Update 3 januari 2024

2023 was geen goed jaar voor de opbrengst van onze zonnepanelen

 

Update 28 februari 2021

Afgelopen week lag onze installatie nu 2 jaar op ons dak. Een korte tussenstand:

  • Op 2 jaar hebben we net geen 12.000 kWh opbrengst van onze installatie
  • 1 jaar was goed voor 5840 kWh en in jaar 2 met dat zonnig voorjaar hadden we zelfs goed 6100kWh opbrengst (waar we een 5000kWh zelf gebruiken).
  • Ondertussen al 2000EUR van onze investering van 7200EUR terugverdiend.
  • Vanaf juni komt er hier een EV (en 2de elektrische fiets?) en als we dan nog tot 2025 een installatie van een digitale meter kunnen uitstellen, dan gaan we de installatie volledig terugverdiend hebben. Zeker doordat ik mijn overschot kan verkopen aan mijn EV (1100kWh * 0,26EUR = 286EUR/jaar extra opbrengst).

Update 15 januari 2021
De uitspraak van het grondwettelijke hof op 14 januari 2021 is natuurlijk een grote strep door de rekening voor veel zonnepaneelbezitters. Het komt erop neer, dat het belangrijk zal worden om in de toekomst de stroom die je opwekt liefst in realtime te gaan gebruiken.

– De airco overdag als het zonnig is laten draaien en niet pas ’s avonds als de zon ondergaat
– wasmachine overdag laten draaien op zonnige dagen
– Wanneer je een EV hebt met laadpaal, kiezen voor een slimme laadpaal die overdag gaat laden met je overproductie
– ….

Dit gaat best wat gevolgen hebben op de terugverdientijd van je panelen, maar zelf heb ik er niet heel veel schrik van. Het is spijtig, maar met de slimme laadpaal en een toekomst van meer thuiswerken, zal de impact nog meevallen. Natuurlijk zal het nu wel terug belangrijk worden voor wie zonnepanelen heeft om de juiste energieproducent te gaan zoeken.


Sinds 26 februari 2019 ligt er nu een installatie met zonnepanelen op ons dak, dus vandaag is de ideale moment om eens even kritisch alles te bekijken 1 jaar later.

Want ja zonnepanelen zijn plots terug hip geworden, maar wat zegt de praktijk nu echt van cijfertjes?

 

Welke zonnepanelen heb ik liggen?

Na een hoop offertes en gesprekken heb ik in 2019 gekozen voor een kleine installateur uit de buurt, die al vele jaren zeer actief is op het zonstraal.be forum en waar ik wat positieve referenties van had gehoord (in tegenstelling tot die groepsaankoop zaken waar de installatie geregeld een soep is van onderaannemers).

De installatie:

  • 24 keer “BENQ Solar Module 300W” panelen (12 aan de oostkant en 12 aan de westkant op het dak) in totaal dus goed voor 7200 Watt piek.
  • SMA SB 3.6 kVa omvormer (door de oost/west ligging is deze meer dan genoeg)

De totale prijs kwam net uit onder de 1 EUR/Wpiek (net geen 7200EUR dus voor de hele installatie).

Opbrengst zonnepanelen na 1 jaar?

Dat 2019 een zonnig jaar was, zullen we allemaal wel gemerkt hebben (lang leve die mobiele airco met gratis zonnestroom).

Onze installateur had een verwachte jaaropbrengst van 5040 kWh meegegeven voor onze opstelling. In de realiteit gaan we eindigen op een 5840kWh productie in exact 1 jaar. 2019 was een goed jaar, maar geen recordjaar van zonneschijn uren blijkbaar (met dank aan de website van Frank Deboosere).

Als ik de grafiekjes uit de SMA app haal, dan merk je duidelijk dat de zomermaanden echt voor de meeste opbrengst zorgen (op die moment krijgt onze oostkant ook de meeste zon in de ochtend). En dat september 2019 niet echt een Indian summer bracht.

