Bijna een jaar staat er nu een Bambulab 3D printer  bij ons en wordt deze geregeld gebruikt voor de meest oplopende printopdrachten.

Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van het populaire PLA (organisch plastic wat snel print, maar minder duurzaam is tegen de weerelementen) of PETG filament (wat beter tegen de weerelementen kan en ook bij gebruik met voedingsstoffen beter is).

Enkele weken geleden hebben we misschien wel de meest nuttige 3D print gedaan met de print van een passende vingerbrace/vingerspalk voor een gebroken vinger in het huishouden.

De voorhistorische spalk van het ziekenhuis was echt niet comfortabel om dag en nacht te kunnen dragen. Maar gelukkig heeft Prusa (de Tsjechische producent van open-source 3D printers) op zijn printables.com platform een open-source model voor een vingerbrace/vingerspalk gedeeld.

  1. Model downloaden
  2. In de gratis sfotware Bambustudio de dimensies wat aangepast naar de vinger waarvoor deze bestemd was (30sec werk).
  3. Geprint met PLA (belangrijk) wat niet meer dan 3gram PLA en 12minuten printtijd heeft gekost. 3gram PLA komt overeen met een materiaalkost van 0,06EUR.
  4. De horizontale PLA print in een kom kokend water gelegd, zodat deze buigzaam wordt (1 van de eigenschappen van PLA) en daarna passend rond de vinger gemaakt, waarna deze direct afkoelde in de perfecte pasvorm.

In totaal niet meer dan 20-30minuten werk voor een vederlichte en perfect passende brace. Dit is dus de toekomst van 3D printen. 🤗

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments