Dat je heel eenvoudig je hele Facebook archief kan downloaden, weten mij vaste lezers reeds sinds 2012.

De gebeurtenissen van de afgelopen weken (Cambridge Analytica, de #deletefacebook beweging, Elon Musk die even de opertroll is gaan uithangen,…). Trouwens een super aanrader deze dagen is het boek Chaos Monkey, waardoor je alle gebeurtenissen beter gaat kunnen plaatsen.

Op twitter is het dan ook de afgelopen dagen leuk om alle discussies over Facebook verder te volgen. 1 tweet trok mijn aandacht direct:

Wat weet Facebook nu eigenlijk van ons?

Bij de verschillende social media netwerken kan je dus eenvoudig je online archief downloaden. Bij Facebook zijn ze daar best transparant in dat archief (zeker tov. Twitter en Linkedin) en laten ze mooi zien wat ze van jou weten.

Al hebben ze ook 2 onderdelen in hun bestanden over jou: enerzijds wat je zelf aan hen hebt gegeven (zie dit archief dat je kan downloaden) en anderzijds hun graph-netwerk (alle likes, kliks, websitevisits op pagina’s met een like-knop,…).

De verschillende onderdelen, van het archief dat je kan downloaden, bekijk ik hieronder even van dichtbij. Ik zie alvast geen oproep-informatie en sms-informatie in mijn archief. Is er iemand van jullie, die dit wel heeft in zijn archief?

Update 25 maart:

Deze blogpost was reeds klaar, maar FB heeft op zondag een “fact check” pressrelease hierover gelanceerd. Al laten 2 jaar oude blogposten zien dat het toch wel net iets agressiever was in het begin… 🙈

Ik ben al langer geen gebruiker van de FB Messenger app en het is dan ook leuk om te zien, dat deze niets heeft opgeladen.

 

1. Profiel

Blijkbaar heb ik mijn profiel sinds 2008 (met dank aan mijn vrouw die me heeft aangezet een account te maken). Weinig spannends voor de rest hier in dit onderdeel.

 

2. Contactgegevens

Hier wordt het direct “leuker” en zien we dus ALLE gsmnummers en emailadressen uit mijn smartphone verschijnen. Dit is echt van goudwaarde voor Facebook omwille van de zogenaamde customer audience advertenties.

Als adverteerdeer kan je eenvoudig een lijst met bijvoorbeeld potentiële klanten opladen (hun emailadres bijvoorbeeld dat je ergens gekocht/gevonden hebt).FB gaat dit vervolgens mooi matchen met welke FB-gebruiker dit is, zodat de advertenties enkel aan je potentiële klanten worden getoond.

Zoals je in de tweet hierboven kan zien, ziet die persoon ook zijn hele belhistoriek, maar dat zie ikzelf niet (disclaimer: de FB native app staat al 3-4 maanden niet meer op mijn smartphone!).

3. Tijdlijn/Foto’s/video’s

Logisch. Al je eigen geplaatste berichten, acties, likes, foto’s, video’s,… op je tijdlijn.

4. vrienden

Je hele vriendenlijst (met ook de datum sinds wanneer je een connectie bent). Maar daarnaast ook alle vriendschapsverzoeken die je hebt afgewezen (en wanneer). Je kan ook alle verwijderde connecties terugvinden (deze week een 400tal connecties verwijderd dus best lange lijst 😉 ) en ook alle mensen die mij volgen (maar dus geen connectie zijn).

Ook hier is deze data weer super handige voor FB, daar ze deze data gebruiken bij advertenties die naar gelijkaardige profielen als mezelf worden getoond of naar de standaard boostoptie “Fans of your page and friends of your fans”.

5. Berichten

Alle berichten, die je via FB messenger hebt verstuurd. Met dus ook nog steeds de berichten van personen, die ondertussen geen connectie meer zijn of zelfs geen FB profiel meer hebben.

 

6. Advertenties

Welke adverteerders targetten jou, op welke advertenties heb je recent geklikt en welke adverteerders hebben jou contactgegevens.

 

 

Ik wil meer controle over mijn data?

Mijn FB profiel verwijderen is niet iets wat ik momenteel plan te doen, maar meer controle over alles krijgen wel. Een lijstje met inspiratie voor jullie:

  • Verwijderen van FB app en FB messenger app (remember deze blogpost) op smartphone. Ik gebruik nu reeds enkele maanden gewoon de m.facebook.com website. Ook de FB messenger app is van mijn smartphone (no FB messenger dus).
  • Elke maand check ik alle apps die toegang hebben tot mijn profiel.
  • Op Dailybits.be zijn alle FB trackingscripts verwijderd. Zie bvb. Crunchify.com voor social buttons zonder trackingscripts.
  • Ga eens door de adverteerders, die momenteel een connectie/klantenrelatie met jou hebben (doordat ze waarschijnlijk jouw emailadres/gsmnummer hebben opgeladen).
  • Beheer de contacten die FB messenger heeft opgeladen naar FB.
  • Afgelopen week heb ik eens “wat” vriendenconnecties verwijderd en ook de pagina’s, die ik een like heb gegeven.
  • Vandaag ben ik dan door alle FB groepen gegaan en me uit een hoop groepen gehaald.
  • Controleer op je smartphone ook welke toestemming je aan al die apps geeft. Mogen ze van jou zomaar je contacten, locatie,… vergaren en doorsturen?

Zeker die advertentievoorkeuren, moet je zeker eens doorlopen. Mij mogen ze perfect op mijn functie gaan targetten, maar op mijn relatiestatus zie ik geen meerwaarde. 😉

Enja, al die mediawebsites die nu spreken over de macht van FB wil ik steeds even uitnodigen hun eigen trackers eerst eens na te kijken…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bart Vyvey
6 jaren geleden

Met de nodige voorzichtigheid wegens zelf niet 100% zeker: Ik heb begrepen dat de SMS-en en oproepen in je archief zitten als je messenger gebruikt als standaard app voor SMS-en. Don’t shoot me if I’m wrong…