Op die zomerse dagen zie je trouwens dat onze omvormer beperkt is tot 3.6 kVa en zie je dus dat de installatie volledig aftopt hierop tijdens de middaguren. Maar dagjes van 40kWh zijn ook al niet slecht natuurlijk.

Ik heb daarnaast nog steeds een June meter op mijn elektriciteitsmeter hangen en die grafiek is dan ook best opvallend. Zo is het mooi zichtbaar welke maanden we een overproductie hebben en welke maanden we terugvallen op “de wolkenfabriek” in Doel.

Wat is onze terugverdientijd voor onze zonnepanelen?

Een vraag waar ik zelf heel hard mee zat tijdens mijn research hiernaar en waar ik nooit een eenvoudig “uit de praktijk” voorbeeld van kon vinden.

Dus hierbij onze terugverdien cijfers:

Elektriciteitsverbuik (gemiddelde van de afgelopen jaren) Gemiddeld 4600 kWh/jaar
Kostprijs bij Ecopower hiervoor (vanaf 1/1/19 was dit voor ons fixed € 0,2648 euro/kWh) 1218EUR/jaar normale elektriciteitskost dus
Prosumententarief (3,68 kVA aan 89,79 €/kVA/j) omdat ik zonnepanelen heb liggen 230,86EUR/jaar kost
Totale winst per jaar 1218EUR – 230EUR = 988EUR
Terugverdientijd 7200EUR / 988EUR = 7,2 jaar

MAAR zoals de aandachtige lezer reeds zag heb ik best wat overschot in onze productie momenteel. Zo hebben we 1250kWh overschot in onze productie.

Eind 2020 loopt mijn leasing af en ga ik (normaal gezien) naar een EV overschakelen (zie mijn reviews met al enkele EV’s), zodat die overschot kan verkocht worden aan de onderneming Dailybits, die de leasing wagen gebruikt voor zijn professionele verplaatsingen (aan de geldende elektriciteitsprijzen).

De EV die nu boven aan het lijstje staat heeft een verbruik van 16.5kWh/100km, dus die 1250 kWh overproductie (waarde 331EUR) komt dan overeen met 7500km rondrijden op gratis zonne-energie. ⚡️

Dit gaat de terugverdientijd nog eens 1-2 jaar korter maken. 👌

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

In maart krijgen we trouwens een digitale meter, maar momenteel zouden we dus nog 15 jaar het systeem met terugdraaiende teller hebben.

Joris
4 jaren geleden

Geen andere kosten dan? Reiniging, onderhoud, herstellingen, extra verzekering, ..?
In alle geval vind ik een terugverdientijd van 7 jaar te lang, er kan teveel bijkomen waardoor je tvt naar 9 à 10 jaar schiet..

Jan de Vries
4 jaren geleden

Is er ook iets te melden over de combinatie zonnepanelen-warmtepomp?

Maarten
4 jaren geleden

Opmerkelijk dat je de plaatsing van zonnepanelen enkel als een financiële operatie beschouwt. Door de panelen verminder je je ecologische voetafdruk / produceert lokaal energie / steun je landen als Rusland, Saudië-Arabië minder, etc. Stuk voor stuk ook redenen die je keuze kunnen bepalen

Evrard
4 jaren geleden

Je plaatst je panelen Oost en West. Is het niet verstandiger, zolang de terugdraaiende meter loopt, ze pal zuid te plaatsen? Dan heb je immers meer opbrengst. Na de 15 jaar is het inderdaad verstandiger ze Oost en West en eventueel ook nog een stuk Zuid te plaatsen, nietwaar?

BartR
3 jaren geleden

Heb je je digitale meter in maart ontvangen?

Nu met je EV in het voorruitzicht krijg je wel iets van thuisbatterij erbij.
Hoewel er nog geen particuliere palen zijn die de ondersteuning bieden voor “batterij” support om deze s’avond reverse te gebruiken voor je behoeften.

ref. Japan, lijkt dit systeem uitgebreid te ondersteunen (bron VRT de markt S21E04)
Autos die het reverse systeem (zouden) ondersteunen: nisan, mitshubishi e.a. in de toekomst.