Een snelheidsboete toegestuurd krijgen is al even geleden, maar gas geven op een circuit is wel iets wat ik al enkele keren met veel plezier heb gedaan.

Een autotest van een elektrische wagen is daarnaast ook iets wat ik al veel met plezier in het verleden heb gedaan.

Als een bevriend merk me dan vraagt of ik een combinatie eens zou willen proberen, dan maak ik mijn agenda direct leeg. 😉

Het gevolg was dan ook dat er plots een elektrische sportieve SUV  Jaguar I-Pace (400PK met 700Nm koppel) voor de deur stond, ik een hotelkamer in Knokke was aan het zoeken en opvang voor de kinderen aan het regelen (dank u oma en omie!).

Zoute GT Tour 2018

Reeds voor de 9de keer streek het Zoute Grand Prix event neer in onze meest befaamde kuststad. De Zoute GP is een internationaal gerenomeerd autoevent geworden. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er zo de meerdaagse Zoute rally met 200 classic cars gebouwd tussen 1920 en 1965 en op zondag is het dan de Zoute GT Tour met 200 moderne bolides, die niet ouder zijn dan 20 jaar.

Denk hierbij aan wagens zoals de Bugatti Chiron (verkoopprijs rond de 2,4 miljoen EUR),… Jaguar is hierbij ook 1 van de deelnemende merken met o.a. een zeldzame Jaguar XE SV Project 8 en in de Zoute Grand Prix reden er een aantal e-Type’s mee (waardoor er 3 Jaguar’s in de top 5 eindigde).

Jaguar zet al jaren vol in op de Formule E (F1 met elektrische wagens) met zijn I-type en heeft dan ook met de I-Pace zijn elektrische SUV voorgesteld, die niet misstaat tussen de andere snelheidsmonsters. Om dit duidelijk te maken stonden er dan ook 3 I-Pace wagens mee aan de start van de Zoute GT Tour (met Frank en ene Kowlier als piloten en met in 2 van de 3 I-pace wagens kinderzitjes ;-)).

Rally rijden?

Je hebt het type rally waarbij ze door Zweedse bossen scheuren en je hebt de classic cars rally, waarbij deelnemers een parcours dienen af te leggen met al dan niet enkele snelheidsproeven tussendoor met een gemiddelde snelheid als doel. En daarnaast heb je nog een parade/balade op de openbare weg met enkele klassementsproeven tussenin.

We kregen dan ook net voor de start een roadbook met bolleke-pijl systeem voor deze GT ballade (welke bij de finish terug diende te worden ingeleverd). Ready, set, go!

Zoals je kan zien was men ZEER streng naar het opvolgen van de verkeersregels op de openbare weg. Elke wagen kreeg een GPS-tracker mee, waarmee vele straffen zijn uitgedeeld voor wie te snel had gereden.

Een 125km lang parcours (langs o.a. Breskens) in de duurste autoketting van ons land bracht ons langs 4 snelheidsproeven (op afgesloten circuits) met de Zoute GT Sprint als ultieme proef: op de Graaf d’Ursellaan in Heist is er een flying 1/4 mile (400m), waarbij je dus van stilstand vol gaat optrekken, maar ook moet zien dat je net op tijd kan remmen voor de strobalen net na de finish.

In 5minuten mee onze Zoute GT tour rally beleven?

Ik hoorde langs de kant een paar keer een spottende opmerking, dat een SUV toch niets te zoeken heeft in een snelheidsrally. Tja, even het klassement bekijken dan maar. In de GT Sprint waren we 58ste en in het algemene klassement stonden we op een 125ste plaats (met +200 deelnemers) en dit met 2 kinderstoeltjes vanachter in deze “gezinswagen” en amper 1 dag ervaring met deze wagen. 😉

Ervaringen met de Jaguar I-Pace?

It’s a jaaaaaaaaaagggggg hoorden we vele jaren vertrouwd in Top Gear voorbijkomen en dit klopt nog steeds. Jaguar staat voor op en top Britse topkwaliteit en dit merk je aan de I-Pace eens te meer.

