Welke zonnepanelen moet ik nu kopen?

I need your help.

In een huis van in de jaren 50 wonen is ook een lange actielijst hebben om elke jaar een stukje van uit te voeren (in onze Wunderlist heeft deze gedeelde lijst de toepasselijke naam “Ooit als we veel geld hebben” 😉 ).

Momenteel zijn we aan het actiepunt zonnepanelen gekomen, daar elektriciteit echt niet meer goedkoper gaat worden en 2018 alweer een topjaar was voor zonnepanelen (met “dank” aan de klimaatopwarming).

Wat moeten we nu kiezen?

Ondertussen hebben we al wat offertes binnen, maar bos, bomen en alle kanten opschieten is wel toepasselijk hier. Dus, ik ga het hier loslaten en kijken wat er gaat gebeuren.

Situatie:

 • Maximaal plaats voor 15 panelen
 • We hebben nu offertes met 15*285WP en 15*315WP
 • Ons jaarverbruik zit boven de 5000kWh, maar daarvoor hebben we niet genoeg plaats op de optimale dakhelling naar het ZW
 • Ik heb nu een 3f400V/20A aansluiting die binnenkomt en voor een 300EUR kan ik deze later verzwaren naar 3f400V/25A door Eandis

Waar moet ik aan denken, wat mag ik NIET kiezen, wie is er over wat of wie tevreden? Shoot 👇

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

8 comments

 • Ik doe elk jaar mee met de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen. Het is vrijblijvend, maar tot hiertoe nog niet toegestemd, omdat ik nog niet aan dat actiepunt zat. Elk jaar daalt de prijs wel. Ik denk dat ik voor 15 panelen een paar jaar terug meer dan 6000 euro moest betalen en tegenwoordig iets meer dan 5000 met alles bij.

  Voordeel is dat de provincie ook deze installaties controleert. Zo heeft mijn buurman er wel en brengen deze 10% minder op dan verwacht en berekend was. Dit bedrag heeft hij dan gecompenseerd terug gekregen. Onlangs was er ook nog een controle met een drone en speciale camera om de panelen te controleren op slijtage.

  • Ik heb ook een offerte hiervan liggen voor een mooie prijs.

   Ik hoor echter teveel verhalen van minder opbrengst of slordige installaties en je krijgt dan wel een compensatie, maar daar gaat het voor mij niet over. Ik wel 15-20jaar weten dat ik een goede installatie heb op mijn dak. Zeker daar ik maar een beperkt aantal panelen kan leggen.

 • Ik heb er in 2015 ook gekocht via de groepsaankoop. Tevreden van de prijs. De plaatsing door KTI-WTI was slecht gepland (panelen te laat geleverd, hoogtewerker was enkel beschikbaar de eerste dag toen de panelen er nog niet waren, niet gepland aantal kunnen leggen omdat er niet zoveel plaats was als geschat enz.)
  Van een controle door de provincie heb ik nog niets gemerkt.
  Wij zitten nog met een dag/nacht teller en dan is het lastig om niet onder nul te gaan op de dagteller.
  Enkelvoudige teller zou simpeler zijn maar dan heb je weer geen nachttarief.
  In het begin was de omvormer (Omnik) niet stabiel maar na een firmware update OK.
  Ik lees de omvormer uit naar pvoutput.org via een raspberry pi.
  Als het digitaal opvolgen van uw opbrengst belangrijk is moet je zien dat je de omvormer gemakkelijk kan loggen naar het platform van je keuze.
  Standaard kwam die Omnik omvormer enkel met de mogelijkheid naar hun eigen chinese site te loggen.
  Die verzwaring van uw aansluiting, ik zie niet in waarom dit nodig zou zijn.
  Hou ook rekening met het prosumententarief, dit verlengt de terugverdientermijn.
  Wat gaat de digitale meter brengen?

  • Digitale meter is iets wat we niet kunnen vermijden.
   Nu gaan installaties overdag super goedkope stroom op het net zetten, om dan ‘s nachts dure stroom terug van het net te halen gratis.

   Ik heb nu ook een offerte van die firma liggen en had al bij gesprek een slordige indruk, dus daarom dat ik er nog niet ben op ingegaan.

 • 5,92 Wattpiek (22 panelen), omvormer, installatie, keuring all-in… 5000 euro via groepsaankoop Provincie Antwerpen.

 • Heb je trouwens al eens gekeken om ook je jaarverbruik naar beneden te krijgen? Wij zitten nu met ons gezien van 4 op een jaarverbruik van 3700 kwh. Ook met een zwembad in de zomer. Wel overal led of spaarlampen en A+ toestellen.

 • Ik hoor van vele dat https://www.solairco.be/ goed is. Zelf wel geen ervaring mee maar info opvragen kan nooit kwaad. Wij hebben in 2009 panelen geplaatst toen je nog 450€ per 1000kw kreeg. Beste investering ooit! Leverancier is failliet gegaan en portefeuille is overgenomen door Solairco. Nog nooit problemen gehad met de installatie.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.