Mailchimp en het recht om vergeten te worden

Lang geleden dat ik hier het woord GDPR heb uitgesproken, dus hier zijn we nog eens bij dat favoriet onderwerp.

In ons landje is het vooral wenen dat we moeten doen (zeker als je dan ziet wat er in het kader van “de nationale veiligheid” wordt beslist deze dagen tegen het advies van onze Gegevensbeschermingsautoriteit in).

Maar dus 1 van die zaken uit de GDPR privacy wetgeving is dat recht om vergeten te worden.

Mailchimp en right to be forgotten

Mailchimp kennen we allemaal wel ondertussen als dat bekende mailplatform. Dailybits heeft ook ooit een account gehad voor het versturen van nieuwsbrieven (wat nu anders verloopt ondertussen).

Wanneer je nu wilt, kan je aan Mailchimp dus ook vragen om jouw emailadres VOLLEDIG uit hun systeem te halen. Als in VOLLEDIG uit de database van alle Mailchimp gebruikers.

Hiervoor moet je een specifiek mailadres contacteren. Waarna Mailchimp dus gaat uitzoeken wie allemaal dat emailadres in zijn lijsten heeft zitten om deze nadien een mailtje te versturen.

Ahja, want als Mailchimp klant ben jij verantwoordelijk voor de data op hun systeem (de verwerkingsverantwoordelijke) en zijn zij maar een uitvoerder (verwerker).

Dus 1 van mijn vroegere Dailybits nieuwsbrieflezers heeft deze procedure opgestart, waardoor ik nu de vriendelijke vraag krijg van Mailchimp om hem te verwijderen uit hun systeem. Ik heb dan maar ineens mijn hele Mailchimp lijst verwijderd, daar ik deze toch niet meer gebruik.

 

Hello herman,

We have received a request from an individual to permanently delete personal data from our systems. The individual’s email address is xxxxxx@gmail.com, and our records indicate that the individual is listed as a contact on one or more lists within your Mailchimp account, Dailybits Comm. V.

To the extent Mailchimp is the controller of any personal data about this person, we will promptly delete it from our systems.

With respect to data within your Mailchimp account, you are generally the controllerand Mailchimp is the processor. As the controller of the personal data within your Mailchimp account related to this person, please delete their personal data. In accordance with data privacy laws, including the General Data Protection Regulation (GDPR), and Mailchimp’s Terms of Use and Privacy Policy, we kindly ask that you comply with this request as soon as possible within 30 days.

Please keep in mind that if you’ve connected an integration that imports data into your Mailchimp account, such as an e-commerce store, you may also need to delete this persons personal data from that integration to ensure it is not added back into your Mailchimp account.

 

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.