Een tot in de details afgewerkt interieur, de gekende Jaguar-details (zoals het Jaguar logo dat naast de auto wordt geprojecteerd), subliem rijgedrag…

De verbluffende prestaties van deze gezinswagen:

  • 0 tot 100km/u in 4,5 sec (wiplash niet ver weg bij een topspeed start vanuit stilstand) en dit met 2,2 ton aan gewicht…
  • 2*200PK met bijna 700Nm koppel
  • Topsnelheid op 200km/u begrensd
  • Grote 90kWh batterij die volgens de nieuwe strenge WLTP normen uitkomt op 470km aan bereik (real-life 380-400km). De batterijen zitten onder de zetels, wat een laag zwaartepunt geeft.
  • Dit alles met het one-pedal systeem, waarbij je maar 1 pedaal gebruikt, die bij het loslaten de wagen laat afremmen en energie terugwinnen. Enkel in de slalomproeven van de rally had ik de rempedaal nodig.

Opladen?

Dit was voor mij trouwens ook de eerste keer dat ik elektrische publieke laadpalen diende te gaan gebruiken.

Gelukkig heeft Jaguar een super public charging app, waardoor ik mooi alle te gebruiken laadpalen in de regio kon vinden.

Op 400m staat er zo een publieke 11kW laadpaal, maar gaat die dan ook aan 11kWh die I-Pace opladen?

Neen dus, de interne oplader in de I-Pace werkt op 1 fase en deze laadpaal op 3 fasen, dus gaat hij maar op 3,7 kWh de wagen opladen (van 20% naar 100% gaf hij maar liefst 27u laadtijd aan). De uitleg hierover kan je mooi vinden op frank.be.

Met een snellader van 50kW (die bijvoorbeeld aan de Q8 op de E313 in Ranst staat) ga je 80% laden in 85 minuten.

Over-The-Air (OTA) updates

Een topic dat ik in het begin van de week nog aanhaalde in mijn cybersecurity-blogpost is hoe maintenancekosten aan wagens gaan switchen naar software.

Dit is dan ook de eerste Jaguar, die OTA-updates gaat hebben, waarbij nieuwe features, software of bugfixes wireless gaan toekomen bij je wagen.

Wat ik het meeste ga missen?

Na het teruggeven van deze I-Pace ga ik vooral het head-up display missen. De projectie van wat je mag rijden en wat je aan het rijden bent, was van goudwaarde tijdens de tourrit, maar ook in het dagelijkse verkeer. Dit mag echt snel verplicht worden in alle wagens, daar je veel bewuster met je snelheid bezig bent!

Foto trouwens door mijn vrouw genomen. Ik had beide handen aan het stuur voor de duidelijkheid.

Stel je gaat windsurfen, waar blijf je dan met je sleutel (been there, long time ago…)? Jaguar heeft daarvoor aan activity key, die je activeert aan de J achteraan op de koffer en waarmee je dan kan sporten. Genius!

Een minpuntje bij die EV’s is toch wel, dat we hier nog niet gewoon aan zijn. Probeer maar eens met een fluisterstille I-Pace door een mensenmassa op de zeedijk te rijden…. Een “mini-toetertje” zou handig zijn op die momenten (Filip Kowlier had hetzelfde probleem en heeft dan maar een app met net motorgeluiden gebruikt 😉 ).

Is dit nu mijn droomwagen?

Euhm, mag ik hierop ja antwoorden? Als dagelijkse wagen zoek ik comfort (check!), rijplezier van EV (check!),  plaats voor de kinderen (Check!), toptechnologie (check!), mooi design (check!), multi-inzetbaar (ons model had de hydraulische rijhoogteversnelling dus switchen naar offroadmode in 2 sec tijd)…

Veel kofferruimte, beenruimte voor de kinderen achteraan, overal handige opbergvakken, waanzinnige goede zetels (met 5000 verstelbare standen),…

Het prijskaartje vanaf 80.000EUR is natuurlijk wel stevig, dus we zullen nog 2 jaartjes goed moeten doorwerken tot mijn huidig leasingcontract afloopt. 🤔

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 228EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100% (in 2019 nog 120%)

Tot dan koester ik deze rallyplaat en krijgt deze een mooi plekje in mijn homeoffice!

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Ook een I-Pace mogen ervaren en volledig met je eens. Het “optrek” comfort door een elektrische motor en stilte is iets dat een ICE niet kan evenaren. Dit is de eerste poging van Jaguar, strak design – ik kijk alvast uit naar een kleinere en goedkopere I-Pace.

Ook de moeite waard om dit model eens te vergelijken met de nieuwe Polestar 2.

Last edited 3 jaren geleden by Adeel Ahmed