daar ikzelf een vaste kijker ben geworden van Henk zijn koterij YouTube video’s.

PS: je kan voor vandaag zondag nog late-to-the-party tickets kopen.

 

De locatie als eerste element

De locatie van de Chinastraat in Gent is een belangrijk element met een gezellige chaos van de verschillende hallen, de grote cafézone buiten en de kinder speelzone. Met dank aan de weergoden voor het eerste droge weekend in maanden?

 

Maker Wat?

Maker Faire draait rond de makers en dat kan je heel ruim interpreteren. Dit gaat van electronica en AI dingens over ijzersmeden en borduren. 1 grote mix van traditioneel en nieuw vakmanschap.

Zo is het bouwen en resultaat bij een maker soms gewoon veel belangrijker, dan hoe het er nu uitziet en dat wordt dan weer een eigen schoonheid. Zie bijvoorbeeld deze installatie van Henk zelf, die kijkers van zijn YouTube zeker kennen (daar hij er een 4tal video’s over heeft gemaakt, hoe hij dit heeft kunnen bouwen).

Maar kijken is leuk, doen is leuker en dat is nu net wat de Maker Faire ook toelaat. De maker webshop Whadda heeft elk jaar een grote workshoptafel waar kinderen een setje in elkaar kunnen zetten (en wij weer enkele soldeersetjes hebben gekocht voor de komende weken eens in elkaar te zetten).

Of zo kan je zoals altijd langsgaan bij Masynmachien om een remote controlled hovercraft in elkaar te zetten (wij bouwde deze op Fri3d Camp). Na wat lijm en knipwerk heb je nadien een eigen hovercraft, die je met een smartphone (over een lokaal wifi netwerk) kan gaan bedienen.

 

 

Een andere vaste klant (en jaarlijkse hit bij kinderen) is het wetenschapsmuseum Technopolis. Zij hebben dit jaar een stand vol lasercutters, waarbij kinderen een eigen GSM-houder kunnen ontwerpen en laten uitsnijden. Het is dat de gemiddelde leeftijd dat kinderen een smartphone krijgen ondertussen 9 jaar is geworden (zie mijn schoolpresentaties), dat ze ook gsmhouders nodig hebben.

Enja als bedrijf meewerken aan zo een festival verdient applaus. Want verschillende bedrijven tonen hoe maker skills en professionele skills dicht bij elkaar komen liggen. Bouwbedrijf DCA had enkele leuke doe-opdrachten op hun stand.

En de mensen van Siemens laten dan weer zien, dat je niet altijd gewoon een Arduino dient te gebruiken om een tafelvoetbal-mannetje te kunnen bewegen, maar dat het evengoed kan met enkele duizenden Euro’s aan industriële PLC’s. 😅

In het andere spectrum heb je bijvoorbeeld het badeendspel. Een ineenknutseling van computer fans, 4 fietsen met een vermogenmeter en een badeend, die door een parcours dient gedreven te worden door slim samenwerken op de fiets. Of de heerlijke kamelenrace van de Hasselste hackerspace Brixel.

Dat er kan gegamed worden is trouwens een understatement.

Tussen de vele hallen kan je ook kennis gaan opdoen in verschillende keynotes. Zo is er bijvoorbeeld ook het doek gevallen over de Nerdland makertalk podcast van Maarten Weyns en Kurt Beheydt met de opname van hun laatste aflevering, waarbij ze makers interviewen. 🥲

 

Tesla Coil Demo

Iets wat niet mag ontbreken op wetenschap-events in ons land is de Tesla Coil Demo van Bruce Helsen en Wim Livens. Een prachtig voorbeeld van een makerproject met IKEA onderdelen, de nodige versies en op het einde een super leuk resultaat.

OK hun technische (versimpelde) uitleg over hoe dat werkt, heeft misschien de helft van de zaal wel wat doen uitzoomen, maar het enthousiasme van Bruce en Wim zijn heerlijk om te horen. 😅

En kijk de Tesla Coil demo’s nadien waren super om te zien, hoe ze vonken konden doen overspringen.

Helemaal magisch wordt het dan nog als ze een hoop kinderen naar voor vragen en die een TL-lamp in hun handen geven. Echt een aanrader, als je deze demo ooit ergens op een programma ziet staan van een festival of event. 

Peter De Smet over Lego Masterbuilders

Ik was met de zoon van 9 jaar op de Maker Faire, dus dan is het altijd de balans zoeken naar het volgen van een keynote. Gelukkig was er 1 keynote is voor ons beide super leuk was om volgen: de Lego Masterbuilders presentatie door Lego-watcher Peter De Smet.

Een inspirerende presentatie, die hier in huis deze ochtend de Lego-bakken weer uit de kast heeft doen halen.

 

 

STEM, makers en de toekomst?

We leven in een mooie tijd, waar de afgelopen jaren wetenschap, techniek, makerskills,… echt naar boven zijn gekomen. Je hebt festivals zoals Marker Faire en Nerdland Festival of Frie3d Camp (de volgende editie is in 2024 trouwens!). Je hebt de Nerdland podcast als 1 van de populairste podcasts van Vlaanderen. En natuurlijk hebben we nu overal die STEM richtingen in het onderwijs, die  echt goed bezig zijn.

Het effect zag je ook op Marker Faire. Neen wetenschap en technologie is echt niet alleen meer voor jongens (wat ikzelf nog ervaarde in een uitsluitend mannelijke lichting ind. ing. bij het afstuderen in 2005). 👏

 

 

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments