Jaarlijks proberen we toch minstens 1 bezoek te doen aan het polderdorp Doel en de omliggende dorpjes (ook na onze burgerlijke trouw zoveel jaar geleden was dit het geval bijvoorbeeld).

Dat mijn grootvader hier geboren en getogen is en mijn roots hier liggen, speelt natuurlijk ook mee. Daarnaast zit je hier midden in spanningsveld van steeds grotere economische expansie van de Antwerpse haven en de impact hiervan.

Dit is trouwens het verlaten huis (net naast de kerncentrale) waar ik als klein kind mijn overgrootmoeder bezocht (en ook haar begrafenis in de kerk van Doel).

Doel bezoeken

Voor wie dit Oost-Vlaamse dorp (wat hoort bij de gemeente Beveren) nog nooit heeft bezocht, even een korte recap.

Eind jaren 90 werd er beslist dat dit polderdorp diende te verdwijnen (wegens de uitbreiding van de havendokken). Sindsdien werden er stelselmatig huizen opgekocht (tot 99% van de bewoonde huizen) en bewoners naar andere gemeenten verhuisd. Na een lange strijd is er dan eind 2018 plots een wijziging in alle plannen gekomen en heeft Doel terug een mogelijk voortbestaansrecht.

Wat je dus krijgt is dat Doel al vele jaren een spookdorp is met sporadisch nog bewoonde huizen (en ondertussen enkele projecten om gebouwen terug in gebruik te gaan nemen). Hierdoor heeft Doel ook een plaats ingenomen als street art kunstdorp (en is het meer een toeristische attractie geworden). Toevallig stond de weekendbijlage Sabato van De Tijd dit weekend in het teken van de anonieme Gentse graffitikunstenaar Roa.

Ook in Doel kan je dan op verschillende plaatsen werk van Roa terugvinden op de muren van verlaten huizen (wandel even rond in de buurt van de kerk en het oude gesticht).

In het weekend moet je met je e-id je registreren aan de slagboom als je met de wagen dit dorp wilt inrijden. Wij parkeren echter altijd bij de slagboom naast de kerncentrale (Scheldemolenstraat) om dan over de dijk naar het dorp te wandelen (langs taverne de Molen op de dijk).

Prosperpolder en de Hedwige-Prosperpolder

De grootste fout die je kan maken bij het bezoeken van Doel is om niet even wat verder te rijden (via de Paardenschorstraat naast de kerncentrale).

Zo wordt er even verderop hard gewerkt aan de Hedwige-Prosperpolder, die de volgende jaren stilaan terug gaat gegeven worden aan de Schelde als natuurlijk getijdengebied.

Het mooiste kan je dit nieuwe natuurgebied zien bij het beklimmen van de nieuwe radartoren (de vroegere “Ouden doel” radartoren staat namelijk recht in het gebied dat onder water zal gezet worden).

Je kan deze radartoren zo beklimmen en dan krijg je een top 360° uitzicht over Doel, de kerncentrale, de polders, de Schelde en het nieuwe natuurgebied ernaast.

Het zit er momenteel trouwens vol met zogenaamde vriezeganzen die hier komen overwinteren vanuit het Noorden van Rusland.

Rijd je dan nog verder (let op sommige kasseiwegen zijn echt in super slechte staat 😉 ), dan kan je naar het gehucht Prosperpolder op de grens met Nederland.  Op de begraafplaats hier liggen mijn voorouders langs Maes-kant.

Vanuit Prosperpolder kan je dan weer doorrijden naar het Nederlandse Paal, Walsoorden,… waarbij je in de locaties van de VRT-reeks Grenslanders terechtkomt.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments