Ik beken, ik luister best nog wel wat radio (zie ook mijn blogpost over de medewerking aan het CIM onderzoek naar radiocijfers). Benieuwd naar de resultaten van die wave, die binnenkort weer worden gepubliceerd.

We kennen allemaal wel FM radio, waarbij je bijvoorbeeld in het Antwerpse op 100.9 FM naar StuBru kan luisteren. Maar de afgelopen jaren ging het daarbij ook steeds over de ankomende switch van FM naar DAB+. Wat is nu de status hiervan?

DAB+ ?

Kort gezegd werken FM/AM radio’s met analoge golven, waarmee de radiosignalen worden verstuurd. Bij DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus) krijg je een digitaal signaal. Dat maakt dat je ook een helderder signaal krijgt, maar het ook wel alles of niets is. Denk aan die krakende FM-signalen in de auto als je door de Ardennen rijdt, waarbij je nog flarden van de Vlaamse radiostations kan horen.

Doordat DAB+ digitaal werkt, kan er ook meer informatie mee verzonden worden en krijg je dus op je autoradio nu de platenhoes en zoveel meer info te zien. Er zijn ook meer radiostations mogelijk op dezelfde brandbreedte (waar dit nu beperkt is met FM radio zendvergunningen om elkaar niet te storen). Een andere groot voordeel van DAB+ (voor in de wagen) is het eenvoudig switchen van zendstation. Vergelijk het met een wifi mesh netwerk in je huis, waar je smartphone van wifi-punt naar wifi-punt gaat switchen, zonder enige hapering (of bijvoorbeeld het GSM netwerk). 👌

Meer informatie over een DAB radio kan je nu bij vele fabrikanten vinden. Hierbij zal je momenteel nog veel gecombineerde FM EN DAB+ radio’s terugvinden.

Als je trouwens op zoek bent, van waaruit de DAB+ signalen worden verstuurd. Op Radiovisie.be heeft er iemand een kaartje kunnen samenstellen met alle DAB+ zendmasten.

Je ziet dat dit best veel zendmasten zijn, daar DAB+ op de 174–230 MHz bandbreedte werkt en dus op een hogere bandbreedte met minder ver bereik.

Wat is de status nu in Vlaanderen?

Al enkele jaren heeft Vlaanderen de uitdrukkelijke wens uitgesproken, dat de FM-band volledig zal verdwijnen en door DAB+ zal worden vervangen. Maar zover zijn we nog steeds niet (al had de vorige bevoegde minster Sven Gatz nog 2022 in zijn doelstellingen staan 🤷‍♂️). Begin 2023 werd een proefproject om lokale zenders proef te laten draaien op DAB+ nog eens voor 3 jaar verlengd door de VRM.

Enkele andere Europese landen hebben deze switch al wel gedaan (Noorwegen, Zwitserland, Denemarken,…). Heb je trouwens een wagen van na 21 december 2020, dan ga je trouwens reeds een DAB+ radio hebben, daar Europese regulering dit nu verplicht heeft voor nieuwe wagens op de Europese markt.

Vlaanderen heeft nu de deadline van 1 januari 2028 in de lucht gegooid om de FM-band te gaan stopzetten (op die moment gaan oude FM radio’s dus geen signaal meer ontvangen). Er is wel nog een mogelijke verlenging van die deadline meegegeven tot uiterlijk 2031.

Dusja hou hier zeker rekening mee als je binnenkort een Bluetooth speaker online gaat kopen met eventuele radiofunctie. Weet dat de meeste DAB+ radio’s trouwens ook een Bluetooth feature hebben.

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments