Met de EV personenwagens zijn we nu in een stabiele periode terechtgekomen, waar je er overal ziet, het laden overal goed zit en er een groot aanbod op de markt aanwezig is.

Op naar de volgende automative revolutie met 2023 als jaar van de EV vrachtwagens?  Ook Felix (must follow met altijd het laatste EV nieuws op Twitter) brengt de laatste tijd meer nieuwe rond bvb. laadplaatsen puur gericht op vrachtwagens.

 

Mercedes Benz EV trucks zet ook die revolutie in

Toen de uitnodiging van Mercedes-Benz dan ook in de blog mailbox viel om eens zelf te ervaren hoe het nu zit met elektrische vrachtwagens, diende ik dan ook geen 2 seconden na te denken.

 

Wat is de revolutie naar elektrische vrachtwagens en waarom?

 • Ook de transportsector dient richting EV/waterstof transport te gaan.
 • De evolutie wordt versneld door bvb. Nederlandse steden die enkel nog EV trucks gaan toelaten (en tegen 2040 enkel emissievrije trucks nog toegelaten op de wegen).
 • Op korte termijn zijn dit voornamelijk vrachtwagens die binnenlands gebruik hebben. Het lange weg transport zal over enkele jaren pas kunnen overschakelen en daar is ook Mercedes nu nog zeer realistisch in.

Waar ik zeker vragen bij had was de batterijtechnologie, plaatsing en ook laden van dergelijke EV trucks. Hieronder kan je de nieuwe eActros trekker zien in de 300 uitvoering. Deze 300 staat voor 3 batterijpacks van in totaal een goede 300 kWh. Je hebt daarnaast ook nog een 400 uitvoering met dus 4 batterypacks.

Ga er dus vanuit dat er een bruikbare capaciteit is van 300/400kWh. Snel omgezet komt dit ook uit op 300/400km aan real life rijbereik. Al hoorde ik een real life verbruik van 88kWh/100km (wat ze vorige week hadden gehaald bij de komst naar België met deze trucks).

(FYI: een gemiddelde EV personenwagen zit rond de 18kWh/100km, zoals mijn Enyaq.)

 

Belangrijk hierbij is ook dat door het grote gewicht de regeneratie van elektriciteit ook veel groter is bij deze EV trucks. Dus een heuvelachtig terrein of bepaalde usecases (zie lager) gaan het bereik zelfs positief beïnvloeden.

Laden kan enkel via DC fastcharging aan 160 kW (AC laden op een laadpaal van 11kWh thuis zit er dus niet in 😉) en dit via de gekende CCS plug (ik ben wel benieuwd naar de laadcurve trouwens!). In theorie zou je dus op gewone EV laadplaatsen voor personenwagens kunnen gaan laden. De laadpoort zit trouwens in het midden links (op de foto hieronder het zwarte gedeelte op de zijkant achter het voorwiel). Dus op een Tesla charger ga je toch wel heel veel laadplaatsen in beslag nemen (zie mijn blogpost van laden met mijn Enyaq op een Tesla SC). 🙈

Maar wat dan met die Fastned drive-through laadstations, want dat is wel ideaal dan? Deze zijn niet voorzien op trucks en maar voorzien tot max 7,5 ton. 😬🤦‍♂️

 

En jawel bij deze MB EV trucks zitten de batterijpacks achteraan met de elektromotor op de achteras. Hierdoor zit alles dit bij elkaar achteraan en is er aan de zijkanten ook de nodige extra impactbescherming om de batterijen zo goed mogelijk te gaan beschermen.

Dank komt er natuurlijk ook de typische EV-review vraag: “Hoe groot is de frunk?” 🤷‍♂️😅 De motor zit dan wel niet meer vooraan, maar vooraan zit er een grote airco om zowel de cabine als ook de batterijen op een constante temperatuur te gaan houden. Dus ook hier geen frunk, maar dus wel veel minder complexiteit, dan bij een gewone diesel vrachtwagen.

1 van de uitdagingen is natuurlijk het prijskaartje (2,5 tot 3 keer zo duur als een diesel vrachtwagen), maar naar TCO kom je op een ander verhaal (onderhoud, elektrisch ipv. diesel, Vlaio subsidies voor de aanschaf,…). Het zal dus rekenen worden bij vele fleets.

 

EV truck usecases?

De usecases voor deze 1ste golf van EV trucks zijn snel te vinden:

 1. Huisvuilophaling waar je dit nu stil kan doen, deze rijden geen 200km/dag en kunnen dus elke nacht opladen. Daarnaast produceren de verbrandingsovens ook allemaal nog eens zelf elektriciteit, waardoor het een win-win is voor de uitbaters. Denk aan huisvuilophaling om 5u ’s ochtends, met dus minder lawaai, geen uitstoot, een zachter rijgedrag, minder onderhoud,…
 2. Leveren met vrachtwagens in steden of bij supermarkten bijvoorbeeld: stiller, geen grote dagelijkse afstanden, eventueel laden tijdens de levering bij de klant,…

Hier zie je een huisvuilophaler op het eEconic chassis (met dus een lage instap). Deze heeft een batterij van 336kWh en haalt daarmee 150km rijbereik. Ideaal voor deze usecase en dit soort EV trucks gaan we snel in onze steden zien voorbijkomen.

 

Rijden met een Mercedes-Benz eActros?

Door de eventlocatie aan het oude vliegveld van Sint-Truiden had ik de kans om ook eens 15min zelf met een eActros te rijden. 🤗🚛 (Het is eens iets anders dan bvb met een pistenbully op een skipiste rondrijden.)

Mijn bevindingen:

 • Zo eenvoudig! Instappen en wegrijden maar. Ik heb natuurlijk geen inparkeer manoeuvres moeten doen, maar deze simulatie van een gewone rijbaan (met ook plankgas optrekken aan een groen licht) gingen zeer vlot en aangenaam.
 • De elektronische motor heeft 2 versnellingen. Een opstart lage versnelling tot 35km/u, waarna je deze voelt schakelen naar versnelling 2 om dan naar zijn max van 90km/u te gaan.
 • Er is ook de one-pedal drive mode, zoals in de meeste elektrische wagens. 👌
 • Naar geluid is er een daling van 10db tov. een dieselvrachtwagen!
 • De userinterface komt grotendeels overeen met de Mercedes EV personenwagens.
 • De elektronische spiegels geven een goed zicht overal en hebben de nodige detectie om dode hoek ongevallen te gaan voorkomen. 👌

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
WouterD
1 jaar geleden

Interessant, maar dat van “Belangrijk hierbij is ook dat door het grote gewicht de regeneratie van elektriciteit ook veel groter is bij deze EV trucks. Dus een heuvelachtig terrein […] gaan het bereik zelfs positief beïnvloeden.” -> Geloof je dat nu zelf!? Ja, als het (veel meer) bergaf is dan bergop, maar anders!? Wel klopt het dat EV in de bergen een voordeel heeft tov fossiele brandstof dat je bergaf uberhaubt kan regenereren, maar om te zeggen dat het rijbereik van EV’s in bergen daardoor beter zou zijn dan op een vlakke weg, lijkt mij een paar bruggen te ver.